Dnes podvečer sklizeny poslední chilli kytky, poslední kytka rajčat a ukončena sezóna. Zbývají už jen uklidové práce a uskladnění substrátu.
Na zbylých chilli kytkách bylo dalších 3,2 kg plodů :-O
Takže celkově ta část sklizně která proběhla až po konci babího léta je pro mne dost neuvěřitelných cca 7,5-8 kg (z toho cca 50% plně dozrálého).
Začátkem sezóny jsem si říkal že při té extrémní hustotě s jakou to letos dávám budu spokojen když budu mít průměrně 0,5kg z jedné chilli kytky=odrůdy.
A finální výsledek je takový, že je to v průměru cca 2 kg na jednu kytku. Mazec.
Poslední rajče překvapilo taky kvalitně (severní strana v polostínu, výška rostliny 70 cm k horní tyčce a pak zpět směrem k substrátu...) čekal jsem tak 8-12 plodů a součet pod 1 kg... nakonec mělo na propletených výhonech 3,2 kg rajčat co dle vzhledu bezproblémů dozrají mimo kytku
Ono z rajčat mám letos tak nějak všeobecně pocit že nejlépe bylo těm co měli lehounký polostín, řekl bych že letošní letní teploty se dostávali na hodnoty které chilli ještě spokojeně dávalo, ale pro rajčata už to bylo trochu příliš.
A to neberu v potaz uvařené plody některých odrůd (typicky třeba Black Cherry, obecněji tmavé antokyanové odrůdy). Protože proti tomuto se bránili i chilli plody, jedna každá odrůda která měla povrchové plody vystaveny JZ slunci vytvářela na osluněné straně nezralých plodů ochranné pigmenty.
Celkově sice těžko nějak serióně zevšeobecnit když jsem začínal teprve loni, ale myslím že letošek byl docela mimořádně příznivý rok. Pokud člověk zajistil vodu, tak speciálně chilli (jak hlavní peloton baccatum, tak i anumky a chineska) měli jak ideální průběh počasí tak i maximální myslitelnou délku sezóny pro naše klima/moje lokální podmínky.
Takže v celkovém součtu: veliká spokojenost
do poznámek pro další sezónu:
- salát nebudu vysévat dříve než 21. března

- chilli a rajčata půjdou ven né dříve než 22.dubna a né později než 3.května.
- meloun půjde ven až úplně poslední, pravděpodobně až začátkem května
- pozdní květy a související výhonky chilli nebudu stříhat dříve než 20. záři.
- až budu zjara vrtat trvalé úchyty opor, tak rovnou připravím pár oček pro nějakou starou celtu nebo netkanku či tak něco, ke konci září mi tu hrozí pár dní s ranními mrazíky (loni i letos) , po kterých následuje 4-6 týdnů plně použitelné sezóny (loni i letos).