TerasovaSahara - 2018

Naše chilli papričky v roce 2018
chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara - 2018

Příspěvekod chris » 14 zář 2018 22:51

ačokča+včelky: jsem rád že jsem to odhadl loni dle balkónu správně, že se jim bude ta kytka líbit :-)

saláty: dám vědět, minulý víkend jsem vysel jednu řádku dopředu pod rajčata, jak jsou odspodu vyholený tak mi přišto že tam je takové nevyužité místečko :-) a taky jsem měl zbylá semínka ještě z loňska, tak proč to nezkusit.
Dneska jsou koukal že něco málo už vykukuje, tak uvidím co vyleze, pokud všechno, tak bych je neměl kam dát, pokud bude klíčivost mizerná, tak se nějakých velmi rád ujmu.

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara - 2018

Příspěvekod chris » 16 zář 2018 00:59

Pomalu se blíží konec sezóny, je čas začít bilancovat a přemýšlet o další sezóně:

- celkově letošní sezóna balkónu: moje první celá sezóna. :-) :D :trampoline: :happy2:
Hodně velká spokojenost, není nic významného s čím bych byl nespokojen nebo chtěl udělat výrazně jinak. Jen semtam nějaké nepodstatné drobnosti. Účet za vodu bude asi větší, ale pro chilli to imho letos bylo ideální počasí. Pro některé odrůdy rajčat bylo slunce a vedra někdy až moc, pár plodů se přimo na kytkách uvařilo. Plísňové a podobné choroby závislé na epizodě mokrého počasí neměli nejmenší šanci ani začít, natožpak aby je bylo potřeba nějak řešit. Takže jako loni ani letos žádné chemické pesticidy.

:bashead: Jediné za co si opravdu nadávám je jarní ulomení cíleně ranně vysetého a pěstovaného rajčete, mohl jsem mít první rajčata o měsíc dříve. A pak trochu za to že jsem nezachytil včas mšice na jedné chinesce (holt první setkání s chinesku, člověk neví co je přirozená kučeravost mladých listů a co už je divná deformace vyžadující pozornost). Ale tohle nakonec dopadlo dobře, 50+ plodů už dala určitě, 100+ jich na konci sezóny nejspíš taky bude.

- přezimování: dneska jsem to rozhodl definitivně, letos nebudu kytky přezimovat. Hlavní důvody jsou tři:
zaprvé nemám zrovna ideální prostorové a světelné podmínky na celoročku (a na přezimování už vůbec né, chybí studená místnost s přístupem ke světlu),
zadruhé příští rok budu mít méně kytek a můj seznam odrůd k vyzkoušení je hodně dlouhý,
a za třetí mne ta jarní fáze kdy je člověk natěšený a napjatý co a jak vyklíčí nebo nevyklíčí, jak se bude kterým semenáčkům následně dařit, světle zelené barevné tóny vnášející do bytu jaro... docela hodně baví.

- délka sezóny: někdy v lednu jsem zkusil odhadnout jak vlastně by v mých podmínkách mohla být sezóna dlouhá. Dal jsem mírně optimistický odhad 160 dní. A po mojí první celé sezóně u tohodle čísla asi zůstanu i pro další rok. Jó, kdyby člověk předem věděl o průběhu teplot letošního dubna, to by možná i 185 dní nebylo nemožné :-) Ale myslím že 155 dní je pro moje podmínky realistický průměr, se 160 dny můžu většinu let počitat. Případně něco jako 150-155 dní na těch horších pěstebních pozicích polostín směr sever, 160-165 dní na těch pár nejlepších směr JZ pod přesahem střechy.
Jak pro chilli tak pro rajčata pozdních odrůd to dává dostatek času na dozrání, pokud dobře vyberu kterou odrůdu kam a dovolí to limitovaná výška pozic. Tohle potěšilo.
Naposledy upravil 1 dne chris; celkem upraveno 16x.

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara - 2018

Příspěvekod chris » 16 zář 2018 20:39

Po týdením fermentování má čtvrtá várka srirachy, první bez semínek, pH 4,4.
Bublinky CO² se sice začaly tvořit až 3. den, nikoliv už druhý, ale taky bylo chladněji...takže ta spousta oplachovací chlorované vody při vymývání semínek nakonec ničemu nevadila :-)
Jdu si otevřít půlitr jiného, taktéž kvašeného, tekutého a 12% produktu, a pustit se do finálního zpracování téhle dávky :D

btw, když jsme u těch tekutých produktů...nezkoušel jste někdo vyrobit chilli domácí víno? Mám docela chuť zkusit nějakou minidávku, přinejhorším z toho vyjde domácí chilli ocet 😉

edit: tak je hotovo. Z cca 1700 g odsemínkovaného matroše je krásných cca 2 l srirachové přesnídávky :-)
Chilli na vstupu jsem sice nevážil, ale odhaduju že odpad je do 15%, byl to jeden hodně vrchovatý polévkový taliř naplněný hlavně semínky a stopkami. Tohle už je výtěžnost se kterou jsem naprosto spokojen.
Takže základní zásoba srirachy do další sklizně je tímto zajištěna :D

@JurassicChilli: Díky ti, tahle tvoje metoda je mi hodně sympatická, na začátku je sice pakárna s odsemínkováním případných odrůd s drobnými plody, ale po fermentaci to ušetří spoustu času. A navíc se čas lépe rozdělí, na dva cca shodně dlouhé bloky, není to tolik koncetrováno do fáze po fermentaci.
Pal po fermentaci JE o něco slabší než když tam jdou komplet plody, ale když to člověk ví, tak není problém to příště vyrovnat přidáním pár plodů něčeho trochu pálivějšího do vstupní mladiny. Tipuju že na standardní dávku v receptu by pro mne mohlo být 3-5 ks něčeho na úrovni habanera tak akorát na kompenzaci odstraněných osemeníků.

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara - 2018

Příspěvekod chris » 18 zář 2018 16:17

Koukám na to dnešní nádherné počasí...a na tu odpornou dlouhodobou předpověď...a snad poprvé si přeju aby se (jinak hodně spolehliví) norové šeredně pletli s předpovědí. Protože ke dnešku jejich místní dlouhodobá předpověď vypadá tak, že než možná potom začne babí léto, tak bude, počínaje koncem tohoto týdne, minimálně 7-10 dní hodně studeno, pošmourno, a mokro. A to se mi ale vůbec nehodí, protože:
53091
53092
:-)

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara - 2018

Příspěvekod chris » 18 zář 2018 17:48

btw, už nějakou dobu si chci vyzkoušet jihočeské 5v1. A dneska mi cestou domů padla flaška pod ruku.
Mno a protože ta parta dobráků u forestiny co sice dělá hodně dobrá hnojiva, ale nedokáže si opravit web ani když je na to člověk upozorní emailem, si stále, i po několika měsicích, neopravila složení produktu, tak pokud by někdo chtěl vědět složení, tak to neberte z jejich webu ale z lahve. A z jejich webu samozřejmě přebírá složení metodou copy-paste velká většina eshopů...

web: 4-4-4
versus
lahev: N 8,5% - P2O5 7,8% - K2O 9,5%

Docela rozdíl...už vidím ty pondělní porady managementu. kde se dlouze řeší proč má produkt nízký prodej... :-)

p.s. Nedalo mi to a dneska jsem jim zavolal, tak teď si snad konečně opraví i ten web :-)

Uživatelský avatar
gyver
Stálý člen
Příspěvky: 383
Registrován: 27 říj 2017 12:16
Reputace: 825
Obrázky: 0
Bydliště: Novohrad 219m n.m.

Re: TerasovaSahara - 2018

Příspěvekod gyver » 18 zář 2018 20:35

U mňa bola celá sezóna na 5v1 a myslím, že v pohode. Hnojené na začiatku do jiffov a potom konvou podľa predpisu na fľaši, neskôr do kvapkovej závlahy od oka. Asi 1 alebo 2x som k tomu pridal aj slepičince cca. 1:2, to bolo niekedy v auguste, len tak z roztopaše :wave:

Uživatelský avatar
JurassicChilli
Stálý člen
Příspěvky: 920
Registrován: 26 úno 2016 14:23
Reputace: 583
Obrázky: 0

Re: TerasovaSahara - 2018

Příspěvekod JurassicChilli » 18 zář 2018 20:47

Som rád, že si spokojný s bezsemennou srirachou. Je to na začiatku trochu práce navyše, ale mne je sympatické, že človek vlastne po celý ďalší proces výroby už pracuje s finálnym objemom a teda vie ako na tom je a nemusí sa obávať, koľko materiálu mu ostane v site. Pálivosť je bez semien určite trochu slabšia, ale to sa dá kompenzovať pridaním pálivejších druhov. Ja som včera dal kvasiť druhú dvojdávku, t.j. z 1200 gramov paprík. Tradične z červeného Cayenne, ale tentokrát som ju ešte trochu vyladil 10 kusami červeného Habanera. A musím teda povedať, že po koštnutí pred kvasením bola pekne divoká. Uvidím ako dopadne po dokvasení, ale myslím, že to bude asi najsilnejšia sriracha, akú som doteraz pripravil. :thumbup:

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2491
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3908
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: TerasovaSahara - 2018

Příspěvekod chris » 19 zář 2018 21:08

Tak dnes:
- dozrálo první rajče KBX z druhého nadechnutí se kytky :-)
- dozrávají první vijany Black Cherry z druhé úrody
- začal jsem sklíze druhou úrodu z ačokči, po konci letních veder zjevně pookřála, kvete a plodí jak zjara
- začal usychat květní stvol loňské přezimované česnekové širokolisté pažitky, neklamná to známka blížícího se konce sezóny
- ukončil jsem první rajče (nebýt toho že mám rajčata propletena v zeď tak jsem to udělal už dříve)

neklamné to známky že nastal čas si vyhodnoti letošní odrůd chilli a rajčat. Asi nejspiš do extra přispěvku, protože ten budu ještě mnohokrát aktualizovat jak budou kytky postupně končit.
Naposledy upravil 1 dne chris; celkem upraveno 19x.


Zpět na „Co jsme vypěstovali v roce 2018“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti