Hrušková

Recepty na domácí pikantní omáčky
Uživatelský avatar
Colostomizer
Stálý člen
Příspěvky: 1084
Registrován: 01 bře 2014 14:45
Reputace: 165
Obrázky: 0

Re: Hrušková

Příspěvekod Colostomizer » 04 říj 2015 15:17

BlueShark píše:Ahoj lidi, tak jsem posbíral hrušky a jdu na to :-)
Jen tak mimochodem, byl jsem v marketech Albert a Tesco a nikde nemaj ten konzervační přípravek.
Jsou to ale ty menší pobočky no a mám je pár metrů, ne hypermarkety...
Poradí někdo? Prý to je spíše sezónní věcička mi říkaly starší prodavačky.
Je to asi na základě kyseliny sorbové že?
No proč se ptám, zjistil jsem že pár skleniček ve sklepě té švestkové mi chytlo kožich a nerad bych aby se to stalo i teď :(
RAJPA je zatím v pohodě...
Čím to tedy konzervovat?

Dělám verzi cca 12 hrušek, 8 paprik zelených z toho 2 červené, 2 a půl cibule velké, 6 rajčat cca, kus zázvoru...
Poměr by WOKO :-)
1) Kyselina sorbová / sorban draselný (dodává to třeba Dr. Oetker) - asi nejlepší volba, zdraví neškodné, někdy se to špatně shání.
2) Kyselina citrónová - viz kolega výše. Bioprodukt. Nevýhodou je, že je kyselá a mění chuť omáčky. A to dost podstatně, je to taková ostrá kyselost, která se tam moc nehodí.
3) Kyselina benzoová (obchodní název Deko) - je to trochu jedovatý, ale funguje to a mají to všude :) Já osobně se mám docela rád, tak tenhle hit socialistického konzervárenství nepoužívám.
4) Ale naprostý základ je správná STERILACE, jak již tady bylo dříve řečeno. Kožich Ti to chytlo, protože to nesteriluješ, jak jsi tady na sebe sám prozradil :) Nalití omáčky do sklenic a zavíčkování fakt nestačí ... Pokud je omáčka správně zavařená, tak prakticky nemá šanci se před otevřením zkazit. Po otevření už dochází ke kontaminaci a tam už má sorban svou funkci. Proto ho tam přidávám, aby se omáčky nekazily po otevření.
5) Kolega Strato ... správná poznámka s tím lihem. Babička někdy přidávala do zavařenin trochu rumu. Co je prověřeno generacemi, to funguje ...


Tady je Colostomizerovo ... 2014 - 2015 - 2016 - 2017


Uživatelský avatar
BlueShark
Stálý člen
Příspěvky: 1139
Registrován: 18 zář 2014 07:49
Reputace: 251
Obrázky: 0

Re: Hrušková

Příspěvekod BlueShark » 04 říj 2015 17:20

Tak abych pravdu řekl, čekal jsem čekal a nic tak jsem použil hlavu a jal se toho.
Dal jsem tam kyselinu citronovou, v té hruškové to neva, naopak.
Sklenice jsem vždy u závěru vytíral do sucha,ale nesterilizoval, což jsem teď udělal,že jsem skleničky povařil těsně před i víčka.
Horkou jsem ji tam dával vždy tu omáčku.
Jen jsem sklenice nevyvařoval, vždy jen horkou opláchl těsně před.
...
Díky všem, vlastně co mi píšete jsem splnil, to jsem rád.
Tak uvidíme, co se stane, snad nic :-)

Baron z Žop
Stálý člen
Příspěvky: 1180
Registrován: 09 srp 2012 18:40
Reputace: 2633
Obrázky: 0
Bydliště: Žopy

Re: Hrušková

Příspěvekod Baron z Žop » 24 srp 2016 22:17

34032 Dnešní suroviny na výrobu omajdy...

pepe
Nováček
Příspěvky: 3
Registrován: 27 zář 2016 18:59
Reputace: 1
Obrázky: 0

Re: Hrušková

Příspěvekod pepe » 27 zář 2016 19:05

Práve som dovari, len som málinko upravil, nemal som paradajky dal som pretlak, ale myslím že to nevadí. Konečný efekt je výborný! Dal som jednu TSM čerstvú a jednu kajenskú sušenú. Sa mi vidí že je to Bomba recept! Uvidíme aké budú ohlasy :thumbup:

pepe
Nováček
Příspěvky: 3
Registrován: 27 zář 2016 18:59
Reputace: 1
Obrázky: 0

Re: Hrušková

Příspěvekod pepe » 27 zář 2016 19:10

A aby som nezabudol, pridal som červenú cibuľu.

Pedro
Stálý člen
Příspěvky: 1960
Registrován: 09 zář 2014 21:20
Reputace: 3554
Obrázky: 0

Re: Hrušková

Příspěvekod Pedro » 31 srp 2018 23:03

Dnešní vaření. Dělány dvě verze, jedna pro manželku a ostatní, druhá pro žrouty žhavého. Tak to musím vařit skoro vždy.
Přidal jsem ještě panáček dobrého rumu.
52593
52592

koniash
Stálý člen
Příspěvky: 1420
Registrován: 19 lis 2016 18:44
Reputace: 4121
Obrázky: 0
Bydliště: Valašské Meziříčí

Re: Hrušková

Příspěvekod koniash » 20 říj 2018 21:54

Pedro píše:
09 říj 2014 21:40
Ahoj.

Je podzim, na zahradě samá hruška a jablko. Tak jsem zkusil pokus a kupodivu chutná :angry1: :angry1: :angry1:

Tady je můj recept, jak jsem to tam dával, ale samozřejmě každý dle chuti :veryhot:
3 ks vekých bílých cibulí
3 ks velkých sladkých červených paprik
10 ks hrušek
15 rjačat (dle chuti a velikosti)
3 lžičky soli
5 polévkových lžíc cukru
30g zázvoru (zvážen již oloupaný)
8 ks chilli (každý dle chuti) - verze aby to jedla moje žena :wave:
2 lžičky octa balsamico
1 ks konzervačního přípravku (něco od Dr. Oetkera - název nevím), aby se to nekazilo.
olej

Na oleji jsem osmažil cibulku (zesklovatět), na to papriky, chvilku promýchat, přidat hrušky, sůl, cukr, zázvor. Po chvíli přidat rajčata. Cca za 10 minut přidat chilli a za dalších 10 minut hotovo. Rozmixováno, ochutnáno. Přidán konzervační přípravek dle návodu, převařeno a u mne hurá do sterilovaných sklenic.
Foto se pokusím přiložit (zatím vloženo do galerie), ale postup jsem nedělal, protože jsem vařil dva druhy omáček najednou a nějak jsem byl moc zaneprázdněn....
No závěrem ať se daří, je to opravdu dobrá ovocně zeleninová chuť. :foods: :angry1: :thumbup:
tak kolego opět pamlsek jak má být,dnes jsem zkusil tvou hrušku mírně modifikovanou,ale základ byl stejný,vynechány rajčata,použit rýžový ocet,panák venezuelského rumu a protože mám rád když to hoří,tak hodně habaner orange a red,omáčka je za tepla vynikající,po zchlazení předpokládám exclusivní majdu...mám v lednici upečený kus krutimíry,k ní to bude zítra veledobrá volba,takže díky za recepis a klobouček smeknut k zemi :tiphat:
co pálí jak sviňa,nestíhá bolet

Pedro
Stálý člen
Příspěvky: 1960
Registrován: 09 zář 2014 21:20
Reputace: 3554
Obrázky: 0

Re: Hrušková

Příspěvekod Pedro » 20 říj 2018 23:34

Já ti děkuji kolego za vyzkoušení. Těší mne, že tato majda chutná.
Recept samozřejmě není dogma a při pozorném sledování Tvého vlákna jsem si jist, že jsi dostatečně zručný kuchař a tvé chuťové buňky jsou vybroušené Tvými kulinářskými pokusy, že ta malá úprava receptu může být jen ku prospěchu. A díky tomu vznikne třeba další verze této u nás oblíbené omáčky. Ale to já budu zkoušet až za rok, neboť letos už nevím kam bych to dal...
Dej pak vědět jak to ladilo s mým oblíbeným krůtím.


Zpět na „Recepty na domácí chilli omáčky / chilli sauce“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti