Domácí Pista a sriratcha
- diabolus
- Nový člen
- Příspěvky: 40
- Registrován: 16 led 2020 19:43
- Reputace: 58
- Obrázky: 0
- Bydliště: Hodonín
Domácí Pista a sriratcha
Chilli rookie i rockie,nehledám extrémy,spíš zajímavé chutě.19-20´ jsem zahájil svou první
sezónu.A jelikož máme galaktickou spotřebu všemožných past,chilli a jiných laskomin,pídím se po výnosných odrůdách středního spektra atomové stupnice,aby nezabraly stodolu neb domeček není nafukovací.

- Tea Racer
- Stálý člen
- Příspěvky: 5596
- Registrován: 17 dub 2016 11:00
- Reputace: 9550
- Obrázky: 0
- Bydliště: Šumava, u Lipna 775 m n. m.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Domácí Pista a sriratcha
Moc hezké, trochu mi chybí bližší popis, suroviny, postup atd...a co je pista?
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 2491
- Registrován: 31 kvě 2017 22:15
- Reputace: 3908
- Obrázky: 0
- Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b
Re: Domácí Pista a sriratcha
@TeaRacer: Erős Pista alias maďarská papriková pasta 
@diabolus: Jestli ta poslední fotka výsledných produktů nezkresluje (mobily to s automatickým vylepšování fotek docela často přehánějí, ale podle barevnosti okolních předmětů by tohle nemusel být ten případ), tak ti vyšla naprosto parádní barva omajdy.

@diabolus: Jestli ta poslední fotka výsledných produktů nezkresluje (mobily to s automatickým vylepšování fotek docela často přehánějí, ale podle barevnosti okolních předmětů by tohle nemusel být ten případ), tak ti vyšla naprosto parádní barva omajdy.
TerasovaSahara 2017 | TerasovaSahara - 2018 | TerasovaSahara - 2019 |
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 538
- Registrován: 09 led 2020 16:37
- Reputace: 1317
- Obrázky: 0
- Bydliště: Hrhov 216 m n. m.
Re: Domácí Pista a sriratcha
Nadhera ...kolko chilli to zhltlo? A akeho? Inac ta farba ... Bomba uplne ako original 

- diabolus
- Nový člen
- Příspěvky: 40
- Registrován: 16 led 2020 19:43
- Reputace: 58
- Obrázky: 0
- Bydliště: Hodonín
Re: Domácí Pista a sriratcha
Jak píše Chris...je to maďarská papriková pasta...kupujeme to v Hungárii a u bratrů na Slovensku. Ale od té doby co jsem narazil na recept na internetu si to dělám sám...
Co se týče surovin, tak na tom v podstatě nic není...nějaké chilli, nějaké kapie(či jakákoliv jiná paprika) a sůl.
Tady je recept podle kterého to dělám...akorát tam dávám míň soli...Tato konkrétní dávka byla asi ze 2,5kg kápií, 200g chilli(vyvážená kombinace jsou habanera,rawitt a cayene ale klidně si namíchejte kdo co snese a co mu jede) a cca 60dkg soli....kutrovačem jsem to rozšmelcoval viz. první obrázek...přidal sůl. a potom promíchal...jak už tu kdosi psal v receptech-patláma y patláma
A přes cedník jsem to propasíroval....z toho je Ëros Pista....z toho tekutého zbytku je sriratcha..tu jsem vyrobil tak, že jsem tu tekutinu začal ohřívat a přidával jsem škrob na zahuštění...a nebojte že by to ohřevem ztratilo pal nebo nebeskou chuť!!!
Jenom se pak nezalekněte, že přidáním škrobu barva sriratchi trošku zesvětlá....Můžu říct, že tato várka se extrémě povedla!!!
Co se týče barviček sriratchi, tak mobil trošku zkresluje, ale tato fotka odpovídá celkem reálu ,-)
Co se týče surovin, tak na tom v podstatě nic není...nějaké chilli, nějaké kapie(či jakákoliv jiná paprika) a sůl.
Tady je recept podle kterého to dělám...akorát tam dávám míň soli...Tato konkrétní dávka byla asi ze 2,5kg kápií, 200g chilli(vyvážená kombinace jsou habanera,rawitt a cayene ale klidně si namíchejte kdo co snese a co mu jede) a cca 60dkg soli....kutrovačem jsem to rozšmelcoval viz. první obrázek...přidal sůl. a potom promíchal...jak už tu kdosi psal v receptech-patláma y patláma



Co se týče barviček sriratchi, tak mobil trošku zkresluje, ale tato fotka odpovídá celkem reálu ,-)
Chilli rookie i rockie,nehledám extrémy,spíš zajímavé chutě.19-20´ jsem zahájil svou první
sezónu.A jelikož máme galaktickou spotřebu všemožných past,chilli a jiných laskomin,pídím se po výnosných odrůdách středního spektra atomové stupnice,aby nezabraly stodolu neb domeček není nafukovací.

- Erben61
- Stálý člen
- Příspěvky: 2405
- Registrován: 12 zář 2014 16:32
- Reputace: 5228
- Obrázky: 0
- Bydliště: Plzeň
Re: Domácí Pista a sriratcha
Ahoj. Neodpustím si bejt trochu hustej s vědomím, že máme různé chutě a požadavky na kvalitu a hustotu výrobku.
Podle tvého popisu Sriratchy, mi to přijde, jako když sleješ vodu z okurek, zahustíš solamylem a vydáváš to za Okurátchu.
Možná jsi to zapomněl napsat, ale chybí mi tam pro tyhle výrobečky podstatný moment-kvašení.
Taky vyrábím srírachu a přidávám červenou kapii, aby to bylo poživatelné, ale ty sladké právě pustí kvanta vody, tu musím většinou slít, abych dosáhl přijatelné hustoty. Přidávám ještě česnek a ,,zkutrovanou" hmotu nechám zkvasit.
Zkus zkouknout tenhle receptík, je výborná.
http://nuselskakuchta.blogspot.com/2014 ... racha.html

Podle tvého popisu Sriratchy, mi to přijde, jako když sleješ vodu z okurek, zahustíš solamylem a vydáváš to za Okurátchu.
Možná jsi to zapomněl napsat, ale chybí mi tam pro tyhle výrobečky podstatný moment-kvašení.
Taky vyrábím srírachu a přidávám červenou kapii, aby to bylo poživatelné, ale ty sladké právě pustí kvanta vody, tu musím většinou slít, abych dosáhl přijatelné hustoty. Přidávám ještě česnek a ,,zkutrovanou" hmotu nechám zkvasit.
Zkus zkouknout tenhle receptík, je výborná.
http://nuselskakuchta.blogspot.com/2014 ... racha.html




Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´
- diabolus
- Nový člen
- Příspěvky: 40
- Registrován: 16 led 2020 19:43
- Reputace: 58
- Obrázky: 0
- Bydliště: Hodonín
Re: Domácí Pista a sriratcha
Neééé to je v pohodě....jen mi bylo líto vylít tu pálivou kapalinu při výrobě pisty když jsem to dělal poprvé...tak jsem vymýšlel jak to zpracovat...Erben61 píše: ↑22 srp 2020 13:15Ahoj. Neodpustím si bejt trochu hustej s vědomím, že máme různé chutě a požadavky na kvalitu a hustotu výrobku.
Podle tvého popisu Sriratchy, mi to přijde, jako když sleješ vodu z okurek, zahustíš solamylem a vydáváš to za Okurátchu.
Možná jsi to zapomněl napsat, ale chybí mi tam pro tyhle výrobečky podstatný moment-kvašení.
Taky vyrábím srírachu a přidávám červenou kapii, aby to bylo poživatelné, ale ty sladké právě pustí kvanta vody, tu musím většinou slít, abych dosáhl přijatelné hustoty. Přidávám ještě česnek a ,,zkutrovanou" hmotu nechám zkvasit.
Zkus zkouknout tenhle receptík, je výborná.
http://nuselskakuchta.blogspot.com/2014 ... racha.html![]()
![]()
![]()
![]()
Co se týče kvašení....všechno nechávám tak jak je-bez kvašení. A nemám strach že by to zkyslo,zplesnivělo nebo tak. U nás je taková spotřeba, že se to prostě nestíhá zkazit...
Ted budu zkoušet poprvé nechat prokvasit zelené chilli co jsem ted poobíral podle receptu na Chunanku tuším že od Racera...Až budu mít víc plodů, tak zkusím ten "originál" co je na Nuselské kuchtě.
Ale pokud s tím někdo má problém, tak to klidně přejmenuju ....třeba na Diabolův mls



Chilli rookie i rockie,nehledám extrémy,spíš zajímavé chutě.19-20´ jsem zahájil svou první
sezónu.A jelikož máme galaktickou spotřebu všemožných past,chilli a jiných laskomin,pídím se po výnosných odrůdách středního spektra atomové stupnice,aby nezabraly stodolu neb domeček není nafukovací.

Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti