5. až 9. dubna: část druhá
tak kde jsme to přestali...growshopy.
Growshopy budiž pochváleny!
Nejenom že jsem na nich nalezl mezi mnoha dalšími zajímavými věcmi i fantastické, čistě mechanické řešení vodního problému (včetně cyklu prší/sucho), a to včetně odpovědí na otázky které jsem si v tomto týdnu ještě ani neuměl položit (jak zamezit prorůstání kořenů do zavlažovacího systému) ale také mne dovedli k tomu, abych se pořádně zamyslel nad tématem, které jsem předtím dosti opomíjel, přístup kyslíku ke kořenům a provzdušnění kořenového systému a substrátu celkově (bubbler).
Což zákonitě vedlo k odbočce k látkovým květináčům, velmi lákavá cesta, nesmírně elegantní řešení odstraňující potřebu bubbleru, ale bohužel nevhodné pro mé zadání a podmínky.
Od této chvíle jsem věděl, že problém vody tak či onak dokážu vyřešit, buď si něco sestavím a vytvořím, nebo mám možnost ústupové cesty a pořídit ověřené řešení fungující i v profi sféře (jasně, autopot systém).
Mít nějaký growshop blízko a nezkoumat ty nejlepší řešení až o víkendu, tak bych se asi v prvotním nadšení sebral a jel kupovat, což by byla trošku škoda, protože problém voda byl sice vyřešen, ale zanedbal bych další, sekundární faktory.
Vítr. Tohle autopot systém neřeší, a proč taky, přimární určení jsou skleníky. Flexibilita umístění. Tohle řeši výborně z hlediska lokace rostliny, květináče jsou zaměnitelné. A naopak dosti staticky z hlediska lokace nádob, je to hadicový systém. Takže....
Finální výběr:
Vybaven teď už jakžtakž znalostmi toho co přesně hledám jsem se jal zkoumat truhlíky, jak bych je mohl začlenit do vlastní stavebnice a propojit se systémem vody odspodu.
A celkem zákonitě narazil na velkoobjemové samozavlažovací truhlíky.
A bylo jasno. 18 l subtrátu. Poměr zemina/voda 2:1. Tak to už ano. Voda odspodu, příprava na oporu, přístup vzduchu ke kořenům, přetok přívalové vody. Modulární sloty takže když se rostlině nebude někde líbít, nebo bude mít nečekaný vzrůst (u poloviny klíčků naprosto netuším jestli dospělá rostlina bude mít 40-50 cm nebo třeba 180 cm :-O ) mužu jí přendat jinam.
A mám vyloženě chuť dobastlit k tomu časem napojení na autopot systém.
A v neposlední řadě kolečka, takže podtok děšťové vody do odtoku terasy, jakož i možnost snadného posunu aby bylo "k hnutí, k žití" zajištěny

Když se pak ukázalo že jedna z možných značek a variant, konkrétně Trio, na centimetr přesně pasuje do prostoru zeď---dveře na terasu, nebylo co řešit.
Problem solved.
Kupované sazenice předskokanky dostanou menší samozavlažováky 5,4 l zemina + 1,4 l voda a na nich se budu učit a ladit potřebu/spotřebu vody/sílu hnojiva/atp.
mimo chronologii: třešničkou na dortu pak časem bylo to, že barevné varianty dovolily dát tmavou duo variantu na SV stěnu do polostínu a bílou variantu na JZ stěnu na plné slunce a balancovat tím rozdílnou teplotu (a odpar) díky slunečnímu ohřevu.
---příští týden: patálie s SSM---