Já mám zralé je ty, co jsou nalepené na skleníku. Ostatní jsou taky zelené
Kapustu já tady nevypěstuji, všechno mi sežerou dřepčíci. Celé léto jsem jak trouba zaléval 4 rostliny růžičkové kapusty a stejně na nich nic nezbylo. V březnu jsem je vyhazoval - růžičky byly tak malé, že se ani pořádně neuzavřely.
Papričky už rostou ... co třeba rajčátka a jiná zelenina?
-
- Stálý člen
- Reputace: 3908
- Obrázky: 0
Re: Papričky už rostou ... co třeba rajčátka a jiná zelenina?
Zachutnal mi Pak Choi, tak jsem letos přidal nějaká ta semínka k výsevu osvědčených odrůd salátu.
A zjevně nejsem sám, nějaká mrcha ho taky preferuje a začala mi vykusovat dírky do listů. Zatím jsou to jen 3-4 rostlinky, ale pomalu se to šíří.
Listů chilli, rajčat, ani listového salátu si to zatím nevšímá, zjevně to preferuje čínské zelí.
Netušíte někdo jakého škůdce mám hledat? Dle kruhovitosti otvorů bych čekal nejspíš nějakou housenku, ale tu jsem tam žádnou nezahlédl.
A zjevně nejsem sám, nějaká mrcha ho taky preferuje a začala mi vykusovat dírky do listů. Zatím jsou to jen 3-4 rostlinky, ale pomalu se to šíří.
Listů chilli, rajčat, ani listového salátu si to zatím nevšímá, zjevně to preferuje čínské zelí.
Netušíte někdo jakého škůdce mám hledat? Dle kruhovitosti otvorů bych čekal nejspíš nějakou housenku, ale tu jsem tam žádnou nezahlédl.
TerasovaSahara 2017 | TerasovaSahara - 2018 | TerasovaSahara - 2019 |
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
- JurassicChilli
- Stálý člen
- Reputace: 583
Podľa preferovania kapustovitej zeleniny a faktu, že žiadnych škodcov nie je vidieť, by som to tipoval na dřepčíkov. Sú to malé, skákavé chrobáčiky, ktoré pokiaľ nie sú premnožené, tak sa dajú len ťažko v poraste nájsť. Pri priblížení človeka k rastline zvyčajne rýchlo uskočia do bezpečia. Preto sa tieto chrobáčiky v slovenčine nazývajú "skočky". Papriky a rajčatá im moc nechutia, tie by si mal mať v bezpečí. Z ľuľkovitých rastlín škodia len na pepine a baklažáne. Inak vyhľadávajú hlavne kapustovitú zeleninu. Ak ich nemáš moc premnožené, tak doporučujem si ich vyčíhať a jednotlivé jedince likvidovať mechanicky. Dřepčíci spôsobujú škody hlavne na malých rastlinách. Keď rastliny zosilnejú, tak už dokážu škodcom odolávať.
- JanaK
- Stálý člen
- Reputace: 747
Loni jsem měla Pak Choi vysetý s letníma ředkvičkama - vzešel krásně ale během 2 dnů zcela zmizel. Následně jsem na mladičkých ředkvičkách objevila hejno dřepčíků. Ředkvičky měly dirkované listy jako z krajky.
Mechanicky chytit dřepčíka je skoro nemožné ale namá rád vlhko. Začala jsem víc zalévat povrch zeminy a nastěhovla jsem tam škvory. Něco z toho zabralo a alespoň některé ředkvičky to ustály.
Mechanicky chytit dřepčíka je skoro nemožné ale namá rád vlhko. Začala jsem víc zalévat povrch zeminy a nastěhovla jsem tam škvory. Něco z toho zabralo a alespoň některé ředkvičky to ustály.
-
- Stálý člen
Díky moc. Takže dřepčík.
Zatím jich moc nebude to by to vypadalo daleko hůř. Zkusím častěji vysedávat s kávou na balkoně a číhat
ad škvoři: pár se mi jich tu loni vyskytlo přirozeně, takže budu doufat že se letos objeví nějaký ranný udatný jedinec s velkou chutí na dřepčíkovou svačinku
Zatím jich moc nebude to by to vypadalo daleko hůř. Zkusím častěji vysedávat s kávou na balkoně a číhat
ad škvoři: pár se mi jich tu loni vyskytlo přirozeně, takže budu doufat že se letos objeví nějaký ranný udatný jedinec s velkou chutí na dřepčíkovou svačinku
- Zrzek
- Stálý člen
- Reputace: 821
Škwor je sice kámoš (chrání před škůdci), ale taky v jisté míře kouše do listů. Hold daň za ochranu před škůdci
-
- Stálý člen
JJ, tohle jsem z předloňska udržel viz můj škvor: friend x foe dotaz post58510.html#p58510 a tvoje a JurassicChilli odpovědi.