Rok se pomalu přehoupl a je čas ukončit a vyhodnotit sezonu 2019. Něco se povedlo, něco ne, ale to je tak vždy. Nejsmutnějším okamžikem byl odchod mého pomocníka do kočičího nebe. Chybí mi stále, ale věřím že i odtud bude držet palce (tlapky) do dalších sezon.
Většina úrody mi letos pomrzla; nestačil jsem ji sklidit. Pouhé dva dny mrazů a pak zase hezké počasí

Ale i tak lze říct, že byla úspěšná. Fotky jako vždy napoví víc.
Tato série fotek pochází ze začátku října

Z této větvičky (přivezena z Maďarska) jsem vyjmul semínka na namnožení. Pro okrasu pěkné kousky

Tato série fotek pochazí z 27.10. 3 dny nato vzala úroda za své

Plody se mi povedlo sklidit pouze ze záhonu, z úrody v květnících byly i přes rychlou sklizeň poškozeny tak, že hnily doslova před očima. Něco málo se podařilo zpracovat, ale i zde je výsledek nejistý.
Když to vemu celkově, provedu vyhodnocení jako vždy po botanických druzích a po odrůdách.
C. Anuum
Zde se letos dařilo méně z důvodu stagnace po finální výsadbě. I tak ale úroda stihla dozrát a nebyla vůbec špatná. Jen nedopadlo exaktně porovnání podmínek pěstování v květináči vs. na záhoně. Přesto ale mohu říct, že i tak něco lze vyhodnotit.
Jalapeno Early - má stálice na záhoně, úroda pěkná.
Jalapeno M - Nedokážu vyhodnotit, zkusím ji znovu.
Jalapeno NuMex Pinata - testovány 2 zdroje osiva, výsledek identický.
Elephant´s Trunk - opět má stálice, zkusil jsem letos 2 zdroje osiva, výsledek je nerozhodný; fotky plodů odpovídají u každého zdroje. V jedom případě mají plody vyšší pal.
Greek Peperoni - jeden z objevů této sezony. Plody jsou velmi dobré, porovnání podmínek pěstování letos nevyšlo.
Pimientos De Padron - letos testován jiný zdroj osiva, osvědčil se. Plody jiřž odpovídají chutí i vlastnostmi. Porovnání pěstování stejné jako u předchozí.
Hungarian Wax - zde je situace jasná. Odrůda lépe prosperuje na záhoně; plody jsou větší a ji jich víc. Dobrá mírně pálivá paprika pro běžné vaření i nakládnání.
Peperoncino - co k němu dodat?
Ontara - nazývaná též rajčinová paprika. Vynikající odrůda na jakékoliv využití.
Kozí rohy z Maďarka - od příští sezony nazývána Maďarská sladká (Hungarian Sweet). Výborná paprika na záhon co do výnosu i chuti.
Anaheim - na mletou sladkou parpiku. Na záhoně skvělý výnos. Plody mají univerzální využití.
Cayenne - červený, žlutý - klasika do květináče.
Cayenne Sweet - vynikající odrůda na nakládání, velký výnos.
Ring Of Fire - další klasika, plody mají zajímavé vlastnosti.
Fialové odrůdy C. Anuum sloužily jako okraska. V případě black Scorpion Tonque jsem otestoval 2 zdoje osiva. I zde odpovídá foto obou zdrojů. Jinak se jim bohužel všeobecně nedařilo - otestuji znova.
C. Baccatum
S pěstováním těchto odrůd nebly problém; už to mám vymazlené

Aji amarillo - testován jiný zdroj semen; moc mi to nesedí, vrátím se k původní genetice, která více odpovídá většině fotografií
Aji Lemon Drop - klasika.
Bishop´s Crown - klasika, výtečný na nakládání.
Aji White Fantasy - klasika, výtečná na nakládání, letos testován jiný zdroj osiva, vše sedí.
Aji Guyana - klasika s velmi krasným aromatem a výtečnou chutí.
El Oro De Ecuador - mám popisovat?

Aji Cristal - klasika.
Aji Benito - vlastnosti podobné Aji Cristal, má vašší pal. Tuto odrůdu si již nenechám.
Inca Berry - velký výnos, musím ji zkustit znovu úroda pomrzla.
Brazilian Starfish - bez ní to nejde, letos šla veškerá úroda do kopru.
Malawi Pepadew - na nakládání ideální.
C. Chineses
Ani v tomto případě nečinilo pěstování potíže, vetšina úrody letos pomrzla

Habaneros - vše v pořádku, jen u Haba Red neseděla genetika (sprsklotina). V ostatních případech nebyly problémy, mám ale podezření na záměnu rostlin.
Pimenta De Neyde - zajímavá odrůda, musím ji otestovat znovu.
NuMex suave Orange - jeden z objevů sezony, bez ní to nepůjde.
NuMex suave Red - oproti oranžové variantě podstatně pálivější, ale též výtečná. V mém přípdě možná sprsklá (Neobvykle tmavé plody), aroma nuvěřitelné.
C. Ftrutescens
Zde prakticky vše pomrzlo. Pěstovat tyto odůdy již dál nebudu, existují papričky s lepšími vlastnostmi (síla stěny, pal, chuť). Jedinou výjimku představuje odrůda Purrira, příští rok ji zkusím znovu.
Odrůda Cheynenne (C. Anuum) prosperuje pěkně

Pěstoval jsem ji v izolaci, plody obsahují čisté osivo. Je zatím u nás málo rozšířená, tak ji namnožme

Nechám ji přezimovat.
I tato okraska přizimovává. v tomto případě druhým rokem. I tu musím namnožit.
Sezona 2019 něco přinesla i odnesla. Celkově bych ji vyhodnotil jako dobrou. Výběr odrůd se mi prakticky ustálil, takže i následující sezona bude podobná. Končím tímto sezonu 2019 a do té další pro rok 2020 přeji vám všem jen úspěchy a hlavně bohatou a pestrou úrodu
EDIT: průběžně odstraňovány překelpy.