Asi bych měl být rád že jsem objevil tuhle vlastnost mých truhlíků spojenou s nadýchaným substrátem ještě před ostrým startem celého pelotonu, ale vůbec mi nedělá radost, že na šanci (kdyby počasí přálo) mít už někdy okolo 20. června první venku bez skleníku dozrálé rajče můžu zapomenout.
Přijdu takhle odpoledne domů, venku nádherně, tak jsem si řekl že připravím na ostrý start i poslední truhlík. Jak zamýšleno, tak uděláno. Pak sednu k poznámkám a jdu špekulovat kde bude která kytka, jak vysoké budou muset být u té které odrůdy opěrné tyčky, jestli se tam vejdou,... dyk to znáte, pokud pěstujete na balkóně.
A celkem se mi dařilo (až na celkový počet kytek, to bude ještě vražda vybrat z těch úspěšně vypěstovaných sazenic ty pro které existují vůbec nějaké finální pozice).
Mno a pak jsem si, bohužel, řekl že tedy rovnou umístím rajče předskokana Bajaju na finální místo.
Hodně blbej nápad, práce kvapná, h...o platná.

Jak jsem tak, už za mírného šera, popadl vnitřní slot, i s opěrnou tyčkou, abych ho přendal na správnou pozici, tak nadýchaný substrát tyčku nepodržel a ta projela skrz otvor kterým procházi do uchycení ve spodním dílu truhlíku. A úvazky mám kvalitní, drží fest, mám je odladěny už z loňska.
Být ta kytka o několik týdnu mladší, nic se nestalo, nebyla by ještě vázána k hlavní opěrné tyčce ale jen k delší špejli.
Být ta kytka tak o dva měsíce starší, tak tlustý a už mírně zdřevnatělý stonek by to snadno podržel.
V této fázi ovšem smůla, tyčka projela skrz tak o 30 cm a ozvalo se křup.
Cca 15 cm nad zeminou stonek zcela odlomen a utržen :-(
Ještě že jsem udělal ten fotoreport, teď už bych to nenafotil.
Chudák Bajaja, je mu nejspíš pro letošek souzeno být pokusným králíkem celou sezónu.
Štěstí v neštěstí je, že mu pár cm pod lomem zbylo několik drobounkých lístečků (btw, vyrašili až během doby kdy byl v přechozím pokusu šoupnut na slunce).
Takže dneškem začíná další, opravdu hodně neplánovaný pokus: jak rychle počínaje třetí dekádou dubna obrazí (a snad i posléze květy nasadí) v polostinu umístěný rajčatový pahýl s plně rozvinutým kořenovým systémem.