Sušené maso s chilli

Ostatní recepty s chilli
Uživatelský avatar
Praha
Stálý člen
Příspěvky: 303
Registrován: 05 srp 2015 10:50
Reputace: 350
Obrázky: 54
Bydliště: Mladá Boleslav

Sušené maso s chilli

Příspěvekod Praha » 11 úno 2016 16:42

Já si celkem často, když hřeje radiátor, dělám sušené maso. Chutná jako to jerky kupované akorát pálivější.
Koukám žádný podobný recept tu ještě není, tak pro ty, kteří by ho chtěli vyzkoušet, tak dávám recept.
Používám vepřové. Hovězí je tuhé a šlachovité, leda ze svíčkové a ta je moc drahá a z kuřecího mě to ani nenapadlo.
Takže suroviny:
1/2 kg očištěná vepřová pečeně
sůl
čerstvě nadrcený pepř
malý panák klasické sojovky
mleté chilli

Postup:
Očištěnou pečeni rozkrojím po délce na třetiny, nakrájím šikmo na tenké plátky, v misce dle chuti osolím, opepřím, přidám sojovku, promíchám, naskládám na sušák, okořením chilli a dám schnout na radiátor. Když radiátor hřeje na plný kule, tak je cca. za 6. hodin hotovo.
A ten sušák, to je obyč. dřevěný rám a síťka ze sklovlákna, takovej univerzál. Na maso, na houby, na papričky,těstoviny.
Akorát nevím jak tu přidat nějaké to foto, tak jsem nějaké dal do své galerie.

Uživatelský avatar
Colostomizer
Stálý člen
Příspěvky: 1084
Registrován: 01 bře 2014 14:45
Reputace: 151
Obrázky: 308

Re: Sušené maso s chilli

Příspěvekod Colostomizer » 11 úno 2016 17:04

6 hodin? Nemělo by to spíš schnout pomalu a dlouho?


Tady je Colostomizerovo ... 2014 - 2015 - 2016 - 2017


Baron z Žop
Stálý člen
Příspěvky: 713
Registrován: 09 srp 2012 18:40
Reputace: 811
Obrázky: 444
Bydliště: Žopy

Re: Sušené maso s chilli

Příspěvekod Baron z Žop » 11 úno 2016 22:19

Zdar!!! Zkusím napsat něco, co se problematiky sušeného masa týká -
Dnešní název Jerky je odvozen od slova Charqui což znamenalo trhání nebo škrabání indiány ze Severní Ameriky kteří jej začali sušit před víc jak 1000 lety a bylo to maso bizoní.
Dnešní technologie výroby Jerky je buď to plátkováním celých kusů masa nebo pomletím svaloviny, v případě pomletí se se pak produkt formuje do proužků. Upravená surovina se následně marinuje v roztoku soli,cukru,různých koření a chuťových přísad- sójovka,ocet,worčestr,tabasco atd.Marinování probíhá 24h.
Před samotným sušením se Jerky tepelně upravuje 2h
při 71-74° ,to výrazně sníží možnost nákazy Salmonely,Listerií,Stafylokoků a Escherichia coli.
Následuje vlastní sušení při max.82° 5-7h dokud obsah vody neklesne na 0,82%.
To je to sušené maso, které nemá vlákna svaloviny.
Samozřejmě že Indiáni nebyli jediní kdo sušil maso buď na cesty nebo do zásoby na horší časy.
Dodnes se v Brazílii používá název Charqui. Výroba by se měla dělat pouze ze skotu Zebu -fermentace bakteriemi mléčného kvašení v syrovém stavu masa, solení,porcování na tenké proužky a následné pouze sušení na slunci několik dní.
Španělský výrobek Cecína de León - výrobek po většinou celé zadní kýty vepřového masa které je soleno,sušeno a následně jemně zauzeno
,výroba trvá 7 měsíců.
Italský výrobek Bresaola - solení a sušení pouze hovězího masa s minimem tuku-svíčková, výroba trvá až 12 měsíců.
Jihoafrický Biltong - není přesně a striktně uveden druh masa takže sem tam měl možnost vyzkoušet antilopí,pštrosí,krokodýlí,hovězí,kozí,kde by na mase měl být patrný tenký proužek tuku.
Ruské jsou to hlavně ryby které strašně smrdí,ale dá se na ně v pohodě zvyknout a s pivkem to docela jde k sobě.
V průběhu sušení masa se zakoncentruje obsah bílkovin až na 50-60% a proto je vyhledáváno hlavně sportovci,cestovateli,dobrodruhy,ale i obyčejným lidem a díky tomuto charakteru se dá očekávat že popularita sušeného masa bude ještě stoupat.
Ps. jenže ta cena že...
Já osobně si míchám suchou kořenící směs,nemarinuji, plátky masa v syrovém stavu mají sílu na šířku palce a suším 5 až 6 dní,maso kontroluji a každý den 1x otočím.

Uživatelský avatar
OMO
Stálý člen
Příspěvky: 2190
Registrován: 03 říj 2012 19:03
Reputace: 2957
Obrázky: 857
Bydliště: Uh. Hradiště
Kontaktovat uživatele:

Re: Sušené maso s chilli

Příspěvekod OMO » 11 úno 2016 22:25

ten chlapec ví o čem mluví ... Baronovo sušené maso je orgááááááááááááááááááááááááááááááááááááááč :angry1:
Life Is Too Short for Mild Hot Sauce

Baron z Žop
Stálý člen
Příspěvky: 713
Registrován: 09 srp 2012 18:40
Reputace: 811
Obrázky: 444
Bydliště: Žopy

Re: Sušené maso s chilli

Příspěvekod Baron z Žop » 11 úno 2016 22:26

Nech toho nebo se budu červenat jak :chilli11:

Uživatelský avatar
oskar69
Stálý člen
Příspěvky: 678
Registrován: 05 srp 2014 14:35
Reputace: 471
Obrázky: 322
Bydliště: uherskohraďišťsko
Kontaktovat uživatele:

Re: Sušené maso s chilli

Příspěvekod oskar69 » 11 úno 2016 23:03

ty koko... právě sem si naslintal do klávesnice, a to sem si říkal, že to na mě moc není.... no jo reflexy nelžou :D

Uživatelský avatar
Colostomizer
Stálý člen
Příspěvky: 1084
Registrován: 01 bře 2014 14:45
Reputace: 151
Obrázky: 308

Re: Sušené maso s chilli

Příspěvekod Colostomizer » 11 úno 2016 23:23

Tak to se klidně červenej, Rudý Barone, ale že je Tvoje produkce naprosto špicová, tak s tím už holt asi nic neuděláš :)


Tady je Colostomizerovo ... 2014 - 2015 - 2016 - 2017


Uživatelský avatar
n0win0u
Stálý člen
Příspěvky: 91
Registrován: 20 led 2016 16:35
Reputace: 11
Obrázky: 14
Bydliště: Zilina

Re: Sušené maso s chilli

Příspěvekod n0win0u » 11 úno 2016 23:27

Barone, ak budes mat niekedy navyse, rad kupim! Domace jerky musi byt luxus :)


Zpět na „Ostatní chilli recepty“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 hostů