Díky za přivítání.
Musím s tím tady pohnout, takhle bych se do současnosti nepropracovat

Tak jdem na to:
5. až 9. dubna: dělo se toho opravdu hodně, bez mučení se přiznám že práci jsem v těchto dnech docela flákal protože zahradničení mělo přednost

Těžko popsat vše naráz takže to nejdůležitější:
a) učím se nový jazyk a slovíčka (mikroprvky, makroprvky, lignohumát, anumky, chlupatice, divošky,...), opakuju si mendělejeva (NPK,Ca,Fe,Mg,S,...) hudruju na to jak se mi obloukem vrací organická chemie (huminové kyseliny, lignin, chelátové formy,...) kterou jsem na škole fakt nemusel, přisla mi (třeba proti fyzice) naprosto nelogická a biflovací, nadšeně zírám na celý nový svět existujících kultivarů paprik které existují a které jsou dokonce na CZ eshopech ke koupení (ovšem to by nesměla být místní pobočka pošty taková jaká je, každá i triviální návštěva se stavá cca hodinou odevzdané beznaděje).
Na konci týdne mám jasno: tak do tohodle jdu, začalo mne to opravdu hodně bavit, takže letošek budiž nultou sezónou. Skočím do toho po hlavě, udělám spoustu chyb, když si budu trochu zapisovat co a jak a když bude přiroda souhlasit, mohl by příští rok být už od začátku správně. Což ovšem znamená vyřešit následující...
b) Z kdejakýho army filmu je sice známo že nejdůležitější je lokejšn, lokejšn, lokejšn...ale to v mém případě neplatí. Koneckonců základní orientace balkonterasy je JZ, nějakých 270 n.m., takže nějakou tu ujdoucí space-limited location bychom měli.
Takže voda. Podmínka sine qua non a hlavní důvod proč tam leta nic nepěstusju. Návětrá, nemá zábradlí ke kterému by šlo něco přívázat, v létě rozpálená do saharských teplot a já nemám možnost každodeního zalévání. Teď to ale vyřešit musím, přeci ty zelený prcky co tak pěkně klíčí nenechám pojít žízní.
Už ode dne prvního klíčku se mí honí hlavou blouznivé představy ve kterých vystupují pojmy jako povrchové napětí a kapilarita, atmosférický tlak a spojené nádoby, nakloněné roviny a páky...hm...páky asi né....a věci jako knoty, svíjející se hadice a hadičky, kohouty, těsnění, hladinové ventily záchodových nádrží a jejich nechutně velké rozměry, atd. atp. Uvidíme...než se do toho ale pustím tak nejdřív mrknu jak to řešili dříve jiní, proč vymýšlet znovu kolo.
- tlaková voda z vodovodu a časovač: tak tohle si škrtám rovnou, nemám na terase kohout ani zásuvku a rozsekávat celý byt kvuli tomu se mi opravdu nechce.
- a což tedy rovnou pojmout jako hydro. Zajímavé, exaktní, spousta věcí kde si člověk prima vyhraje. Ale: na tohle mám jiné koníčky, to by rychle zkončilo u věcí jako aktualizace firmware, programování odečítání čidel, detektory vodivosti, řízení čerpadel, statistiky osvitu, centrální řídící počítač... podobné tématiky si užiju dosytosti jinde, pěstování chci mít něco jako parní stroj, né něco jako řizení raketoplánu. Ideálně ani žádná elektřina, jen fyzikání a biologické procesy, abych si vyčistil hlavu od práce. Takže taky škrtám.
- klasický samozavlažovací truhlík/květináč: tak tohle si můžu taky rovnou škrtnout, poměr hlína/voda je úplně špatně, malá zásoba vody pořeší steží víkend pro maličké rostliny. úkol: budu muset vyzkoušet kolik že to vlastně je pro moje podmínky ta minimální zásoba, rajče coby ochlasta nezměrný na to bude ideální, když výsledné řešení napojí rajče, papriky budou v pohodě.
- nádoba na deštovou vodu a kapénková závlaha: hm, tak na to jsem ve špatném patře vůči pozici okapů a svodů, navíc voda horem do jednoho bodu u kytky se mi příliš nelíbí a k tomu to znamená elektrický časovač, to se podezřele začíná podobat hydru. Takže taky škrtám. Ale ta deštovka, alespoň z kousku střechy, nějak, hmmm,....
Budu se muset podívat na netu na growshopy, jak se s tímhle vodním problémem popasovali pěstitelé (nejen) zeleného štěstí, pokud tedy všichni (zbabělci

) nepoužívají hydro.
---pokračování večer---