Sušené maso s chilli

Ostatní recepty s chilli
chris
Stálý člen
Příspěvky: 2286
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3298
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: Sušené maso s chilli

Příspěvekod chris » 30 bře 2021 21:47

ad praganda: mám dva zdroje masa (řezníky) kde bych nedával ani kdybych sušil celé flákoty protože za ty leta mám odzkoušeno že si hodně hlídají higienu v celém řetězci porážka-porcování-kuchyňská úprava-staření a vakuování. Oboje prodáváno vakuované, Jeden zdroj je maso stařené suchou metodou, druhý je stařené vakuováním za mokra (a jj, samozřejmě je tohle maso je o něco levnější, při suché metodě staření ztratí maso cca 10% vody ještě než ho řezník zváží a člověk koupí).
Pokud bych bral maso z nějakého náhodného=typicky dostupného zdroje (např. náhodně navštívené řeznictví kde by mi padnul do oka nějaký pěkný kousek), tak bych skoro jistě nějaký ten zdroj dusičnanu/dusitanu dával coby prevenci botoxu. A Praganda je na tohle imho nejsnáze dostupné a vyzkoušené řešení.

Nicméně tím že holt suším jen plátky, v sušicce, tak mi tahle starost zcela odpadá, tam není nejmenší šance na to aby se pomnožily nebezpečné breberky které potřebují prostředí s minimální přítomností kyslíku a delší čas na pomnožení se a produkci toxinu.

MartinS
Stálý člen
Příspěvky: 2800
Registrován: 15 čer 2014 19:44
Reputace: 1788
Obrázky: 0

Re: Sušené maso s chilli

Příspěvekod MartinS » 30 bře 2021 22:17

No kdyz pak dam susene kusy masa do potravinove krabicky, muzu tomu pripadne nejak zabranit nebo pomoci?

MartinS
Stálý člen
Příspěvky: 2800
Registrován: 15 čer 2014 19:44
Reputace: 1788
Obrázky: 0

Re: Sušené maso s chilli

Příspěvekod MartinS » 02 dub 2021 23:23

Takze panove a damy.
Dnes jsem sundal hovezi valecky, veprovou peceni. Oboje tvrde na kamen.

Pecene susena cca 16 dnu: chilli, pepr, cervena uzena, suseny cesnek, italske bylinky, muskatovy orisek, kmin spetka
72505

Valecek susen cca 12dnu: chilli, pepr, bobk list, jalovec, provensalske, rozmaryn a suseny cesnek
72506

Valecek susen 12dnu: stejna smes, minimum provensalskych a navic cervena uzena paprika
72504


Vsechno je super. Nej je asi valecek kde je jalovec.

Bacula
Stálý člen
Příspěvky: 1980
Registrován: 26 lis 2016 15:57
Reputace: 2858
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, zahrada Oleška,370 m.n.m.

Re: Sušené maso s chilli

Příspěvekod Bacula » 03 dub 2021 00:27

Ačkoliv se neustále přesvědčuji, že pro mě je určené vlákno chilli-papricky-v-lekarstvi/prasky-na-h ... tml#p98391, nevím, proč pořád lezu sem 🙈. Vše to vypadá nádherně a moc mě to láká. Zatím jsem sušila jen plátky masa v sušičce, ale láká mě vyzkoušet takto celý kus. Několikrát jsme dělali uzeného lososa, tam je stejný začátek postupu-naložení do směsi cukru a soli. Zaujalo mě, že nakládáte to maso postupně, myslím cukr a sůl zvlášť. U té ryby se to smíchá a je to naložené v té směsi cukru a soli. Palko to pak udí studeným kouřem a je to tedy dobrota.
Bacula

MartinS
Stálý člen
Příspěvky: 2800
Registrován: 15 čer 2014 19:44
Reputace: 1788
Obrázky: 0

Re: Sušené maso s chilli

Příspěvekod MartinS » 03 dub 2021 00:34

Jinak slanost uplne super. Ty dva/tri dny v soli je v poho. Tedy nemam to v ni ponorene. Jen to v ni obalim a vylevam vodu i nekolikrat denne. Obcas trosku dosypu.
Momentalne davam asi 50g soli/15-20g cukru/cca 10-20g pragandy na kilo masa.


