Tady je Colostomizerovo ... 2016
Opět se nám rok s rokem sešel a konečně začíná nová sezóna
Méně rostlin, větší úroda.
- Loni jsem byl poněkud hladný a snažil jsem se pěstovat co nejvíce odrůd. Lodžii jsem přecpal k prasknutí a vybujel tam paprikoprales průchodný snad jedině s mačetou. Samozřejmě, že tam nic pořádně nerostlo, nekvetlo ani neplodilo. Pročež jsem provedl extenzivní sebereflexi včetně důkladného pokání a pro letošek omezil počet odrůd a rostlin maximálně na dvanáct. Největší pakárna samozřejmě byla vybrat si z těch desítek možností ty optimální. Počet rostlin budu operativně snižovat a co se mi na lodžii nevejde, to budu zákeřně a neochvějně rozdávat po okolí …
- Loni jsem na lodžii pěstoval především rokota a předloni jsem měl i tři habanera. Ale to jsou všechno příliš velké rostliny na tak limitovaný prostor. Letos jsem proto volil spíše menší až středně velké odrůdy.
- Kontroverzní téma, já vím. Za předchozí dvě sezóny jsem se na několik let dopředu předzásobil superhřejivými produkty (omáčky klasické i kvašené, sušené papriky a koření). Nestíhám to spotřebovávat. Navíc jsem zjistil, že chinensky obecně mi ani nějak moc nechutnají. Tohle bude spíš záležitost venkovního pěstění na zahrádce, ale letos se vůbec nehodlám angažovat v habanerech a jejich příbuzenstvu. Pálivější odrůdy vyseju pouze velmi selektivně, možná se smiluju nad Fatalii. To se ještě uvidí ...
Capsicum Annuum:
Ring of Fire
Pearl Black
Etna Peperoncino
Purple Flash
Cayenne Yellow
Barbere Coffee Brown
Black Scorpion Tongue
Capsicum Baccatum:
Pimenta Barra do Ribeiro
Pimenta Trepadeira do Werner
Aji White Fantasy
Malawi Peppadew
Capsicum Chinense:
Pimenta Moranga
Na zahrádkových odrůdách se ještě pracuje, seznam doplním dodatečně.
Ať vám rostou!