Pár nápadů:
- pohlídej si množství soli, já bral moji druhou dávku až moc nahrubo od oka, vyšlo mi z toho výrazně víc než optimálních 2-3% a kvašení startovalo dost pomalu, míra slanosti byla i na laktobakterie už trochu moc.
- pohlídej si teplotu, já to zatím během fermentace měl opakovaně uloženo dole v kuchyňské lince a pohoda, ale jak se teď ochladilo tak zjišťuju že tam vedle zdi začíná být trochu moc chladno a kvašení probíhá o maličko pomaleji než bych potřeboval. Takže další várka půjde na ledničku zabalená do alobalu. Ono mě by pomalejší tempo fermentace nevadilo, ale další dávka sklizně nepočká.
- pokud by se opakovaně nedařilo, tak zkus přidat startér, imho např. trocha tekutiny z libovolného poctivého jogurtu by měla být jistota rychlého startu.
Sezona čtvrtá - Jacopo.f. ........ (letos to už musí vyjít...)
-
- Stálý člen
- Reputace: 3908
- Obrázky: 0
Re: Sezona čtvrtá - Jacopo.f. ........ (letos to už musí vyjít...)
TerasovaSahara 2017 | TerasovaSahara - 2018 | TerasovaSahara - 2019 |
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
- Jacopo.F.
- Stálý člen
- Reputace: 697
Díky za nápady. Tu sůl si pohlídám.chris píše: ↑14 zář 2018 22:29Pár nápadů:
- pohlídej si množství soli, já bral moji druhou dávku až moc nahrubo od oka, vyšlo mi z toho výrazně víc než optimálních 2-3% a kvašení startovalo dost pomalu, míra slanosti byla i na laktobakterie už trochu moc.
- pohlídej si teplotu, já to zatím během fermentace měl opakovaně uloženo dole v kuchyňské lince a pohoda, ale jak se teď ochladilo tak zjišťuju že tam vedle zdi začíná být trochu moc chladno a kvašení probíhá o maličko pomaleji než bych potřeboval. Takže další várka půjde na ledničku zabalená do alobalu. Ono mě by pomalejší tempo fermentace nevadilo, ale další dávka sklizně nepočká.
- pokud by se opakovaně nedařilo, tak zkus přidat startér, imho např. trocha tekutiny z libovolného poctivého jogurtu by měla být jistota rychlého startu.

Rozhodně příště přidám ten startér. Jak jsem se dočetl na www.zkvaseno.cz , tak ze syrovátek je prý na zeleninu nejlepší syrovátka z kefíru.
-
- Stálý člen
- Reputace: 3908
jj, kefírová by měla být optimální, jednak by měla obsahovat širokou směs fermentačních kultur, nejen ty mléčné z jogurtu které ji pomohou začít, ale hlavně jsou v ní afaik kmeny které optimálně makají při typické pokojové teplotě.
Dej vědět výsledek, docela bych čekal že pokud přidáš startér tak že bude začátek fermentace docela bouřlivý, asi nedával bych sklenici příliš plnou
Dej vědět výsledek, docela bych čekal že pokud přidáš startér tak že bude začátek fermentace docela bouřlivý, asi nedával bych sklenici příliš plnou

TerasovaSahara 2017 | TerasovaSahara - 2018 | TerasovaSahara - 2019 |
- stankar
- Stálý člen
- Reputace: 1311
Aneb deprese je fuc

Stankar s1 | Stankar s2 | Stankar s6 | Stankar s7 | Stankar s8 | Stankar s9 | Stankar s10
stankar1990@gmail.com
- Jacopo.F.
- Stálý člen
No jo, já su takovej jako ten věčně nespokojenej králíček. A nebo přeplašenej jako prasátko z medvídka Pů. Teď mám zas obavy jak to co nejlíp zpracovat abych to nepokazil jako tu jednu omajdu před dvěma týdny co letěla do haj..u.
- Jacopo.F.
- Stálý člen
Mno, tak jsem se rozhodl pro Chu-nan pastu. Podle dobré rady ohledně pokud možno přesného množství soli jsem se rozhodl pořídit si kuchyňskou váhu pro přesnější odměřování. Včera jsem pro ni večer zašel do Datartu v Globusu. Na můj dotaz, zda je tam i nabitá baterka mi byla dána kladná odpověď. Přišed domů jsem po rozbalení váhy zjistil, že baterka tam není. Takže jsem milou Chu-nan pastu dělal zas bajoko.
Použil jsem co bylo - Joe's Long, Large Red Cherry v množsvtí asi 1/2 kila a deset kousků velké červené mámy. Jinak recept podle TeaRacera a zkvaseno.cz . Ale dopustil jsem se jednoho omylu - dal jsem tam i "startér" kvašení v podobě syrovátky z kefíru. Tak nevim. Má to vůbec kvasit ta pasta???
Navíc s tou vodkou to jaksi zřídlo a po přidání toho startéru je to spíš tak jako řídká omajda, než pasta. Tak nevim. Snad se z toho něco vyklube. Je toho asi litr. Přičemž menší část jsem pak nalil do zavařovačky se zbytky medu, asi to bude poněkud přeslazené. No co z toho vzejde ......?????
Použil jsem co bylo - Joe's Long, Large Red Cherry v množsvtí asi 1/2 kila a deset kousků velké červené mámy. Jinak recept podle TeaRacera a zkvaseno.cz . Ale dopustil jsem se jednoho omylu - dal jsem tam i "startér" kvašení v podobě syrovátky z kefíru. Tak nevim. Má to vůbec kvasit ta pasta???