Tak mám konečně trochu času na vyhodnocení dosavadního vývoje a pořízení pár obrázků. Něco se letos zatím povedlo, nad něčím stále kroutím hlavou. Ale obrázky vždy řeknou víc než jen psané slovo, takže jdeme na věc.
Tradiční pohled na jižní stěnu, mám zde odrůdy C. Chinenses a Baccatum

Prosperují dobře, některé odrůdy měly menší potíže "naskočit" (praskající a trochu deformované listy). Oproti Anuumkám (viz. dále) ale o nic nejde.
Habaneros a fialová kráska Pimenta De Neyde

NuMex Suave Orange a Red

Prakticky všechny odrůdy již nasadily na plody, něco se ještě drží zpátky, ale nebude dlouho trvat a plodit bude vše jak vzteklé.
Odrůdy C. Baccatum taky jedou nádherně, ostatně posuďte sami.
Aji Cristal a Benito

El Oro De Ecuador a Aji Amarillo

Bishop´s Crown

Aji White fantasy a Guyana

Aji Lemon Drop

Malawi Pepadew (Piquante)

Brazilian Starfish

Inca Berry

Všechny odrůdy již nasadily na plody a pěkně keřovatí. Neustále lepím květy za účelem vypěstování plodů s čistým osivem, ale zatím se moc nedaří. Účinnější to bude nejspíš v další fázi. Zejména se snažím o čisté osivo El Oro de Ecuador, ne na všechny se loni dostal dostatečný počet semen. Netušil jsem, jak se u Vás stane tato odrůda tak populární (nedivím se vzhledem k chuti a aromatu). Každopádně jsou to univerzální papričky do salátů, omáček, na sušení i na naložení (nakládané Bishopy jsou famózní). I Chunan pasta (dle Tea Racera) z nich není vůbec špatná. Každopádně tyto kytky slouží zároveň jako okrasné keře.
Anuumkám se letos nějak nedaří téměř bez ohledu na odrůdu. Krize je snad překonána, ale úroda bude mít letos značné zpoždění.
Takto holky vypadají u západní stěny

Pár detailů

Jediná odrůda, která neměla větší problémy je Jalapeno NuMex Pinata

Rostliny na pergole

Fluorescent a Bolivian Rainbow

Otázka je, čím je tento negativní vývoj způsoben. Dle mého názoru byly po výsadvě rostliny vystaveny relativně nízkým teplotám, takže se moc nerozjely. Poté přišla vlna extrémně vysokých teplot se střídáním téměř přívalových dešťů a stím spojenou vysokou vlhkostí. Následkem je blokace příjmu prvků vlivem příjmu dusíku (chybí vápník) a hlavně stagnací. Odpovídá to díky stavu odrůdy Jalepeno NuMex Pinata, která po stagnaci prosperuje normálně; tato odrůda je na dusík poměrně náročná, při jeho deficitu je rostlina schopna téměř zbělat, viz. foto z mé sezony 2017.

Nabízí se sice možnost, že jsem rostliny přehnojil, ale režim při přesazování a růstu je stejný jako minulou sezonu a při pozorování potíží jsem okamžitě přestal s dodáváním živin. Stejné potíže vykazovaly sazenice, které šly k ostaním pěstitelům a které výživu nedosávaly. Aplikoval jsem Wuxal Calcium na list (ředění 1ml do 1l vody) a po třech aplikacích v intervalu 4 dnů se stav rostlin zlepšuje, náznak růstu je zřetelný. Otázka je, co dělat dál. Nechat rostliny dál svému osudu, nebo vrcholy bez přírustků topnout a následně nechat obrůst? U dvou přezimovaných kytek to zabralo (odstříhány větvičky s těmi shluky zárodků listů)

Zde uvítám každou Vaši radu.
Každopádně na záhoně se kytky již vzpamatovaly, ze začátku měly ale stejné problémy

Toto je Greek Peperoni, krásně se rozjela, staré listy již brzy shodí

Pimientos de Padron a Greek Peperoni v květináčích umístěných u záhonu

I tady to vypadá, že se kytky rozjíždějí.
Na záhoně rostliny dostaly opět dávku výživy, rostliny v květináči dostaly lignohumát a trochu Vitality komplexu. V aplikaci Wuxal Calcium na list pokračuji dál u všech odrůd.
Pomocník vás všechny zdraví, dle jeho výrazu už snad bude vše v pořádku
do dnešního reportu se víc nevejde, v dalším přidám i nějaký ten detail. Rostliny se snad již vzpamatovaly a vzniklou časovou ztrátu snad doženou, našlápnuto mají hezky. Ať se vám nejen v pěstování daří a a hlavně problémy vyhýbají. Brzy se těším naviděnou nejen tady v mém vlákně. Hezké léto vám všem