Po shlédnutí tohoto vlákna mi to též nedalo a trochu jsem zapátral po různých zdrojích kolem WOCH, prohlédl jejich stránky i FB profil (mj. najdete tam i diskuzi o tomto vláknu). Spousta věcí vyvolává otazníky, něco je přinejmenším sporné.
V prvé řadě patří moderátorům Kendymu a Holu vzdát úctu a respekt, když oslovili protistranu, aby se vyjádřila. Jen tak lze vést smysluplnou debatu.
A nyní k mému názoru. Papričky pěstuji již více let, výsledky mého snažení můžete vidět v mých vláknech. Když to vemu sumárně, celkem kolem domu roste kolem 60 rostlin. Péče o ně vyžaduje hodně času, po sklizni je plodů na zpracování odhadem několik kg (nikdy jsem to nevážil). Myslím, že většina z Vás to máte podobné. Následné zpracování plodů na omáčky, steriláty, pasty, koření............... je na čas neméně náročné. To ostatně podobné máte též.
Ale tady vznikají ty rozpory a otazníky.
-Holky uvádějí, že zpracovávají ručně tuny paprik - jak to stíhají? kromě paprik musí přece zpracovat i další ingredience na výrobu (cibule, ovoce, další zelenina apod.)
-Jak píše Chris výše - holky sklidily plody z 20 000 (!) rostlin. Jak stíhají péči o ně? Je pravda, že si hlídáme každou rostlinu, ve velkém to asi dost dobře nejde, ale i tak je nutná kontrola kvůli případné invazi škůdců.
-Plevel mezi rostlinami je vidět i na videu, které mají na stránkách - proč bych měl mít mezi rostlinami plevel, který mi spotřebovává výživu pro papriky?
-Holky nabízí sazenice, zároveň jich vysazují tisíce do foliovníků-proč když fotí foliovníky, tak nevyfotí produkci sazenic?
-Holky v rozhovoru říkají, že od listopadu do března mají klid - neprovádíme my ostatní v lednu až březnu výsev semen?
-Je dobré, že byl uveden odkaz pro přehled o o hospodaření - mzda holek je skutečně cca. 16 000 hrubého; jak z tohoto vyžijí?
-Další bod plyne z výše uvedeného - v rozhovoru uvádějí, že v době od listopadu do března odjedou na měsíc na Bali - kde na tuto dovolenou vemou (viz. přehled) a kdo se stará v jejich nepřítomnosti o byznys?
-V jejich portfoliu se najde poměrně velký sortiment produktů od omáčky přes čokoládu až po pivo - kde berou další čas na vývoj produktů?
-Jak to bude s čistotou osiva jimi nabízeným, když mají doslova kytku na kytce a izolace rostlin žádná, nebo minimální?
Mohli bychom pokračovat dál a našli bychom další sporné body. Každopádně provozovat v takovém rozsahu vše kolem chilli v tak malém počtu osob jednoduše není možné. Provozovat kamenný obchod, e-shop, výrobu, pěstování plodů, sazenic, vydávat zpravodaj (pro členy klubu WOCH), vyrábět produky od sušených papriček přes omáčky až k pivu, to je výkon, na který stačí asi málokdo. Kormě toho - holky přece musí mít taky nějaký osobní život. Pracovat 15 hodin denně 7 dní v týdnu nedokáže nikdo; možná chvíli, ale pak to skončí nárazem do zdi.
Jestli to tak holkám skutečně jde, mají můj obdiv. Ale mám určité pochbnosti a asi nejen já. Každopádně toto je můj názor, který nikomu nevnucuji. Měl jsem si možnost prohlédnout, jak to chodí s produkcí v Nové Pace. Třeba se mi někdy poštěstí shlédnout, jak to dělá ve větším měřítku někdo jiný.
Chilli zdar a přeji všem bohatou úrodu
