1) Kyselina sorbová / sorban draselný (dodává to třeba Dr. Oetker) - asi nejlepší volba, zdraví neškodné, někdy se to špatně shání.BlueShark píše:Ahoj lidi, tak jsem posbíral hrušky a jdu na to
Jen tak mimochodem, byl jsem v marketech Albert a Tesco a nikde nemaj ten konzervační přípravek.
Jsou to ale ty menší pobočky no a mám je pár metrů, ne hypermarkety...
Poradí někdo? Prý to je spíše sezónní věcička mi říkaly starší prodavačky.
Je to asi na základě kyseliny sorbové že?
No proč se ptám, zjistil jsem že pár skleniček ve sklepě té švestkové mi chytlo kožich a nerad bych aby se to stalo i teď
RAJPA je zatím v pohodě...
Čím to tedy konzervovat?
Dělám verzi cca 12 hrušek, 8 paprik zelených z toho 2 červené, 2 a půl cibule velké, 6 rajčat cca, kus zázvoru...
Poměr by WOKO
2) Kyselina citrónová - viz kolega výše. Bioprodukt. Nevýhodou je, že je kyselá a mění chuť omáčky. A to dost podstatně, je to taková ostrá kyselost, která se tam moc nehodí.
3) Kyselina benzoová (obchodní název Deko) - je to trochu jedovatý, ale funguje to a mají to všude

4) Ale naprostý základ je správná STERILACE, jak již tady bylo dříve řečeno. Kožich Ti to chytlo, protože to nesteriluješ, jak jsi tady na sebe sám prozradil

5) Kolega Strato ... správná poznámka s tím lihem. Babička někdy přidávala do zavařenin trochu rumu. Co je prověřeno generacemi, to funguje ...