Stal se ze mě včelař.
Hned někdy v únoru jsem se tak trošku z donucení stal včelařem. Je to na dlouhé povídání. Ale věc se má tak, že jsem se musel dost narychlo rozhodnout, jestli do toho půjdu, nebo ne. Váhal jsem. Chtěl jsem to zkusit, ale načetl jsem si něco a zjistil, že budu potřebovat dost investovat a věnovat tomu spoustu času. Nakonec mě ukecal syn s dcerou (18 a 14 let). A to jsem prosím o včelaření prakticky nic nevěděl. Holt jsem si sedl a učil se. Desítky hodin.
Všechno bylo v hrozném stavu. Tak jsem do toho nasypal zatím něco přes 50K, ale mám nové úly (krom úlů na oddělky) a skoro všechno nové. Potřebuju ještě nový medomet (tak okolo 30K) a vzhledem k tomu, že chci rozšiřovat, tak počítám s tím, že okolo těch 50K do toho nasypu každoročně ještě další dva, nebo 3 roky. A stovky hodin práce.
Ale děti pomáhají. Natírat úly se jim pravda moc nechce, ale drátkují a chodí se mnou ke včelám. Hlavně synek. Má přece jenom už dost síly a zastane dost práce. Mimochodem. Věděl jsem, že to bude hodně práce. Ale realita je mnohem horší. Je to opravdu zatraceně hodně práce a spousta z ní je velmi fyzicky namáhavá práce. Není sranda manipulovat s nástavkem, který má 50x50 cm, váží kolem 30-35 kilo, musím ho zvedat někam na úroveň hlavy a přesně usadit. Blbě se to drží.
Tady mi pomáhá dcera.
A takhle vypadají moje úly. Mám jich 7 nových. Jsou na 4 nástavcích 39x24. Uteplené (3cm). Jeden se stejnou rámkovou mírou a taky na čtyřech nástavcích mám nezateplený (ještě starý). Plus starší nezateplené úly na oddělky. už jsem udělal dva a budu dělat ještě jeden. Příští rok pro ně budu kupovat nové úly.
Ale musím říct, že se mi vcelku daří. Tohle je už z vytáčení medu. Synka to opravdu bavilo.
Ale je to vážně hodně namáhavá práce
Tak jsem musel povolat posily
A už to teče
Zatím jsem točil jenom jednou (letos je takový trošku zvláštní rok). Točil jsem z 6 včelstev (dvě byla zimovaná jenom na jednom nástavku a byla slabá). Z těch 6 včelstev jsem vytočil 112 kilo medu.
Zhruba za dva týdny budu točit lípu a pevně doufám, že vytočím podstatně víc. A protože jako začátečník mám kliku, tak mi kousek od stanoviště farmáři vysadili svazenku na semeno. Takže budu točit ještě i svazenku.
Zatím se daří.