Uvidime jak na tom bude bucek, hovezi zadni a ty panenky

Koupil jsem nove morskou sul hrubozrnnou bez jodu a mam hnedy cukr.

Davam to vse najednou. Sul+cukr+trochu pragandy.

Marinuji 1-3 dny podle velikosti masa vetsinou.
Panenka byla jen jeden den. Uvidime jaka pak bude.

MartinS
Stálý člen
Příspěvky: 2800
Registrován: 15 čer 2014 19:44
Reputace: 1788
Obrázky: 0

Re: Sušené maso s chilli

Příspěvekod MartinS » 03 dub 2021 00:37

Marto nemam problem od kazdeho dosuseneho kusu kousek uriznout a dat ti na vyzkouseni :-) radost by se mela sdilet :-)
Pribalil bych ti k tomu tak 100l substratu lonskeho, jednou jeteho, kdybys vyuzila :-D Jen za odvoz. Asi mas vlastni a lepsi, to jen tak kdyby nahodou.

Pedro
Stálý člen
Příspěvky: 1760
Registrován: 09 zář 2014 21:20
Reputace: 2616
Obrázky: 0

Re: Sušené maso s chilli

Příspěvekod Pedro » 03 dub 2021 10:58

Bacula píše:
03 dub 2021 00:27
Ačkoliv se neustále přesvědčuji, že pro mě je určené vlákno chilli-papricky-v-lekarstvi/prasky-na-h ... tml#p98391, nevím, proč pořád lezu sem 🙈. Vše to vypadá nádherně a moc mě to láká. Zatím jsem sušila jen plátky masa v sušičce, ale láká mě vyzkoušet takto celý kus. Několikrát jsme dělali uzeného lososa, tam je stejný začátek postupu-naložení do směsi cukru a soli. Zaujalo mě, že nakládáte to maso postupně, myslím cukr a sůl zvlášť. U té ryby se to smíchá a je to naložené v té směsi cukru a soli. Palko to pak udí studeným kouřem a je to tedy dobrota.
Ahoj. Vždyť je to jen maso a maso je dobrá potravina. :angry1:
Ale k tomu cukr/sůl. Já to dělal jen parkrát, narozdíl od Barona Koniashe, ale tento postup mně chutná nejvíc. A tohle tady psal někde Koniash, že to tak dělá a tak jedu podle něj. Když to bylo v cukru déle, tak to bylo jak z cukrárny...nic moc. A v soli zase, tak to se nedalo jíst.
Takže po několika pokusech to dělám 2 dny cukr a pak 2-3 dny sůl. A na garnýži 12-14 dní. Pro mne je to chuťově vyvážené. :angry1:

Bacula
Stálý člen
Příspěvky: 1980
Registrován: 26 lis 2016 15:57
Reputace: 2858
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, zahrada Oleška,370 m.n.m.

Re: Sušené maso s chilli

Příspěvekod Bacula » 03 dub 2021 21:04

MartinS píše:
03 dub 2021 00:37
Marto nemam problem od kazdeho dosuseneho kusu kousek uriznout a dat ti na vyzkouseni :-) radost by se mela sdilet :-)
Pribalil bych ti k tomu tak 100l substratu lonskeho, jednou jeteho, kdybys vyuzila :-D Jen za odvoz. Asi mas vlastni a lepsi, to jen tak kdyby nahodou.
Martine, díky moc za nabídku. Ozvu se, substrát na zahradě určitě využijeme, ten náš jíl pořád vylepšujeme. Díky, M.
Bacula


Zpět na „Ostatní chilli recepty“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů