Předpověď hlásá déšť a výrazné ochlazení počínaje nocí z neděla na pondělí, a na čtvrteční a páteční noc i teploty pod nulou (čt/pá noc je předpověď až -3 °C).
Takže je rozhodnuto, moje sezóna končí, zítra začínám finální sklizeň a postupnou likvidaci kytek.
Dneska jsem to trochu předběžně okukoval a:
- rajčata toho mají na sobě ještě spoustu, ale plody nejsou zrovna v ideálním stavu, velká většina odrůd má tak 20% plodů něčím napadených, nejčastěji plíseň v důsledku prasknutí, nebo nekróza na horní straně okolo stopky v důsledku nočních teplot těsně pod nulou. Loni (i předloni) byla poslední várka v maličko lepším stavu. Vyjímka je především Datlo, viz příspěvky výše.
A pak taky musím vzít v úvahu, že letos je to první rok kdy žádné rajče nedostalo jednu z mých dvou nejlepších pěstebních pozic (loni Galapagos a předloni ten záhadný F1 hybrid s úrodou 10+ kg).
- baccatum (JZ pozice) toho mají na sobě ještě spoustu, jsem hodně zvědavej kolik toho bude ve finální sklizni.

A navíc kytky vypadají docela zdravě (speciálně když přihlédnu k tomu jak málo dostávají poslední týdny vyživy), některé se dokonce ještě pokoušejí o poslední kvítky a všechny by rády ještě rostly a plodily.
- v důsledku letošního počasí je zatím největší rozdíl ve stavu kytek na S pozicích a na JZ pozicích co jsem za tři sezóny měl. Jak ve zdravotním stavu (ty na S pozicích už jsou dost bídné) tak v dozrávání. Nejlépe je to vidět na padrónkách které mají tři roky stále stejnou S pozici, letos je finální várka vysoko v koruně ještě komplet zelená (loni komplet dozrálá, předloni byla ve fázi zelený/červený přechod).
- odhaduju že celkový počet plodů dorsetky možná i dosáhne na 1000, ale část z nich bude ještě buď zelená nebo jen částečně dozrálá (světlejší odstíny červené), bývala by potřebovala ještě tak 7-10 dní, nebo trochu slunečnější průběh letošního babího léta v mojí lokalitě. Kytka vypadá už trochu podzimně (barva povrchových listů na vrcholu koruny, semtam napadený list nebo spíše výživový nedostatek), ale to je dáno hlavně tím že posledních týdnech už nedostávala tolik výživy kolik by chtěla/potřebovala.
- narozdíl od loňska jsem letos během podzimu vůbec nedoplňoval mikroprvky na list (naposledy někdy tuším začátekem července) a je to na kytkách trochu poznat, příští rok se pokorně vrátím k tomu co se loni osvědčilo, tj. dodat plné spektrum sekundárních a mikro prvků ještě i někdy začátkem záři, cca 3-4 týdny předtím než dorazí babí léto a bude dozrávat hlavní finální várka.