Petr Polášek - Sezona 2019
- Chozee77
- Stálý člen
- Reputace: 2847
- Obrázky: 0
Re: Petr Polášek - Sezona 2019
Perfektně péčkem podtržené profesní pěstování parda Petra Poláška 
pokládám pokrývku pleše pokorně pod pedály 

Vyhodili ho z okna!!! Tůnu... Tůnu??? Tolik toho zas nebylo...
Jára Da Cimrman
Jinými slovy, seš borec Petře 

-
- Stálý člen
- Reputace: 2977
- Kontaktovat uživatele:
Než vložím další fotky, díky Vám všem za slova chvály, moc si toho vážím.
Každopádně i od Vás čerpám spoustu inspirace jak na to. Nějaké shrnutí jsem provedl již dříve, takže pojďme na obrázky.
Tradiční pohled na jižní stěnu; již bude patřit celá papričkám

Otevírá to hlavně možnost zkoušet další odrůdy C. Chinenses a Baccatum.
Chinensky; jedná se o Habaneros, vlevo Pimenta De Neyde

Plod na semínka

Habaneros

Habanero MayaRed

Mutantní Habanero Red (broky)

Numex Suave Red a Orange

Oranžová varianta

Červená varianta

Červená varianta je trochu tmavší, než bych čekal, ale plody vystavené sluníčku mají tendenci nabírat světlejší odstín. Každopádně obě varianty jsou vynikájící. Oranžová pohladí jazyk velmi decentním palem, červená má u stopky pal silou odpovídající zhruba Korálu. Aroma i chuť jsou náherné, tyto odrůdy u mě v tuto chvíli zakotvují coby stálice. Rovněž se podařilo vypěstovat plody s čistým osivem.
Odrůdy Baccatum u jižní stěny, už jsou to pěkná křoviska

Malawi Pepadew

U jižní stěny se jí daří lépe; oproti loňsku nasadila více na plody a pěkně zkeřovatěla do husta. První plody již chytají barvu.
El Oro De Ecuador

Další moje stálice, kterou již nemusím představovat. Jedna z nejlepších (ne-li nejlepší) odrůd, co mi kdy prošly rukama. Zalepuji květy ostošest, aby se čisté osivo dostalo na všechny zájemce (loni to ve finále činilo 2ks na osobu). Kytka již pěkně zhoustla a masivně nasadila na plody.
Aji Amarillo

Letos zkouším osivo z jiného zdroje a lze říct, že rostliny jsou podobné, i když nějaké rozdíly ve tvaru plodu vidět jsou. Uvidíme na konci sezony, jak to dopadne, pak se rozhodnu, jaký fenotyp pojedu dál. Dle fotek této odrůdy spíše sedí fenotyp, který jsem měl doposud. Dnes jsem pozoroval první plod, který mění barvu a i přes prognózy začínají zrát i odrůdy C. Baccatum var. Pendulum, kam právě Aji amarillo patří. Tato odrůda je stejně jako Rocoto typická pro peránskou kuchyni a nachází uplatnění především jako koření usušená a umletá na prášek. Osobně ji používám na žebírka
Aji Cristal (vlevo) a Aji Benito (vpravo)

Aji Cristal je má stálice, Aji Benito se jí částečně podobá chutí a má vyšší pal. Subjektivně mi víc sedne Aji Cristal.
Inca Berry

Má zajímavé barevné efekty při zrání

Je to jedna z mých novinek a i kandidát na stálici. Při zracím procesu se zřetelně vybarvuje od špičky směrem ke stopce. Některé z Vás zajímá chuť této odrůdy; po ochutnání více plodů lze říct, že chuť je příjemně nakyslá a pal po odstrnění semen a placenty mírný. Kromě toho má i další zajímavost; zralé plody se nemusí odtrhávat, rostlina je shazuje sama.
Brazilian Sarfish

Další klasika; oproti loňsku mi pěkně zkeřovatěla. Na plody má nasazeno pěkně, zavařené nejsou vůbec špatné.
Bishop´s Crown

Klasika; šup s ní do octa. Chuťově předčí nakládané kapie.
Aji Guyana

Křehké větve se solidní náloží plodů

Další moje stálice C. Baccatum var. Pendulum. Plody mají nádherné aroma i chuť, pal je snesitelný. Dnes jsem pozoroval první vybarvující se plody.
Aji Lemon Drop

Bez ní by to nešlo
Aji White Fantasy

Další vděčná stálice vhodná k naložení.
Odrůdy C. Anuum u západní stěny

Rozhodně se nenecají zahanbit.
Greek peperoni, Pimientos de Padron a 2x Jala NuMex Pinata

