
TerasovaSahara - 2018
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 2292
- Registrován: 26 lis 2016 15:57
- Reputace: 3791
- Obrázky: 0
- Bydliště: Praha, zahrada Oleška,370 m.n.m.
Re: TerasovaSahara - 2018
Skutečně kapsa s gelem a semínky u těchto rajčat není, ale semínka tam určitě najdeš 

Bacula
- Maxim
- Stálý člen
- Příspěvky: 150
- Registrován: 23 zář 2011 23:00
- Reputace: 73
- Obrázky: 0
- Bydliště: España
Re: TerasovaSahara - 2018
To je divne KBX ...pripomina mi to Brandywine orange; vyborne rajce 'akorat ty anomalie co popisujes, hlavne tam byl hodne cat face nebo jak se tomu rika, praskalo taky hodne. KBX mi prislo bez problemu...no a chut neni klasika rajce, to musis zkusit ty Cuor - taky maji nekolik odrud ale rozdil je jen v tuhosti slupky bych rekl
Bacula@ Ja bych rekl, ze tam jsou
KBX mam ted v kvetu, to jsem zvedav na plody
Bacula@ Ja bych rekl, ze tam jsou

O
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 2491
- Registrován: 31 kvě 2017 22:15
- Reputace: 3908
- Obrázky: 0
- Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b
Re: TerasovaSahara - 2018
ad chuť: nejspíš jsem to neformuloval zrovna nejlíp, když jsem psal o KBX "fajn rajče" tak jsem byl pod vlivem toho že ve stejném slotu mi roste (a jsou průběžně ozobávána) i Black Cherry a hned vedle Datlo, o galapážském divokém nemluvě 
Takže to zkusím znovu: fajn rajče = u mne hlavně přímý konzum (alá cherry a spol). Univerzálnost = i do rajčatových salátů, použitelné svojí dostatečnou šťavnatostí, plus díky přiměřené masitosti použitelné i jako steakové na velkorozměrné plátky. Pokud bych si musel vybírat mezi masitostí a šťavnatostí, budu asi vždy preferovat šťavnatost.
Na takovou tu klasickou českou chuť rajčat (optimální balanc kyselé/sladké) mám/chci mít jiné odrůdy, z mých letošních se tomu celkem hodně blíží Subarctic, jak velikosti okolo 100 g = ideální rozkrojení na 4/4, tak dostatečnou šťavnatostí. Kdyby mělo o stupínek intenzivnější chuť, bylo by pro mne optimální pro tuhle kategorii.
Tuhost šlupky je pro mne dost podružná záležitost, pokud je dostatečná na to aby nepraskala když se do rajčete kousne a né až tak vysoká aby byl problém jí prokusnout, tak mne moc netrápí. Nemám dostatečnou pěstební plochu na to, abych uvažoval o způsobech zpracování které vyžadují loupání slupky. A do omáček a rajčatových základů preferuju dát i slupku-->mixér-->hrubší pasírovací síto.
btw, docela mne mrzí že vůbec nevím co jsem to loni vlastně dostal za sazenici vejčitých rajčat se špičkou, plody cca 60g. Dostal jsem to jako "keříčkové"...což nebylo ani omylem

Dozrávala do syté růžovo-fialovo-červené barvy.
Na přímý konzum byla vyloženě hnusná (divná kombinace kyselosti a trpkosti), a to až tolik, že jsem uvažoval o tom že kytku předčasně ukončím.
Takže jsem je (hlavě proto že jsem je nechtěl vyhodit) zpracoval jako polosušená a do oleje, přidal pár polosušeých peperoncin, česnek, kapari...a v téhle podobě je to naprosto luxusní a velmi obtížně nahraditelná záležitost. Semínka jsem si samozřejmě nezachoval, proč taky, když byla čerstvá tak hnusná...holt chybami se člověk učí

Takže to zkusím znovu: fajn rajče = u mne hlavně přímý konzum (alá cherry a spol). Univerzálnost = i do rajčatových salátů, použitelné svojí dostatečnou šťavnatostí, plus díky přiměřené masitosti použitelné i jako steakové na velkorozměrné plátky. Pokud bych si musel vybírat mezi masitostí a šťavnatostí, budu asi vždy preferovat šťavnatost.
Na takovou tu klasickou českou chuť rajčat (optimální balanc kyselé/sladké) mám/chci mít jiné odrůdy, z mých letošních se tomu celkem hodně blíží Subarctic, jak velikosti okolo 100 g = ideální rozkrojení na 4/4, tak dostatečnou šťavnatostí. Kdyby mělo o stupínek intenzivnější chuť, bylo by pro mne optimální pro tuhle kategorii.
Tuhost šlupky je pro mne dost podružná záležitost, pokud je dostatečná na to aby nepraskala když se do rajčete kousne a né až tak vysoká aby byl problém jí prokusnout, tak mne moc netrápí. Nemám dostatečnou pěstební plochu na to, abych uvažoval o způsobech zpracování které vyžadují loupání slupky. A do omáček a rajčatových základů preferuju dát i slupku-->mixér-->hrubší pasírovací síto.
btw, docela mne mrzí že vůbec nevím co jsem to loni vlastně dostal za sazenici vejčitých rajčat se špičkou, plody cca 60g. Dostal jsem to jako "keříčkové"...což nebylo ani omylem

