Příspěvekod chris » 28 srp 2018 18:06
Se samosprašností máš samozřejmně pravdu, ale poté co jsem letos viděl intenzitu práce opylovačů a procento neshozených květů z první vlny si troufnu tvrdit, že dostatečná přítomnost opylovačů značně zvyšuje počet úspěšných květů v první vlně, v prvním masivním květovém patře. Samozřejmně za předpokladu že kytku v tu dobu neomezí nějaký jiný faktor (kořeny, výživa, atp).
Tohle se určitě nepovede každý rok, ale letos bylo poznat jak teplé jaro a velmi brzké kvetení ovocných stromu následně hodně motivovalo pomnožené opylovače hledat další zroje potravy v době po odkvětu. A já dával kytky ven nestandardně brzo, většinu už 23.04. Výsledek byl ten, že jsem měl jen naprosto minimální shoz květů v první vlně, v prvním patře koruny. Druhá vlna, druhé patro, už byla klasika kterou znám už z loňska, kytky narazili na svůj limit danný způsobem a místem pěstování a shazovali desítky květů. To vše ještě před nástupem tropických teplot, takže snížená schopnost pylu opylovat ještě nebyla ve hře.
btw, během letošníha jara jsem docela dlouho (týdny a týdny) skoro neviděl včely ačkoliv už ostatní opylovači byli v plné práci. Je to tím že včelaři nějak kočírují a řídí průběh a nárůst počtu dělnic v úlech dle předpokládaných teplot a dostupnosti potravy, nebo se jen prostě včelky přirozeně namnoží o něco později na jaře než vosíci a čmeláci?