Exkluzivní nálev na chilli
Re: Exkluzivní nálev na chilli
V případě že sterilujete, pro strýčka příhodu... Jak dlouho a nakolik? Aby se aspoň trošku zachovala křupavost
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 2491
- Registrován: 31 kvě 2017 22:15
- Reputace: 3908
- Obrázky: 0
- Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b
Re: Exkluzivní nálev na chilli
Pokud nemíváš problém při zavařovaní jiných věcí, vůbec bych se toho nebál, výrazná kyselost a množství cukru v láku konzervaci dost pomůžou.
Já jsem loni preventivně několik minut pasterizoval, ale čistě proto, že jak jsem začínal, tak jsem nevěřil kvalitě mého konzervačního procesu (sterilizace sklenic, čistota obruby sklenice kvuli dosednutí víčka, atp. atd.) Naposledy předtím jsem podobnou činnost dělal někdy v pravěku coby děcko pomáhající babičce
a zničit si výsledky prvního pěstu se mi fakt nechtělo.
A taky proto že jsem ten samý víkend zkoušel konzervovat i jiné věci, s podstatně menší kyselostí, to pak je spolehlivá pasterace (případně i zavaření, dle toho o co jde) naprostá nutnost, pokud to člověk chce následně skladovat mimo chladničku. Takže jsem měl největší hrnec a teploměr tak jako tak vyhrabané a při ruce.
Asi u toho postupu i zůstanu, kroužky zůstali křupavé, a musím zaklepat, vše konzervované ve sklenicích vydrželo, to co už je snědeno bylo ok, to málo co je ještě ve sklenicích spolehlivě drží podtlak a nekazí se ani při skladování při pokojové teplotě.
edit: tuším že to bylo cca 6 minut u cca 1/2 l sklenic a 9 minut u cca 0,9l sklenic při nějakých 78-80°C, nemám u sebe zápisky.
Já jsem loni preventivně několik minut pasterizoval, ale čistě proto, že jak jsem začínal, tak jsem nevěřil kvalitě mého konzervačního procesu (sterilizace sklenic, čistota obruby sklenice kvuli dosednutí víčka, atp. atd.) Naposledy předtím jsem podobnou činnost dělal někdy v pravěku coby děcko pomáhající babičce

A taky proto že jsem ten samý víkend zkoušel konzervovat i jiné věci, s podstatně menší kyselostí, to pak je spolehlivá pasterace (případně i zavaření, dle toho o co jde) naprostá nutnost, pokud to člověk chce následně skladovat mimo chladničku. Takže jsem měl největší hrnec a teploměr tak jako tak vyhrabané a při ruce.
Asi u toho postupu i zůstanu, kroužky zůstali křupavé, a musím zaklepat, vše konzervované ve sklenicích vydrželo, to co už je snědeno bylo ok, to málo co je ještě ve sklenicích spolehlivě drží podtlak a nekazí se ani při skladování při pokojové teplotě.
edit: tuším že to bylo cca 6 minut u cca 1/2 l sklenic a 9 minut u cca 0,9l sklenic při nějakých 78-80°C, nemám u sebe zápisky.
TerasovaSahara 2017 | TerasovaSahara - 2018 | TerasovaSahara - 2019 |
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
Re: Exkluzivní nálev na chilli
Dnes sem vařil a už samotný nálev je pecka, jen jak píše většina lidí, dával sem půlku cukru. Ale sto lidí...
Díky Lobo
Díky Lobo
- gyver
- Stálý člen
- Příspěvky: 383
- Registrován: 27 říj 2017 12:16
- Reputace: 825
- Obrázky: 0
- Bydliště: Novohrad 219m n.m.
Re: Exkluzivní nálev na chilli
Ahoj, prosim Ta pekne, ako dopadli tie zavarane cherry rajcatka (si to zavarala ci iba zaliala?). Bola to chutovka? Budes robit znovu alebo teraz nieco ine?
Dakujem

-
- Stálý člen
- Příspěvky: 347
- Registrován: 16 úno 2017 20:20
- Reputace: 339
- Obrázky: 0
- Bydliště: Olomouc
Re: Exkluzivní nálev na chilli
Ahoj, letos je určitě zavařovat nebudu. Jsou poměrně dost kyselá, ve velkém je jedla moje babička, o kterou jsem se starala. Letos už není, tak přebytky budu spíš sušit ( teď je ideál počasí) a nebo kečupy a omáčky.
Náhoda je matka všech proměn.
- Quentin_Bull_89
- Stálý člen
- Příspěvky: 1467
- Registrován: 09 kvě 2018 17:58
- Reputace: 1967
- Obrázky: 0
- Bydliště: Kypr, Oroklini
Re: Exkluzivní nálev na chilli
Dnes jsem ochutnal zavařené Black Scorpion Tongue v tomto nálevu. Mohu jen a jen doporučit. Snad jen pro příště budu dávat o půl hrnku méně cukru. Jinak TOP!
„Chilli je jako plamen: jakmile neroste, zhasíná.“ 

Re: Exkluzivní nálev na chilli
Dobrý den, chci vyzkoušet Lobův exkluzivní nálev. Zajímalo mě jestli po převaření papričky ztratí trochu pálivosti?
- JanaK
- Stálý člen
- Příspěvky: 254
- Registrován: 02 srp 2018 08:41
- Reputace: 757
- Obrázky: 0
- Bydliště: Prostějov
Re: Exkluzivní nálev na chilli
Nezdá se mi, že by převařením pálivost klesala - spíš se rozvnoměrně rozloži mezi ostatní suroviny a vVzhledem k přidanému koření jsou papričky spíš ještě pikantnější

Dělám ho podle úvodního receptu jen hodně uberu cukru a je vynikající - ostřejší papričky zobeme po kousíčkách, Jalapeno kroužky po celých skleničkách.

Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti