ad praganda: mám dva zdroje masa (řezníky) kde bych nedával ani kdybych sušil celé flákoty protože za ty leta mám odzkoušeno že si hodně hlídají higienu v celém řetězci porážka-porcování-kuchyňská úprava-staření a vakuování. Oboje prodáváno vakuované, Jeden zdroj je maso stařené suchou metodou, druhý je stařené vakuováním za mokra (a jj, samozřejmě je tohle maso je o něco levnější, při suché metodě staření ztratí maso cca 10% vody ještě než ho řezník zváží a člověk koupí).
Pokud bych bral maso z nějakého náhodného=typicky dostupného zdroje (např. náhodně navštívené řeznictví kde by mi padnul do oka nějaký pěkný kousek), tak bych skoro jistě nějaký ten zdroj dusičnanu/dusitanu dával coby prevenci botoxu. A Praganda je na tohle imho nejsnáze dostupné a vyzkoušené řešení.
Nicméně tím že holt suším jen plátky, v sušicce, tak mi tahle starost zcela odpadá, tam není nejmenší šance na to aby se pomnožily nebezpečné breberky které potřebují prostředí s minimální přítomností kyslíku a delší čas na pomnožení se a produkci toxinu.
Sušené maso s chilli
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 2491
- Registrován: 31 kvě 2017 22:15
- Reputace: 3908
- Obrázky: 0
- Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b
Re: Sušené maso s chilli
TerasovaSahara 2017 | TerasovaSahara - 2018 | TerasovaSahara - 2019 |
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
Re: Sušené maso s chilli
No kdyz pak dam susene kusy masa do potravinove krabicky, muzu tomu pripadne nejak zabranit nebo pomoci?
Re: Sušené maso s chilli
Takze panove a damy.
Dnes jsem sundal hovezi valecky, veprovou peceni. Oboje tvrde na kamen.
Pecene susena cca 16 dnu: chilli, pepr, cervena uzena, suseny cesnek, italske bylinky, muskatovy orisek, kmin spetka
Valecek susen cca 12dnu: chilli, pepr, bobk list, jalovec, provensalske, rozmaryn a suseny cesnek
Valecek susen 12dnu: stejna smes, minimum provensalskych a navic cervena uzena paprika
Vsechno je super. Nej je asi valecek kde je jalovec.
Dnes jsem sundal hovezi valecky, veprovou peceni. Oboje tvrde na kamen.
Pecene susena cca 16 dnu: chilli, pepr, cervena uzena, suseny cesnek, italske bylinky, muskatovy orisek, kmin spetka
Valecek susen cca 12dnu: chilli, pepr, bobk list, jalovec, provensalske, rozmaryn a suseny cesnek
Valecek susen 12dnu: stejna smes, minimum provensalskych a navic cervena uzena paprika
Vsechno je super. Nej je asi valecek kde je jalovec.
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 2249
- Registrován: 26 lis 2016 15:57
- Reputace: 3686
- Obrázky: 0
- Bydliště: Praha, zahrada Oleška,370 m.n.m.
Re: Sušené maso s chilli
Ačkoliv se neustále přesvědčuji, že pro mě je určené vlákno chilli-papricky-v-lekarstvi/prasky-na-h ... tml#p98391, nevím, proč pořád lezu sem . Vše to vypadá nádherně a moc mě to láká. Zatím jsem sušila jen plátky masa v sušičce, ale láká mě vyzkoušet takto celý kus. Několikrát jsme dělali uzeného lososa, tam je stejný začátek postupu-naložení do směsi cukru a soli. Zaujalo mě, že nakládáte to maso postupně, myslím cukr a sůl zvlášť. U té ryby se to smíchá a je to naložené v té směsi cukru a soli. Palko to pak udí studeným kouřem a je to tedy dobrota.
Bacula
Re: Sušené maso s chilli
Jinak slanost uplne super. Ty dva/tri dny v soli je v poho. Tedy nemam to v ni ponorene. Jen to v ni obalim a vylevam vodu i nekolikrat denne. Obcas trosku dosypu.
Momentalne davam asi 50g soli/15-20g cukru/cca 10-20g pragandy na kilo masa.
Uvidime jak na tom bude bucek, hovezi zadni a ty panenky
Koupil jsem nove morskou sul hrubozrnnou bez jodu a mam hnedy cukr.
Davam to vse najednou. Sul+cukr+trochu pragandy.
Marinuji 1-3 dny podle velikosti masa vetsinou.
Panenka byla jen jeden den. Uvidime jaka pak bude.
Momentalne davam asi 50g soli/15-20g cukru/cca 10-20g pragandy na kilo masa.
Uvidime jak na tom bude bucek, hovezi zadni a ty panenky
Koupil jsem nove morskou sul hrubozrnnou bez jodu a mam hnedy cukr.
Davam to vse najednou. Sul+cukr+trochu pragandy.
Marinuji 1-3 dny podle velikosti masa vetsinou.
Panenka byla jen jeden den. Uvidime jaka pak bude.
Re: Sušené maso s chilli
Marto nemam problem od kazdeho dosuseneho kusu kousek uriznout a dat ti na vyzkouseni radost by se mela sdilet
Pribalil bych ti k tomu tak 100l substratu lonskeho, jednou jeteho, kdybys vyuzila Jen za odvoz. Asi mas vlastni a lepsi, to jen tak kdyby nahodou.
Pribalil bych ti k tomu tak 100l substratu lonskeho, jednou jeteho, kdybys vyuzila Jen za odvoz. Asi mas vlastni a lepsi, to jen tak kdyby nahodou.
Re: Sušené maso s chilli
Ahoj. Vždyť je to jen maso a maso je dobrá potravina.Bacula píše: ↑03 dub 2021 00:27Ačkoliv se neustále přesvědčuji, že pro mě je určené vlákno chilli-papricky-v-lekarstvi/prasky-na-h ... tml#p98391, nevím, proč pořád lezu sem . Vše to vypadá nádherně a moc mě to láká. Zatím jsem sušila jen plátky masa v sušičce, ale láká mě vyzkoušet takto celý kus. Několikrát jsme dělali uzeného lososa, tam je stejný začátek postupu-naložení do směsi cukru a soli. Zaujalo mě, že nakládáte to maso postupně, myslím cukr a sůl zvlášť. U té ryby se to smíchá a je to naložené v té směsi cukru a soli. Palko to pak udí studeným kouřem a je to tedy dobrota.
Ale k tomu cukr/sůl. Já to dělal jen parkrát, narozdíl od Barona Koniashe, ale tento postup mně chutná nejvíc. A tohle tady psal někde Koniash, že to tak dělá a tak jedu podle něj. Když to bylo v cukru déle, tak to bylo jak z cukrárny...nic moc. A v soli zase, tak to se nedalo jíst.
Takže po několika pokusech to dělám 2 dny cukr a pak 2-3 dny sůl. A na garnýži 12-14 dní. Pro mne je to chuťově vyvážené.
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 2249
- Registrován: 26 lis 2016 15:57
- Reputace: 3686
- Obrázky: 0
- Bydliště: Praha, zahrada Oleška,370 m.n.m.
Re: Sušené maso s chilli
Martine, díky moc za nabídku. Ozvu se, substrát na zahradě určitě využijeme, ten náš jíl pořád vylepšujeme. Díky, M.
Bacula
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti