Já si celkem často, když hřeje radiátor, dělám sušené maso. Chutná jako to jerky kupované akorát pálivější.
Koukám žádný podobný recept tu ještě není, tak pro ty, kteří by ho chtěli vyzkoušet, tak dávám recept.
Používám vepřové. Hovězí je tuhé a šlachovité, leda ze svíčkové a ta je moc drahá a z kuřecího mě to ani nenapadlo.
Takže suroviny:
1/2 kg očištěná vepřová pečeně
sůl
čerstvě nadrcený pepř
malý panák klasické sojovky
mleté chilli
Postup:
Očištěnou pečeni rozkrojím po délce na třetiny, nakrájím šikmo na tenké plátky, v misce dle chuti osolím, opepřím, přidám sojovku, promíchám, naskládám na sušák, okořením chilli a dám schnout na radiátor. Když radiátor hřeje na plný kule, tak je cca. za 6. hodin hotovo.
A ten sušák, to je obyč. dřevěný rám a síťka ze sklovlákna, takovej univerzál. Na maso, na houby, na papričky,těstoviny.
Akorát nevím jak tu přidat nějaké to foto, tak jsem nějaké dal do své galerie.
Sušené maso s chilli
- Colostomizer
- Stálý člen
- Příspěvky: 1084
- Registrován: 01 bře 2014 14:45
- Reputace: 169
- Obrázky: 0
Re: Sušené maso s chilli
6 hodin? Nemělo by to spíš schnout pomalu a dlouho?
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 1367
- Registrován: 09 srp 2012 18:40
- Reputace: 3321
- Obrázky: 0
- Bydliště: Žopy
Re: Sušené maso s chilli
Zdar!!! Zkusím napsat něco, co se problematiky sušeného masa týká -
Dnešní název Jerky je odvozen od slova Charqui což znamenalo trhání nebo škrabání indiány ze Severní Ameriky kteří jej začali sušit před víc jak 1000 lety a bylo to maso bizoní.
Dnešní technologie výroby Jerky je buď to plátkováním celých kusů masa nebo pomletím svaloviny, v případě pomletí se se pak produkt formuje do proužků. Upravená surovina se následně marinuje v roztoku soli,cukru,různých koření a chuťových přísad- sójovka,ocet,worčestr,tabasco atd.Marinování probíhá 24h.
Před samotným sušením se Jerky tepelně upravuje 2h
při 71-74° ,to výrazně sníží možnost nákazy Salmonely,Listerií,Stafylokoků a Escherichia coli.
Následuje vlastní sušení při max.82° 5-7h dokud obsah vody neklesne na 0,82%.
To je to sušené maso, které nemá vlákna svaloviny.
Samozřejmě že Indiáni nebyli jediní kdo sušil maso buď na cesty nebo do zásoby na horší časy.
Dodnes se v Brazílii používá název Charqui. Výroba by se měla dělat pouze ze skotu Zebu -fermentace bakteriemi mléčného kvašení v syrovém stavu masa, solení,porcování na tenké proužky a následné pouze sušení na slunci několik dní.
Španělský výrobek Cecína de León - výrobek po většinou celé zadní kýty vepřového masa které je soleno,sušeno a následně jemně zauzeno
,výroba trvá 7 měsíců.
Italský výrobek Bresaola - solení a sušení pouze hovězího masa s minimem tuku-svíčková, výroba trvá až 12 měsíců.
Jihoafrický Biltong - není přesně a striktně uveden druh masa takže sem tam měl možnost vyzkoušet antilopí,pštrosí,krokodýlí,hovězí,kozí,kde by na mase měl být patrný tenký proužek tuku.
Ruské jsou to hlavně ryby které strašně smrdí,ale dá se na ně v pohodě zvyknout a s pivkem to docela jde k sobě.
V průběhu sušení masa se zakoncentruje obsah bílkovin až na 50-60% a proto je vyhledáváno hlavně sportovci,cestovateli,dobrodruhy,ale i obyčejným lidem a díky tomuto charakteru se dá očekávat že popularita sušeného masa bude ještě stoupat.
Ps. jenže ta cena že...
Já osobně si míchám suchou kořenící směs,nemarinuji, plátky masa v syrovém stavu mají sílu na šířku palce a suším 5 až 6 dní,maso kontroluji a každý den 1x otočím.
Dnešní název Jerky je odvozen od slova Charqui což znamenalo trhání nebo škrabání indiány ze Severní Ameriky kteří jej začali sušit před víc jak 1000 lety a bylo to maso bizoní.
Dnešní technologie výroby Jerky je buď to plátkováním celých kusů masa nebo pomletím svaloviny, v případě pomletí se se pak produkt formuje do proužků. Upravená surovina se následně marinuje v roztoku soli,cukru,různých koření a chuťových přísad- sójovka,ocet,worčestr,tabasco atd.Marinování probíhá 24h.
Před samotným sušením se Jerky tepelně upravuje 2h
při 71-74° ,to výrazně sníží možnost nákazy Salmonely,Listerií,Stafylokoků a Escherichia coli.
Následuje vlastní sušení při max.82° 5-7h dokud obsah vody neklesne na 0,82%.
To je to sušené maso, které nemá vlákna svaloviny.
Samozřejmě že Indiáni nebyli jediní kdo sušil maso buď na cesty nebo do zásoby na horší časy.
Dodnes se v Brazílii používá název Charqui. Výroba by se měla dělat pouze ze skotu Zebu -fermentace bakteriemi mléčného kvašení v syrovém stavu masa, solení,porcování na tenké proužky a následné pouze sušení na slunci několik dní.
Španělský výrobek Cecína de León - výrobek po většinou celé zadní kýty vepřového masa které je soleno,sušeno a následně jemně zauzeno
,výroba trvá 7 měsíců.
Italský výrobek Bresaola - solení a sušení pouze hovězího masa s minimem tuku-svíčková, výroba trvá až 12 měsíců.
Jihoafrický Biltong - není přesně a striktně uveden druh masa takže sem tam měl možnost vyzkoušet antilopí,pštrosí,krokodýlí,hovězí,kozí,kde by na mase měl být patrný tenký proužek tuku.
Ruské jsou to hlavně ryby které strašně smrdí,ale dá se na ně v pohodě zvyknout a s pivkem to docela jde k sobě.
V průběhu sušení masa se zakoncentruje obsah bílkovin až na 50-60% a proto je vyhledáváno hlavně sportovci,cestovateli,dobrodruhy,ale i obyčejným lidem a díky tomuto charakteru se dá očekávat že popularita sušeného masa bude ještě stoupat.
Ps. jenže ta cena že...
Já osobně si míchám suchou kořenící směs,nemarinuji, plátky masa v syrovém stavu mají sílu na šířku palce a suším 5 až 6 dní,maso kontroluji a každý den 1x otočím.
- OMO
- Stálý člen
- Příspěvky: 2195
- Registrován: 03 říj 2012 19:03
- Reputace: 3021
- Obrázky: 0
- Bydliště: Uh. Hradiště
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sušené maso s chilli
ten chlapec ví o čem mluví ... Baronovo sušené maso je orgááááááááááááááááááááááááááááááááááááááč
Life Is Too Short for Mild Hot Sauce
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 1367
- Registrován: 09 srp 2012 18:40
- Reputace: 3321
- Obrázky: 0
- Bydliště: Žopy
Re: Sušené maso s chilli
Nech toho nebo se budu červenat jak
- oskar69
- Stálý člen
- Příspěvky: 759
- Registrován: 05 srp 2014 14:35
- Reputace: 808
- Obrázky: 0
- Bydliště: uherskohraďišťsko
Re: Sušené maso s chilli
ty koko... právě sem si naslintal do klávesnice, a to sem si říkal, že to na mě moc není.... no jo reflexy nelžou
- Colostomizer
- Stálý člen
- Příspěvky: 1084
- Registrován: 01 bře 2014 14:45
- Reputace: 169
- Obrázky: 0
Re: Sušené maso s chilli
Tak to se klidně červenej, Rudý Barone, ale že je Tvoje produkce naprosto špicová, tak s tím už holt asi nic neuděláš
- n0win0u
- Stálý člen
- Příspěvky: 91
- Registrován: 20 led 2016 16:35
- Reputace: 14
- Obrázky: 0
- Bydliště: Zilina
Re: Sušené maso s chilli
Barone, ak budes mat niekedy navyse, rad kupim! Domace jerky musi byt luxus
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 hostů