Sazeničky (včetně mladých semenáčků z dosevu) se dnes poprvé podívaly na delší dobu na slunce. Předtím byly venku dvakrát, ale jen na cca 20 minut v jedné opalovací seanci. Dneska už to bylo delší, nějakých 35-40 minut na přímém poledním slunci a potom ještě nějaké 2-3 hodiny ve stínu. Tak doufám že jsem to nepřehnal.
Taky jsem všechny co ke dnešku už měly úvazek k opěrné špejli převázal o patro či dvě patra výše, už to dost potřebovaly. A přitom jsem si říkal že je skoro čas na výměnu špejle za delší, během 2-3 dní už první kytky přerostou délku klasické špejle.

Už je taky dobře vidět rozdíl mezi druhy, chinesky by se (i na větrném balkóně) coby sazeničky obešly klidně bez opory, u anumek je to jak která, a bacatky jí fakt potřebují.

A taky si musím maličko nasypat popel na hlavu a učinit veřejnou sebekritiku.
Jak se mi letos potkaly tři věci:
- zatím je docela dost světla, v jiných letech sedává šedivá poklička na velkoměstem výrazně více a častěji
- vyséval jsem letos všechno naráz (a relativně pozdě)
- poněkud jsem pozapomněl že výsevní substrát který k naprosté spokojenosti používám poslední dvě (plus letošní) sezóny je jen minimálně vyhnojen. Je to ostuda, i kvuli tomu jsem na něj přecházel, abych měl pořádnou kontrolu na tím co a kdy kytky potřebují/dostanou.

V součtu to vedlo na to, že jsem některé kytky zcela jednoznačně cca 7-10 dní trápil hlady. Dneska když jsem je vzal ven slunit, tak to na intenzivním venkovním světlo bylo dost jasně patrné. Chinesky, jak rostou pomaleji, tak naprosto v pohodě, ale zbytek měl dostat první příkrm dříve. Některé sazeničky tak o 4-5 dní, pár nejrychlejších klidně i o týden dříve.
Současné listy už jsou v pohodě, ale na těch ke dnešku cca 10-14 dní starých je to u několika kytek vidět. No jo no. člověk to nechce přepálit protože ví že přehnojí jen jednou a pak v důsledku trápí některé kytky hladové, resp s nevyrovnanou výživou.
Takže při dnešní zálivce dostaly holky i poměrně bohatou dávku 5v1 ať si z toho vyzobou to co jim chybí. A dneškem počínaje přecházím u všech z první várky výsevu na standardní ředění. Ono taky v posledních dnech jsou celodenní jasna (dnešní maximum bylo 22,9° C, to není zrovna špatné na to že je březen