Svou paprikovou historii jsem už sdílela v pěstitelském koutku venkovni-galerie-pestovani-chilli/leela ... t8281.html.
Tak se trochu představím i po jiné stránce. Jsem z Prahy. Krome paprik miluju pěstování cibulovin (tulipány, krokusky, lilie a pod). Akorát máme od loňska novou čubu a hrabe jako divá, tak asi tuto zálibu brzo opustím.
Velkým koníčekm jsou pro mě naši psi. Preferujeme útuláčky, člověk nikdy neví co si přinese domů (také důvod proč papriky nedávám do záhonu).
Hrozně ráda plánuju. Cokoliv. Převážně dovolenou
Ráda vařím a vymýšlím recepty. Doteď jsem se k tomu moc nedostala, ale věřím, že letos si najdu čas vymyslet nějakou pecka omáčku z úrody, aby vše neskončilo nasušené nadrcené ve skenicích jako dosud.
Kdyby se chtěl někdo podělit o tipy, zajímají mě momentálně 3 oblasti
1) sušíte? Jak potom drtíte a v čem uchováváte
2) máte nějaký oblíbený recept
3) jaká je vaše nejoblíbenější paprika a proč
Ahoj všichni
- Tea Racer
- Stálý člen
- Příspěvky: 5414
- Registrován: 17 dub 2016 11:00
- Reputace: 9082
- Obrázky: 0
- Bydliště: Šumava, u Lipna 775 m n. m.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ahoj všichni
Ahoj,
vítám... jsi to dobre
1) Suším cele nebo pulky, drtí se až pred použitím, určite sklo! (jediná umělá hmota, která se lidstvu povedla...!)
2) Chunan pasta, viz recept v mých vláknech, nakazil jsem vetšinu fora
3) Tech jevíce.. divoké papricky, Choco ghost jami, cayene, fatalky... vse kvuli nestkutečné chuti a vůni..
vítám... jsi to dobre
1) Suším cele nebo pulky, drtí se až pred použitím, určite sklo! (jediná umělá hmota, která se lidstvu povedla...!)
2) Chunan pasta, viz recept v mých vláknech, nakazil jsem vetšinu fora
3) Tech jevíce.. divoké papricky, Choco ghost jami, cayene, fatalky... vse kvuli nestkutečné chuti a vůni..
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 1727
- Registrován: 21 pro 2016 12:53
- Reputace: 2904
- Obrázky: 0
- Bydliště: Tlustovousy
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ahoj všichni
Vítej mezi námi Receptů najdeš v příslušných sekcích dost, dobrá je např. Chunan pasta dle Tea Racera.
odpovědi:
1. papriky suším v sušičce a dále uchovávám ve sklenicích nebo uzavíratelných sáčcích. před použitím melu v mlýnku na koření, nebo drtím v hmoždíři dle potřeby
2. Můj oblíbený recept na omáčku najdeš v mém vlákně z roku 2017
3. Nemám nejoblíbenější papriku; pěstuji spíš na vaření a kořenění pokrmů. Kdybych měl ale něco doporučit, tak jsou to odrůdy C. Baccatum. Mají zajímavé chuťové vlastnosti a velmi zajímavé aroma. Ne nadarmo se říká, že Baccatum jsou nechutnější papričky.
Hodně štěstí při pěstování, při nějakém problému rádi poradíme.
odpovědi:
1. papriky suším v sušičce a dále uchovávám ve sklenicích nebo uzavíratelných sáčcích. před použitím melu v mlýnku na koření, nebo drtím v hmoždíři dle potřeby
2. Můj oblíbený recept na omáčku najdeš v mém vlákně z roku 2017
3. Nemám nejoblíbenější papriku; pěstuji spíš na vaření a kořenění pokrmů. Kdybych měl ale něco doporučit, tak jsou to odrůdy C. Baccatum. Mají zajímavé chuťové vlastnosti a velmi zajímavé aroma. Ne nadarmo se říká, že Baccatum jsou nechutnější papričky.
Hodně štěstí při pěstování, při nějakém problému rádi poradíme.
- Erben61
- Stálý člen
- Příspěvky: 2405
- Registrován: 12 zář 2014 16:32
- Reputace: 5228
- Obrázky: 0
- Bydliště: Plzeň
Re: Ahoj všichni
Ahoj,vítám tě mezi chíllenci.Pár návodů na omáčky nalezneš v mém vláknu
co-jsme-vypestovali-v-roce-2016-f125/er ... 0-288.html
Ten rok jsem to dost podrobně dokumentoval.
PS: Omáčky tu vaří spousta lidí,někteří velmi zdařilé modely.Pár návodů je tuším i v sekci recepty v hlavním menu fóra.
co-jsme-vypestovali-v-roce-2016-f125/er ... 0-288.html
Ten rok jsem to dost podrobně dokumentoval.
PS: Omáčky tu vaří spousta lidí,někteří velmi zdařilé modely.Pár návodů je tuším i v sekci recepty v hlavním menu fóra.
Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 521
- Registrován: 05 říj 2017 12:27
- Reputace: 1654
- Obrázky: 0
- Bydliště: Chudčice, 247 m.n.m.
