@koniash: pravdu máš, oni by stačili podprdelníky na židlích, ale to by nesměli být už asi měsíc příliš iniciativně uloženy po sezóně do sklepa na zimu.
Finální sběr při likvidaci posledních kytek vypadal takto

Letos bylo toho nedozrálého opravdu hodně. :-(
A to jsem se s tím moc nepáral, bral jsem jen to co zrovna přišlo pod ruku při stříhání větviček, určitě jsem vyhodil více plodů (hlavně těch menších mladších na koncích) než padlo do těch dvou 10 l kbelíků.
I když budu brát letošek kvuli tomu mizernému květnu za spíše horší rok, tak mne to stejně vede k zamyšlení nad tím které odrůdy si můžu na další rok dovolit, a které raději né, protože dozrávají příliš pozdě. Takže:
- loni jsem ač nerad vyřadil Malawi Piquante protože je pro moje podmínky příliš vysoká. A dobře jsem udělal, při letošním počasí by to byla bída.
- po letošku, ač velmi nerad, vyřazuju Aji Amarillo. Štve mne to, protože mi chutná a velké plody mi vyhovují, ale v mých podmínkách dozrává prostě příliš pozdě. I loni byla poslední a letos většina plodů vůbec nedozrála.
- Berry Amarillo bylo lepší, ale bohužel to byla jedna ze dvou zaseklých kytek, takže ani ta nedozrála většinu plodů, i když měla jednu z lepších pozic. Jestli jí dát druhou šanci příští rok je na zvážení.
- Jamaican Bell je velikostí/výškou kytky na hraně toho co můžu mít, letos sice dozrála slušné množství, ale furt cca 40-50% nestihlo dozrát (viz foto). Příští sezónu jí ale asi dám další šanci, ale hlavně proto že doufám že při rozumnějším sponu nasadí první várku o maličko níže a tím pádem bude dozrávat o týden či dva dříve.
- El Oro de Equador se jasně probojovala do další sezóny, plodná, životaschopná, dozrávání tak průměr, až do konce sezóny se snažila a byla zdravá. A to neberu v úvahu chuť, tam boduje naprosto jasně.
- Elephant's Trunk byla letos plodná, dozrávala docela brzy, chutná mi, ale nakonec jsem se rozhodl že jí příšti rok nedám. Důvod je jedinný, příliš velké nároky na průběžný přísun vápníku v porovnání se všemi ostatními odrůdami. Není se co divit při té délce plodů. Mrzí mne to a nebýt na společní vodě s dalšími kytkami tak bych jí asi zopakoval, ale její nároky na přísun vápníku jsou proti ostatním odrůdám prostě příliš odlišné.
- ten samovolný kříženec co jsem vyséval z loňských semínek v domnění že seji Aji Mango je hodně zajímavá kytka, velice plodná a začala zrát dost brzy, je vidět že toho dost podědila po Lemon Drop se kterou se velmi pravděpodobně pokřížila. Pozdní plody co nestihly dozrát měli větší tendenci mít tvar podobnější Lemon Dropce. A pár plodů dozrálo do bílé barvy (alá Aji White Fantasy). Mít zahradu a spoustu místa tak bych jí zkusil dát. Ale příští roku bude lidštější spon a tím pádem o dost méně pozic, takže jí nedám, budu muset vysévat nějaké relativné čisté osivo, nemůžu spoléhat na náhodu v tom co kde vyroste.