TerasovaSahara 2017

Naše pěstitelské snažení v roce 2017
chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

TerasovaSahara 2017

Příspěvekod chris » 31 kvě 2017 23:27

Ahoj vespolek, jako čerstvě registrovaný Vás zatím jen pozdravím, doufám že brzo najdu chvilku trošku víc popsat co a jak.

Zatím jen krátce: Nikdy jsem nic nepěstoval, zahradu nemám, jediná kytka co jsem kdy měl je fikus benjamina který má u mne už pár desítek let vyloženě koncentráčnické podmínky a nechápu jak to přežil.
Ale přesto, kde se vzato, tu se vzalo, letos na konci března na mne vlezla neodolatelná chuť něco pěstovat a už se mne nepustila.
...hmm, asi s tím docela souvisí sriracha loni a el yucateco jalapena, piri-piri a bhut jolokia mučíto letos, ale o tom až někdy příště, až bude trošku víc času :-)

Takže jsem 26. března podumal co by tak jako, nasledně zamířil do kuchyně, prozkoumal kořenky, a zjistil že na dně kořenky kde kdysi byla naprosto vynikající (ta pálivější ze dvou) sušená paprika (koupená ze dvora od stařenky před skoro 4 lety v jižní Itálii) jsou nějaká zbylá semínka. Mno a s bláhovým ingnorantstvím totálního začátečníka jsem pojal úmysl je zasadit a pěstovat, i když mám k dispozici jen balkonoterasu která se mění každé léto v pekelnou výheň a přesto že díky charakteru práce nemám často šanci několik dní zalévat.
Tož jsem zamířil do nejbližšího zahradnictví, pořídil pár klíčících tablet v pidipařníčku, nacpal do nich semínka, šoupnul na topení a že se uvidí.

Asi už tušíte, když se tu dneska registruju, pravidlo čím blbější sedlák tím větší brambory alias štěstí začátečníka spolehlivě zafungovalo, 3. dubna ráno na mne koukalo v pařníčku tohle
38703
a nebylo cesty zpět :-)
Naposledy upravil 1 dne chris; celkem upraveno 1x.

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara

Příspěvekod chris » 01 čer 2017 00:22

3. dubna přes den: a sakra, vlezu na inet že si jako něco o tom pěstování (nejen) papriček přečtu a zjišťuju že jsem měl začít minimálně o měsíc, spíše tak o 6 týdnu dříve. Mno uvidíme, ale raději jsem se odpoledne cestou domů stavil v Hornbachu a koupil 2 sazenice, jedno rajče a jednu paprivku, eh, tedy vlastně chilli. Jako správný neználek jsem si je při nákupu vůbec detailně neprohlédl, což mělo své důsledky.

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara

Příspěvekod chris » 01 čer 2017 00:33

4. dubna: jejda, ono to moc pěkně klíčí tak nějak všechno.
Tak šup do krámu pro nějaký ty pidikvětináčky, a když už tam jsem, zkusím pořídit a zasadit i nějaký ty semínka rajčat, když už mám tu sazenici tak ať mám porovnání co se kdy děje během etap růstu. Ale jak poznám co je co...takže ještě nějaké ty popisky.
38704

(pohledem dnešního dne: klíčivost čtyřletých semínek naprosto luxusní, sázel jsem do těch kokosáků po dvou, celkem 24 semínek a vyklíčilo 23. Taky je ovšem vidět začátek budoucí velké chyby, nejen že jsem sázel opravdu hodně pozdě, ale následně jsem po vyndání z pařníčku nesmírně přeléval, v důsledku jsem si vyrobil další zbytečné zpoždění cca 14 dní)

Uživatelský avatar
stankar
Stálý člen
Příspěvky: 1364
Registrován: 06 dub 2012 18:16
Reputace: 1311
Obrázky: 0
Bydliště: Nový Jičín, 285mnm

Re: TerasovaSahara

Příspěvekod stankar » 01 čer 2017 08:40

Vitej :thanx: Zacal jsi sice pozde, ale na vnitrni pestovani to mas v pohode. Tak at se dari i nadale :tiphat:

Bacula
Stálý člen
Příspěvky: 2223
Registrován: 26 lis 2016 15:57
Reputace: 3633
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, zahrada Oleška,370 m.n.m.

Re: TerasovaSahara

Příspěvekod Bacula » 01 čer 2017 09:50

Vítám Tě tu a těším se ma další příspěvky, hezky se to čte.
Bacula

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara

Příspěvekod chris » 05 čer 2017 15:31

Díky za přivítání.
Musím s tím tady pohnout, takhle bych se do současnosti nepropracovat :-)
Tak jdem na to:

5. až 9. dubna: dělo se toho opravdu hodně, bez mučení se přiznám že práci jsem v těchto dnech docela flákal protože zahradničení mělo přednost :-)
Těžko popsat vše naráz takže to nejdůležitější:

a) učím se nový jazyk a slovíčka (mikroprvky, makroprvky, lignohumát, anumky, chlupatice, divošky,...), opakuju si mendělejeva (NPK,Ca,Fe,Mg,S,...) hudruju na to jak se mi obloukem vrací organická chemie (huminové kyseliny, lignin, chelátové formy,...) kterou jsem na škole fakt nemusel, přisla mi (třeba proti fyzice) naprosto nelogická a biflovací, nadšeně zírám na celý nový svět existujících kultivarů paprik které existují a které jsou dokonce na CZ eshopech ke koupení (ovšem to by nesměla být místní pobočka pošty taková jaká je, každá i triviální návštěva se stavá cca hodinou odevzdané beznaděje).
Na konci týdne mám jasno: tak do tohodle jdu, začalo mne to opravdu hodně bavit, takže letošek budiž nultou sezónou. Skočím do toho po hlavě, udělám spoustu chyb, když si budu trochu zapisovat co a jak a když bude přiroda souhlasit, mohl by příští rok být už od začátku správně. Což ovšem znamená vyřešit následující...