Ring Of Fire (největší), Cayenny a Hungarian Wax (vpravo)

Na plody má zřetelně nasazen Cayenne Sweet (vedle Ring Of Fire), žhavý kandidát na stálici.
Anuumky na okně

Italská

Okraska ze Zlína

Peperoncino Piccante - originál z itálie (namnožíme)

Cheyenne

Další málo rozšířená odrůda k namnožení.
Black Scorpion Tonque

Letos zkouším pěstovat vedle sebe rostliny z různých zdrojů osiva. Jsou identické, jen plody se liší velikostí; tvar je podobný. Jsem zvědavý na finální ochutnávku.
Další fialové Anuumky

Purple Tiger, Peru purple, Fluorescent a Bolivian Rainbow. Dělají hlavně radost oku.
Odrůdy C. Frutescens

Tabasco a chilli z Izraele. Klasika.
Purrira

Jako jediná z odrůd C. Frutescens měla problémy, ale krásně obrůstá.
Cayenne Purple

Poslední odrůda, která se vzpamatovala z problémů. 3 měsíce od výsadby... Zde je vidět, že papričky jsou poměrně odolné.
Džungle na záhoně

Vše nabralo rychlý spád, ostatně posuďte sami.
Hungarian Wax

Oproti rostlině v květináči mohutně nasadil na plody.
Greek Peperoni

Elephant´s Trunk

Kozí rohy z Maďarska

Tuto stálici budu od příští sezony nazývat maďarská sladká. Důvodem je nepodobnost s "kozími rohy" a hlavně je podobná právě odrůdě Hungarian Sweet. Moje varianta má ovšem větší výnos ploů oproti zmíněné.
Jalapeno Early

Další stálice, co k ní dodat.
Anaheim

Výborná sladká odrůda hlavně na domácí mletou papriku.
Pimientos De padron

Další klasika, šup s nimi na pánev...
Italské Peperoncino

Bez něj to nepůjde... Mírný pal a bezva chuť.
Pomocník kontroluje rostlinky...

...a hlásí, že je vše v pořádku

Ten pelíšek je už můj, máš smůlu...

Víc se do dnešního reportu nevejde, ale brzy se můžete těšit na další. Ať Se Vám daří
EDIT: průběžně odstraňovány překlepy

Tradiční pohled na jižní stěnu; již bude patřit celá papričkám
Otevírá to hlavně možnost zkoušet další odrůdy C. Chinenses a Baccatum.
Chinensky; jedná se o Habaneros, vlevo Pimenta De Neyde
Plod na semínka
Habaneros
Habanero MayaRed
Mutantní Habanero Red (broky)
Numex Suave Red a Orange
Oranžová varianta
Červená varianta
Červená varianta je trochu tmavší, než bych čekal, ale plody vystavené sluníčku mají tendenci nabírat světlejší odstín. Každopádně obě varianty jsou vynikájící. Oranžová pohladí jazyk velmi decentním palem, červená má u stopky pal silou odpovídající zhruba Korálu. Aroma i chuť jsou náherné, tyto odrůdy u mě v tuto chvíli zakotvují coby stálice. Rovněž se podařilo vypěstovat plody s čistým osivem.
Odrůdy Baccatum u jižní stěny, už jsou to pěkná křoviska
Malawi Pepadew
U jižní stěny se jí daří lépe; oproti loňsku nasadila více na plody a pěkně zkeřovatěla do husta. První plody již chytají barvu.
El Oro De Ecuador
Další moje stálice, kterou již nemusím představovat. Jedna z nejlepších (ne-li nejlepší) odrůd, co mi kdy prošly rukama. Zalepuji květy ostošest, aby se čisté osivo dostalo na všechny zájemce (loni to ve finále činilo 2ks na osobu). Kytka již pěkně zhoustla a masivně nasadila na plody.
Aji Amarillo
Letos zkouším osivo z jiného zdroje a lze říct, že rostliny jsou podobné, i když nějaké rozdíly ve tvaru plodu vidět jsou. Uvidíme na konci sezony, jak to dopadne, pak se rozhodnu, jaký fenotyp pojedu dál. Dle fotek této odrůdy spíše sedí fenotyp, který jsem měl doposud. Dnes jsem pozoroval první plod, který mění barvu a i přes prognózy začínají zrát i odrůdy C. Baccatum var. Pendulum, kam právě Aji amarillo patří. Tato odrůda je stejně jako Rocoto typická pro peránskou kuchyni a nachází uplatnění především jako koření usušená a umletá na prášek. Osobně ji používám na žebírka

Aji Cristal (vlevo) a Aji Benito (vpravo)
Aji Cristal je má stálice, Aji Benito se jí částečně podobá chutí a má vyšší pal. Subjektivně mi víc sedne Aji Cristal.
Inca Berry
Má zajímavé barevné efekty při zrání
Je to jedna z mých novinek a i kandidát na stálici. Při zracím procesu se zřetelně vybarvuje od špičky směrem ke stopce. Některé z Vás zajímá chuť této odrůdy; po ochutnání více plodů lze říct, že chuť je příjemně nakyslá a pal po odstrnění semen a placenty mírný. Kromě toho má i další zajímavost; zralé plody se nemusí odtrhávat, rostlina je shazuje sama.
Brazilian Sarfish
Další klasika; oproti loňsku mi pěkně zkeřovatěla. Na plody má nasazeno pěkně, zavařené nejsou vůbec špatné.
Bishop´s Crown
Klasika; šup s ní do octa. Chuťově předčí nakládané kapie.
Aji Guyana
Křehké větve se solidní náloží plodů
Další moje stálice C. Baccatum var. Pendulum. Plody mají nádherné aroma i chuť, pal je snesitelný. Dnes jsem pozoroval první vybarvující se plody.
Aji Lemon Drop
Bez ní by to nešlo

Aji White Fantasy
Další vděčná stálice vhodná k naložení.
Odrůdy C. Anuum u západní stěny
Rozhodně se nenecají zahanbit.
Greek peperoni, Pimientos de Padron a 2x Jala NuMex Pinata
Ring Of Fire (největší), Cayenny a Hungarian Wax (vpravo)
Na plody má zřetelně nasazen Cayenne Sweet (vedle Ring Of Fire), žhavý kandidát na stálici.
Anuumky na okně
Italská
Okraska ze Zlína
Peperoncino Piccante - originál z itálie (namnožíme)
Cheyenne
Další málo rozšířená odrůda k namnožení.
Black Scorpion Tonque
Letos zkouším pěstovat vedle sebe rostliny z různých zdrojů osiva. Jsou identické, jen plody se liší velikostí; tvar je podobný. Jsem zvědavý na finální ochutnávku.
Další fialové Anuumky
Purple Tiger, Peru purple, Fluorescent a Bolivian Rainbow. Dělají hlavně radost oku.
Odrůdy C. Frutescens
Tabasco a chilli z Izraele. Klasika.
Purrira
Jako jediná z odrůd C. Frutescens měla problémy, ale krásně obrůstá.
Cayenne Purple
Poslední odrůda, která se vzpamatovala z problémů. 3 měsíce od výsadby... Zde je vidět, že papričky jsou poměrně odolné.
Džungle na záhoně
Vše nabralo rychlý spád, ostatně posuďte sami.
Hungarian Wax
Oproti rostlině v květináči mohutně nasadil na plody.
Greek Peperoni
Elephant´s Trunk
Kozí rohy z Maďarska
Tuto stálici budu od příští sezony nazývat maďarská sladká. Důvodem je nepodobnost s "kozími rohy" a hlavně je podobná právě odrůdě Hungarian Sweet. Moje varianta má ovšem větší výnos ploů oproti zmíněné.
Jalapeno Early
Další stálice, co k ní dodat.
Anaheim
Výborná sladká odrůda hlavně na domácí mletou papriku.
Pimientos De padron
Další klasika, šup s nimi na pánev...
Italské Peperoncino
Bez něj to nepůjde... Mírný pal a bezva chuť.
Pomocník kontroluje rostlinky...
...a hlásí, že je vše v pořádku
Ten pelíšek je už můj, máš smůlu...
Víc se do dnešního reportu nevejde, ale brzy se můžete těšit na další. Ať Se Vám daří

EDIT: průběžně odstraňovány překlepy
- Quentin_Bull_89
- Stálý člen
- Reputace: 1967
Brazilian Starfish? Takoveeee hovado.
Zajímala by mě celková sklizeň z této rostliny. 

„Chilli je jako plamen: jakmile neroste, zhasíná.“ 

Zdarec,
včera sem konečně koštnul El Oro De Ecuador a je to vážně pecka. Fakt výborná paprika.
včera sem konečně koštnul El Oro De Ecuador a je to vážně pecka. Fakt výborná paprika.
-
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
Já věděl, že budou chutnat

-
- Stálý člen
- Reputace: 213
ty jalapeno numex pinata sou malé protože sou pozdě rozjeté?
-
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
V tomto případě ano, dorůstají trochu větší. Každopádně je to ale spíš menší kytka obalená plody, záleží ovšem na podmínkách pěstování, vše se může lišit.