Hello chilli maniaci!!!

Vaše koníčky, krom pěstování chilli :tiphat:
Bacula
Stálý člen
Příspěvky: 1912
Registrován: 26 lis 2016 15:57
Reputace: 2664
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, zahrada Oleška,370 m.n.m.

Re: Hello chilli maniaci!!!

Příspěvekod Bacula » 26 črc 2020 15:50

Plněné papriky zelím je lahůdka, taky děláme. Ideálně při tom, když se nakládá zelí. :chilli11:
Bacula

Uživatelský avatar
Erben61
Stálý člen
Příspěvky: 2235
Registrován: 12 zář 2014 16:32
Reputace: 4293
Obrázky: 0
Bydliště: Plzeň

Re: Hello chilli maniaci!!!

Příspěvekod Erben61 » 26 črc 2020 17:49

Takže vítej pane kolego. Novic nenovic ze stojedenácti obrázků se dá leccos vyčíst, minimálně kus rukodělné zručnosti a zahradnického kumštu.
Z toho mám moc dobrej pocit a hned se to ukazuje i na paprikách, které sice pěstuješ poprvé, ale zdatně. Obrázky sazenic jsem vynechal, ale co mě hlavně hodně baví je, že u tebe není ani zmínka o hnojení Chilli focusem ani Planktonem nebo jak se všechny ty předražený bázmeky jmenují a kterými se často hned zkraje ohánějí mnozí nově příchozí. Takže za mou maličkost ti vyjadřuji :respect: a přeju hodně zdaru i nadále. :thanx: :wave: :tiphat:
Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´

Uživatelský avatar
diabolus
Nový člen
Příspěvky: 33
Registrován: 16 led 2020 19:43
Reputace: 50
Obrázky: 0
Bydliště: Hodonín

Re: Hello chilli maniaci!!!

Příspěvekod diabolus » 26 črc 2020 21:11

accuface píše:
26 črc 2020 14:46
Tak další moravák, tož vítaj, ať se daří. Zaujalo mě jak píšeš, že plniš papriky zelím, náhodou nějaký recepis by nebyl, díky.
Děláme to na způsob jak se dají koupit již ´homodomo´ prefabrikáty....udělám si směs - zelí (nechat okapat či vyždímat vodu-lák, já používám obyč sterilované zelí z omniovky se závitem, ale nevidím důvod pokud někdo preferuje kysané nepoužít toto zelí), tavený nebo krémový smetanový sýr - něco na způsob Apetita, Philadelphie, Skyru, Veselé krávy či podobně - dle osobních preferencí a bylinky - bazalka, tymián, oregáno, co kdo preferuje...všechno to smíchám dokopy a plním tím lusky....a ty následně fláknu do uzavíratelné plastové krabičky naplněné olejem (opět dle preferencí - já používám řepku), bobkovým listem a nakrájeným česnekem na plátky (místo pl. krabiček může být i něco jako jsou ty skleněné dózy na cukrovinky s patentním uzavíráním apod.) prostě aby to bylo uzavřené a lupnu to do lednice...u nás se to nestíhá kazit neb dýl jak cca týden (a to je hoooodně přehnaná doba) to nevydrží :rofl: . Většinou té náplně mám víc než se vleze do paprik, tak z toho vytvořím takové jakoby kuličky, které šupnu s těma paprikama do toho oleje. A do té olejové lázně můžete taky dát nějaké bylinky....po spotřebování paprik lze ten olej použít i dál v kuchyni nebo opět doplnit plněnýma paprikama. Asi to rovnou lupnu do receptů ať je to k dohledání ,-) Jak to budu vyrábět a vzpomenu si, nafotím to a dám do galerky nebo vlákna.
Takže tady je přátelé odkaz do sekce receptů.
Naposledy upravil 1 dne diabolus; celkem upraveno 26x.
Chilli rockie,nehledám extrémy,spíš zajímavé chutě.Letos jsem zahájil svou první :nuke: sezónu.A jelikož máme galaktickou spotřebu všemožných past,chilli a jiných laskomin,pídím se po výnosných odrůdách středního spektra atomové stupnice,které by nezabraly stodolu neb domeček není nafukovací.

Uživatelský avatar
diabolus
Nový člen
Příspěvky: 33
Registrován: 16 led 2020 19:43
Reputace: 50
Obrázky: 0
Bydliště: Hodonín

Re: Hello chilli maniaci!!!

Příspěvekod diabolus » 26 črc 2020 21:38

Erben61 píše:
26 črc 2020 17:49
Takže vítej pane kolego. Novic nenovic ze stojedenácti obrázků se dá leccos vyčíst, minimálně kus rukodělné zručnosti a zahradnického kumštu.
Z toho mám moc dobrej pocit a hned se to ukazuje i na paprikách, které sice pěstuješ poprvé, ale zdatně. Obrázky sazenic jsem vynechal, ale co mě hlavně hodně baví je, že u tebe není ani zmínka o hnojení Chilli focusem ani Planktonem nebo jak se všechny ty předražený bázmeky jmenují a kterými se často hned zkraje ohánějí mnozí nově příchozí. Takže za mou maličkost ti vyjadřuji :respect: a přeju hodně zdaru i nadále. :thanx: :wave: :tiphat:
Zdravím....a díkes za hodnocení.....no nejdřív jsem se snažil si něco naštudovat abych nebyl za totální lamu :tiphat: . Ale i když člověk zná věc teoreticky, praxe bývá zhusta jiná....
Co se týče hnojení....tak fóliák jsem postavil na místo, které jsem zakompostil vlastním kompostem co vznikl z naší zahrady a zaoral ho. To bylo vše co jsem s půdou dělal...Co se týče semínek a klíčení...obyčejný substrát pro podporu klíčení a růstu z Uni-hobby a pak když už jsem sázel z kelímků do květináčů tak ten samý substrát jsem namíchal se substrátem pro papriky a rajčata a hlínou co se nám léta povaluje vzadu v zahradě...Nějaké chillifokusy nebo podobně jsem opravdu neaplikoval!!! Říkal jsem si, že to nechám na matce přírodě, ať se ukáže :laugh: .
A po přesazení do půdy do fóliáku jsem to jen asi 2x přihnojil Loštickým hnojivem s guánem (NPK s guánem)....takový ten granulát - dal jsem to ke stonkům a kořenům a pozalíval. Co se týče zálivky, tak to mám složitější neb do zahrady nedostanu vodu - je to cca 300m - pro čerpadlo masakr. V zahradě máme jen 3 barely na dešťovku - takové ty modré...ale vzhledem k letošním u počasí je to v cajku. No abych se vrátil k zálivce. Abych nemusel řešit každodenní běhání s konvema (či častější), okopíroval jsem systém jednoho pána ze SVK z YT co takto zálivkoval rajčata. Mezi 4 rostlinky jsem udělal díru do které jsem dal obrácenou pet lahev s uřezaným dnem a 4 minidírečkama po obvodu ve 2 řadách nasměrovaných k rostlinkám. Šlo by to i normálně-neobrácet petku, ale blbě by se z konve lila voda do toho úzkého hrdla petky. Takže i když byly pařáky a ve fóliáku bylo dle teploměru 40st. (osobně tomu nevěřím - mám tam takový ten obyč kulatý teploměr za 40kč), tak zálivka vydržela 2-3 dny bez problémů. A zalíval jsem buď ráno než byla sauna nebo naopak navečer, až už se pomalu smrákalo.
Co mě neskonale :realmad: byli mravenci....těch mrch jsem se nemohl zbavit....vyzkoušel jsem vše - od prášku do pečiva, lógr z kafe, až po ocet. Jediné co na ně platilo byl až Mospilan...ten je primárně na hmyzáky, ale po aplikaci po nich nebylo ani vidu ani slechu :dance: . Další dotazy rád zodpovím.
Naposledy upravil 1 dne diabolus; celkem upraveno 3x.
Chilli rockie,nehledám extrémy,spíš zajímavé chutě.Letos jsem zahájil svou první :nuke: sezónu.A jelikož máme galaktickou spotřebu všemožných past,chilli a jiných laskomin,pídím se po výnosných odrůdách středního spektra atomové stupnice,které by nezabraly stodolu neb domeček není nafukovací.

Uživatelský avatar
diabolus
Nový člen
Příspěvky: 33
Registrován: 16 led 2020 19:43
Reputace: 50
Obrázky: 0
Bydliště: Hodonín

Re: Hello chilli maniaci!!!

Příspěvekod diabolus » 26 črc 2020 22:16

Takže tu máme dnešní snapshoty....udělaly mi vééééééééééééééééélikou radost!!!!!!!

asi pálivka z Penny .... nebo sladká kapie Ramiro
67503
jalapeno...
67505
elephant trunk...
67507
large cherry red...
67509
véééééééélikááááá radost - habanera!!! :dance:
67510
u tohoto fááákt nevím....buď cayenka (ale na tu je to tlusté) nebo jalapeno (na to je to zas útlé)
67512
asi cayenka....
67515
a další vééééééélikáááá radost - Naga Morich!!!!
67516
a úúúúúúúplně největší sukces - TSM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :dance:
67517
Chilli rockie,nehledám extrémy,spíš zajímavé chutě.Letos jsem zahájil svou první :nuke: sezónu.A jelikož máme galaktickou spotřebu všemožných past,chilli a jiných laskomin,pídím se po výnosných odrůdách středního spektra atomové stupnice,které by nezabraly stodolu neb domeček není nafukovací.

Uživatelský avatar
Faboš
Stálý člen
Příspěvky: 1033
Registrován: 05 črc 2018 13:49
Reputace: 2887
Obrázky: 0
Bydliště: Hrušovany u Brna

Re: Hello chilli maniaci!!!

Příspěvekod Faboš » 27 črc 2020 06:25

Zdarec, na Jalapeňo to není úzké :thumbup: .
:firychil: Chilli překonává hranice a spojuje národy :firychil:

Uživatelský avatar
diabolus
Nový člen
Příspěvky: 33
Registrován: 16 led 2020 19:43
Reputace: 50
Obrázky: 0
Bydliště: Hodonín

Re: Hello chilli maniaci!!!

Příspěvekod diabolus » 27 črc 2020 23:01

A tady je důvod mého :realmad: . Resp. důsledek toho že jsem si neporadil s brablenci....Vy neznáte brablenci?...jak praví Krampol :laugh:
67537

Ještě bych měl asi pro některé stupid question....toto je přímo ten Trunk co jsem sklidil jako první - v galerii na tom bílém talíři....po dozrání paprik mi "zvadly" listy...tak jsem sklidil a tu kytku "oholil". Ale je mi škoda ji jen tak vyhodit....dá se s ní něco ještě vymyslet? Třeba jestli by se ještě nerozjela....nebo ji nachystat na další sezonu...totálně zkrátit - hlavní kmínek na cca 15cm, přesadit každou zvlášť do květináče s novým substrátem a nachystat na přezimování/odpočinek? Má to u Trunků vůbec cenu? Má někdo zkušenosti s přezimováním Trunků? Nebo se na to :shit: a zasadit nové semínka nebo pořídit přímo sazenici? Opravdu je mi líto ji zlikvidovat....pokud by tu byl nějaký potenciál ji ještě vytěžit, jdu do toho...a dá se něco podobného udělat i s Jalapeňos, Cayenne, Large Cherry Red, Habaňeros či TSM či obecně s jakýmkoliv jiným druhem?
Thx a lot za odpovědi...i za ty, že jsem pitomec :dance: .
Chilli rockie,nehledám extrémy,spíš zajímavé chutě.Letos jsem zahájil svou první :nuke: sezónu.A jelikož máme galaktickou spotřebu všemožných past,chilli a jiných laskomin,pídím se po výnosných odrůdách středního spektra atomové stupnice,které by nezabraly stodolu neb domeček není nafukovací.

chris
Stálý člen
Příspěvky: 2235
Registrován: 31 kvě 2017 22:15
Reputace: 3133
Obrázky: 0
Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b

Re: Hello chilli maniaci!!!

Příspěvekod chris » 27 črc 2020 23:53

Chilli jde mít i celoročně jako víceleté. Typicky v bytě.
Ale jde i cyklus v létě venku plus v zimě v bytě. S tímhle ale nemám moc dobré zkušenosti, z toho důvodu, že si člověk vezme po venkovním pobytu kytek do bytu i venkovní škůdce, a když pak v bytě chybí jejich přirození venkovní predátoři, tak to u mne nedělá dobrotu (ledaže by člověk použil chemické zbraně).

A taky jde chilli přezimovat, pokud máš místnost kde je teplota poněkud snížená proti bytové a přitom je tam nějaké to světlo (to vylučuje sklep a garáž bez oken, což jsou asi nejčastější místa kde by byla vyhovující teplota).
viz třeba tady: pokrocile-techniky-pestovani-chilli/topic1174.html


Zpět na „Představte se v chilli fóru“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 15 hostů