Říkal jsem si kdy vlastně letos prohlásit sklizeň z balkónu za zahájenou, když mají všechny kytky u mne proti loňsku takové zpoždění...
Tak jsem si řekl proč vlastně né dnes, jednak jsem už dneska slupnul 5. padrónku, a pak taky Tomatillo Pineapple v tom dnešním svěžím větříku shazovalo i první né až tak miniaturní lampiónky (ke dnešku sesbíráno cca 15 ks).
Takže sklizeň venkovních balkónových kytek ke dnešku zahájena.
A z jiného soudku: tohle umí udělat týden s teplotami 36-39 °C ve stínu s plodností rajčatových vijanů. Květy byly zcela neschopné opylení :-(
Btw, zdá se mi to... třeba je to jen u mne... ale proti loňsku vídám letos na balkóně nesrovnatelně méně opylovačů?
Loni, kdykoliv jsem si dal na balkóně i kratší pauzu na kávu či tak něco, tak jsem viděl několik včelek, 1-2 čmeláky, a i další opylovače. Letos vypiju kafe, pak si ještě skočím do lednice pro pivko, vylemtám, a za celou dobu mi na včelku či čmeláka oko nepadne :-(
p.s. Vůbec bych se nezlobil kdyby tu konečně zase trochu zapršelo, včera i dnes tu honí vítr celý den mraky přes oblohu sem a tam, ale nic z toho. A posledních 15 dní tu opět nespadla ani kapka. V týdnech předtím se to sice trošku srovnalo, ale trávníky mezi domy už zase spíše usychají než jen žloutnou. Není se co divit, za půl roku, od prvního ledna, tu spadlo (včetně sněhu) pouhých 193 mm.