Dozrávala do syté růžovo-fialovo-červené barvy.
Na přímý konzum byla vyloženě hnusná (divná kombinace kyselosti a trpkosti), a to až tolik, že jsem uvažoval o tom že kytku předčasně ukončím.
Takže jsem je (hlavě proto že jsem je nechtěl vyhodit) zpracoval jako polosušená a do oleje, přidal pár polosušeých peperoncin, česnek, kapari...a v téhle podobě je to naprosto luxusní a velmi obtížně nahraditelná záležitost. Semínka jsem si samozřejmě nezachoval, proč taky, když byla čerstvá tak hnusná...holt chybami se člověk učí

TerasovaSahara 2017 | TerasovaSahara - 2018 | TerasovaSahara - 2019 |
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 2491
- Registrován: 31 kvě 2017 22:15
- Reputace: 3908
- Obrázky: 0
- Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b
Re: TerasovaSahara - 2018
KBX

Mulato Isleno: začíná dozrávat

Mulato Isleno: plod na semínka, víc než plná botanická zralost (úbytek hmotnostti proti plně dozrálému plodu 25%.). STH 155 dní. Nezaměnitelná kouřová chuť. Zcela bez palu.

Mulato Isleno: začíná dozrávat
Mulato Isleno: plod na semínka, víc než plná botanická zralost (úbytek hmotnostti proti plně dozrálému plodu 25%.). STH 155 dní. Nezaměnitelná kouřová chuť. Zcela bez palu.
TerasovaSahara 2017 | TerasovaSahara - 2018 | TerasovaSahara - 2019 |
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 2491
- Registrován: 31 kvě 2017 22:15
- Reputace: 3908
- Obrázky: 0
- Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b
Re: TerasovaSahara - 2018
Nad ránem tu konečně po mnoha a mnoha dnech spadlo pár milimetrů deště. Taky denní teploty (ve stínu) tancují spíše okolo třícítky než čtyřicítky. Ideální čas na lehkou probírku balkónu aniž by si člověk pořídil spáleniny o cokoliv nepřirodního čeho se jen dotkne 


TerasovaSahara 2017 | TerasovaSahara - 2018 | TerasovaSahara - 2019 |
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 2491
- Registrován: 31 kvě 2017 22:15
- Reputace: 3908
- Obrázky: 0
- Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b
Re: TerasovaSahara - 2018
Balkón teď na vrcholu sezóny poskytuje vskutku nezvyklé výhledy...
ze židle:


ve stoje:



Kytky dostali zálivku o den později než byli zvyklé, což nejspíš vzaly poslední lenošky jako signál ohrožení a konečně začaly dozrávat první plody .
Malawi piquante

Jamaican bell

ze židle:
ve stoje:

Kytky dostali zálivku o den později než byli zvyklé, což nejspíš vzaly poslední lenošky jako signál ohrožení a konečně začaly dozrávat první plody .
Malawi piquante
Jamaican bell
TerasovaSahara 2017 | TerasovaSahara - 2018 | TerasovaSahara - 2019 |
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
- stankar
- Stálý člen
- Příspěvky: 1364
- Registrován: 06 dub 2012 18:16
- Reputace: 1311
- Obrázky: 0
- Bydliště: Nový Jičín, 285mnm
Re: TerasovaSahara - 2018
Kdybych to u sebe nechal zarust jako mas balkon ty, tak tam ani zidli nedam

Stankar s1 | Stankar s2 | Stankar s6 | Stankar s7 | Stankar s8 | Stankar s9 | Stankar s10
stankar1990@gmail.com
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 2491
- Registrován: 31 kvě 2017 22:15
- Reputace: 3908
- Obrázky: 0
- Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b
Re: TerasovaSahara - 2018
Dneska sežráno další KBX. A v tomhle plodu už jsem pár malých kapsiček se semínky nalezl, už kvasí 
Ale na rajče jich je docela málo, s přihlédnutím k velikosti plodu jich je opravdu jen maličko.
A musím říct, že tentokrát byla chuť vyloženě lahůdková, předchozí plod zřejmě potřeboval ještě pár dní.
btw, slupka je maličko tužší, při krájení na velká nevysoká kolečka do burgerů to vůbec nevadí, ale burgery nebyli zrovna po ruce.
Tak jsem si řekl že pojmu to rajčátko (300+g) jako samostatnou svačinu a že ho říznu v půlce a vydlabu lžčkou ve stylu melounových závrtů, tím odpadne potřeba odpreparovat lehký dolní catface a horní jizvičku po stopce.
K typu chuti (výrazně více ovocná než běžně rajčatová), velikosti a konzistenci dužiny ta metoda pasuje ideálně

Ale na rajče jich je docela málo, s přihlédnutím k velikosti plodu jich je opravdu jen maličko.
A musím říct, že tentokrát byla chuť vyloženě lahůdková, předchozí plod zřejmě potřeboval ještě pár dní.
btw, slupka je maličko tužší, při krájení na velká nevysoká kolečka do burgerů to vůbec nevadí, ale burgery nebyli zrovna po ruce.
Tak jsem si řekl že pojmu to rajčátko (300+g) jako samostatnou svačinu a že ho říznu v půlce a vydlabu lžčkou ve stylu melounových závrtů, tím odpadne potřeba odpreparovat lehký dolní catface a horní jizvičku po stopce.
K typu chuti (výrazně více ovocná než běžně rajčatová), velikosti a konzistenci dužiny ta metoda pasuje ideálně

TerasovaSahara 2017 | TerasovaSahara - 2018 | TerasovaSahara - 2019 |
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host