Re: Ahoj všichni
Ahoj, vítám tě tu. Jojo, omáčky podle Erben61, to je pošušňáníčko. Je to prostě machr přes majdy. A nejen přes ně, holt kuchař se pozná!!!
1) jako ostatní, hlavně drtit/mlít až těsně před použitím ... já osobně používám ruku a hmoždíř
2) Chunan pasta a Sriracha (např. podle nuselské kuchty), já rád i dýňovou z Hokaida nebo sladké až skoro marmelády/chutney: jahoda, meruňka, špendlíky...
3) chutnal jsem divoké odrůdy, letos už je pěstuji, jinak asi moje dosavadní nej je Fatalii White; takové sušené čokoládové Habanero taky potěší; a jak píše petr.polasek, odrůdy baccatum jsou vděčné, pal tak akorát na skus, když jde člověk kolem a dostane chuť
1) jako ostatní, hlavně drtit/mlít až těsně před použitím ... já osobně používám ruku a hmoždíř
2) Chunan pasta a Sriracha (např. podle nuselské kuchty), já rád i dýňovou z Hokaida nebo sladké až skoro marmelády/chutney: jahoda, meruňka, špendlíky...
3) chutnal jsem divoké odrůdy, letos už je pěstuji, jinak asi moje dosavadní nej je Fatalii White; takové sušené čokoládové Habanero taky potěší; a jak píše petr.polasek, odrůdy baccatum jsou vděčné, pal tak akorát na skus, když jde člověk kolem a dostane chuť
Re: Ahoj všichni
No už se nemůžu dočkat. Snad se mi rostlinky neutopí v těchto deštivých dnech
- JurassicChilli
- Stálý člen
- Příspěvky: 920
- Registrován: 26 úno 2016 14:23
- Reputace: 583
- Obrázky: 0
Re: Ahoj všichni
Vítaj na fóre.
1. Naposledy som sušil v roku 2016, takže ja moc nesuším. Radšej mrazím.
2. Najlepší recept je Sriracha podle nuselské kuchty. (http://nuselskakuchta.blogspot.com/2014 ... racha.html)
3. Červené Cayenne zo semien ktoré dostať každú jar kúpiť na stojane so semenami v Lidli. Plody tohto Cayenne sú veľké, dobre sa čistia od semien a celkovo sú veľmi univerzálne na spracovanie. Zo sladkých mám rád kápiu Radmila F1 zo SEMA.
1. Naposledy som sušil v roku 2016, takže ja moc nesuším. Radšej mrazím.
2. Najlepší recept je Sriracha podle nuselské kuchty. (http://nuselskakuchta.blogspot.com/2014 ... racha.html)
3. Červené Cayenne zo semien ktoré dostať každú jar kúpiť na stojane so semenami v Lidli. Plody tohto Cayenne sú veľké, dobre sa čistia od semien a celkovo sú veľmi univerzálne na spracovanie. Zo sladkých mám rád kápiu Radmila F1 zo SEMA.
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 2491
- Registrován: 31 kvě 2017 22:15
- Reputace: 3908
- Obrázky: 0
- Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b
Re: Ahoj všichni
sušení: dle míry spolupráce počasí preferuju: 1. nepřímé slunce. 2. přímé slunce. 3. sušička. 4.elektrická trouba s nastavitelnou teplotou.
Následné skladování třístupňové: dlouhodobě celé plody v kyslíkutěsných sklenicích v temnu, průběžná "poruční" dávka v podobě hrubých vloček doplňkem na tyčák. Případný jemný prášek až těsně před použitím (jak taky jinak) na stolním ručním keramickém mlýnku za pár kaček z Ikey.
recept: sriracha z baccatum jednoznačně vede, ale v závěsu je hned několik receptů které se tu vyskytují na fóru. Např. kalňáky, chunanka, kečup pečenáč doplněný o chilli booster,...je jich tu docela dost
oblíbená: heirloom peperoncino se kterým jsem tři roky zpět začínal je sice moje srdcovka a stálice, ale odpověd je: nemám, na to jsem během těch 2 plus začátek třetího roku odzkoušel trochu málo odrůd, jen asi 15-20.
Následné skladování třístupňové: dlouhodobě celé plody v kyslíkutěsných sklenicích v temnu, průběžná "poruční" dávka v podobě hrubých vloček doplňkem na tyčák. Případný jemný prášek až těsně před použitím (jak taky jinak) na stolním ručním keramickém mlýnku za pár kaček z Ikey.
recept: sriracha z baccatum jednoznačně vede, ale v závěsu je hned několik receptů které se tu vyskytují na fóru. Např. kalňáky, chunanka, kečup pečenáč doplněný o chilli booster,...je jich tu docela dost
oblíbená: heirloom peperoncino se kterým jsem tři roky zpět začínal je sice moje srdcovka a stálice, ale odpověd je: nemám, na to jsem během těch 2 plus začátek třetího roku odzkoušel trochu málo odrůd, jen asi 15-20.
TerasovaSahara 2017 | TerasovaSahara - 2018 | TerasovaSahara - 2019 |
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 hostů