b) Z kdejakýho army filmu je sice známo že nejdůležitější je lokejšn, lokejšn, lokejšn...ale to v mém případě neplatí. Koneckonců základní orientace balkonterasy je JZ, nějakých 270 n.m., takže nějakou tu ujdoucí space-limited location bychom měli.
Takže voda. Podmínka sine qua non a hlavní důvod proč tam leta nic nepěstusju. Návětrá, nemá zábradlí ke kterému by šlo něco přívázat, v létě rozpálená do saharských teplot a já nemám možnost každodeního zalévání. Teď to ale vyřešit musím, přeci ty zelený prcky co tak pěkně klíčí nenechám pojít žízní.
Už ode dne prvního klíčku se mí honí hlavou blouznivé představy ve kterých vystupují pojmy jako povrchové napětí a kapilarita, atmosférický tlak a spojené nádoby, nakloněné roviny a páky...hm...páky asi né....a věci jako knoty, svíjející se hadice a hadičky, kohouty, těsnění, hladinové ventily záchodových nádrží a jejich nechutně velké rozměry, atd. atp. Uvidíme...než se do toho ale pustím tak nejdřív mrknu jak to řešili dříve jiní, proč vymýšlet znovu kolo.

- tlaková voda z vodovodu a časovač: tak tohle si škrtám rovnou, nemám na terase kohout ani zásuvku a rozsekávat celý byt kvuli tomu se mi opravdu nechce.

- a což tedy rovnou pojmout jako hydro. Zajímavé, exaktní, spousta věcí kde si člověk prima vyhraje. Ale: na tohle mám jiné koníčky, to by rychle zkončilo u věcí jako aktualizace firmware, programování odečítání čidel, detektory vodivosti, řízení čerpadel, statistiky osvitu, centrální řídící počítač... podobné tématiky si užiju dosytosti jinde, pěstování chci mít něco jako parní stroj, né něco jako řizení raketoplánu. Ideálně ani žádná elektřina, jen fyzikání a biologické procesy, abych si vyčistil hlavu od práce. Takže taky škrtám.

- klasický samozavlažovací truhlík/květináč: tak tohle si můžu taky rovnou škrtnout, poměr hlína/voda je úplně špatně, malá zásoba vody pořeší steží víkend pro maličké rostliny. úkol: budu muset vyzkoušet kolik že to vlastně je pro moje podmínky ta minimální zásoba, rajče coby ochlasta nezměrný na to bude ideální, když výsledné řešení napojí rajče, papriky budou v pohodě.

- nádoba na deštovou vodu a kapénková závlaha: hm, tak na to jsem ve špatném patře vůči pozici okapů a svodů, navíc voda horem do jednoho bodu u kytky se mi příliš nelíbí a k tomu to znamená elektrický časovač, to se podezřele začíná podobat hydru. Takže taky škrtám. Ale ta deštovka, alespoň z kousku střechy, nějak, hmmm,....

Budu se muset podívat na netu na growshopy, jak se s tímhle vodním problémem popasovali pěstitelé (nejen) zeleného štěstí, pokud tedy všichni (zbabělci :-) ) nepoužívají hydro.

---pokračování večer---
Naposledy upravil 1 dne chris; celkem upraveno 5x.

Kendy
Moderátor
Příspěvky: 2195
Registrován: 05 kvě 2015 13:46
Reputace: 759
Obrázky: 0

Re: TerasovaSahara

Příspěvekod Kendy » 05 čer 2017 15:39

Zkus prostě velký květináč, který pro kytku udrží dost vody, i když nebudeš moct každý den zalít. Nevýhodou jistě je, že velké květináče ti zaberou moc místa.

Nebo i ten sud/barel/jakoukoliv větší nádobu, kterou jednou za čas dopustíš/naplníš kýblem. Nemusí to být nutně dešťová voda. I ta kohoutková ti do druhého dne orazí a klidně ji můžeš použít. A ze sudu buď něco chytřejšího, jako zalévání arduinem (mimochodem, jestli někde najdeš levné nízkotlaké ventily, tam mi dej vědět. Nemůžu je sehnat) nebo něco mechanického. Vybrat by se asi dalo.

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara

Příspěvekod chris » 05 čer 2017 16:31

@Kendy: zkušenost se nezapře, trefil jsi finální řešení skoro přesně.
dešťovka: pro jednou naruším časovou posloupnost (což jinak nechci dělat, to že to sem na forum postupně dávám mne donutí si alepoň trošku dokumentovat a držet pořádek v tom co-kdy-proč se letos, v mé nulté sezóně, dělo) a dám sem fotku z poslední soboty, z 3. června.
38845
Tento "rukodělný parní stroj" je instalován od 29. května, poté co během minulého týdne prošel úspěšnou zatěžkávací zkouškou opravdu vydatnou bouřkou s 5 mm kroupami kdy nasbíral 40+ l (došli nádoby) byl v sobotu 3. června dovybaven řádným kotlem :-) ale je to stále work_in_progress.


Zpět na „Co jsme vypěstovali v roce 2017“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů