Jak jsem tak dneska koukal jestli a kdy se přivalí bouřkové pásmo, tak mi padnul do oka brutální rozdíl průměrných teplot za letošní květen vs první dvě dekády června. Dělá to u mne ke dnešku více než deset stupňů na průměrné měsíční teplotě (11,4° vs 21,8°) a dle předpovědi tenhle brutální rozdíl asi vydrží až se sečte celý červen. Btw, dlouhodobý průměr pro region je pro květen a červen 13,7°, resp. 16,5°.
Takže mi to nedalo (koneckonců dnes je první den léta, dobrá příležitost se poohlédnout za první půlkou sezóny) a zapátral jsem ve statistikách po číslech od začátku roku. On to sice člověk vidí na kytkách, ale chtěl jsem si ověřit jak přesně to proběhlo. Mno a musím říct že čísla jsou ještě silnější než jsem je čekal, rozdíly proti loňsku jsou opravdu masivní jak v hodnotách, tak v prakticky otočeném průběhu celého jara. Čísla jsem bral od čhmu ze statistik pro pha+středočeský kraj a tam kde mám lokální měření tak i z nich. Maximální odchylka lokálních čísel proti čhmu byla pouhých -0,2°, za duben a květen dokonce plná shoda.
2018 vs 2019:
leden: u mne nedůležité (letos o -3,4 ° chladnější)
únor: u mne nedůležité (letos o +5,0 ° teplejší!) pro skleníkáře super, půda už se prohřívá...
březen: letos o +5,0 ° teplejší! Super, ideální na probuzení balkónu...
duben: letos o -3,3 ° studenější, tohle není vůbec dobré...leda tak pro salát.
květen: letos o brutálních -5,5 ° studenější!! (o nedostatku slunce nemluvě), Ale ku... práce :-(
červen: letos bude jistě teplejší než dlouhodobý průměr (naštěstí), pravděpodobně dokonce teplejší než loni, otázka je o kolik...
Když ty čísla vidím, tak si říkám že to kytky letos zatím zvládly velice dobře, při tomto průběhu teplot vlastně vypadají ke dnešku skvěle
edit: červen byl nakonec o +5,0 ° teplejší než dlouhodobý průměr (lokálně by to bylo dokonce o +5,9 °), a +3,3 ° teplejší než loni, Tenhle brutální nárůst proti květnu pravděpodobně zachránil sezónu)