Ahoj.
Dnes jsem zkusil recept, který jsem ochutnal v Africe, ale prý je to Karibská chilli omáčka.
Našel jsem to tak i na netu (viz foto), ale ta moje není vizuelně tak hezká (neboť jsem použil ananas a je bledá)..ale chuť je moc fajn.
Ingredience jsem samozřejmě násobil dle množství ananasu:
4 a více habanero (každý jak si troufne)
1/4 hrníčku nakrájené cibule
1/2 hrníčku nakrájeného ovoce (mango nebo ananas) - taky jsem si říkal, že by mohl být dobrý mix ovoce. Teď jsem na zkoušku použil ananas.
2-3 stroužky česneku
1/4 čajové lžičky kmínu
1/4 hrníčku octa (já jsem použil šťávu ze dvou citronů a bylo to akorát)
1/2 čajové lžičky hořčice
1-2 polévkové lžíce třtinového cukru
špetku soli a bílého pepře (dle chuti)
Z bylinek může být (ale nemusí) petržel, koriandr, bazalka, tymián (já dal řapíkatý celer)
Osmažil jsem cibuli na oleji, přidal jsem česnek, hořčici, koření, sůl a cukr. Jako poslední čerstvý ananas a bylinky.
Povařil jsem cca 15 minut. Rozmixoval a ještě na 5 minut převařit.
A hurá do sklenic.
Chuť super...
Fotka z netu
A dám sem i odkaz pro kuchaře...spousta zajímavých receptů tam je.
https://www.africanbites.com/caribbean-pepper-sauce/
Caribbean Pepper Sauce
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 1727
- Registrován: 21 pro 2016 12:53
- Reputace: 2904
- Obrázky: 0
- Bydliště: Tlustovousy
- Kontaktovat uživatele:
Re: Caribbean Pepper Sauce
Kmín má být obyč nebo římský? Tipl bych to druhé vzhledem k původu receptu.
Re: Caribbean Pepper Sauce
Myslím si, že římský (dle původu receptu), ale já jeho chuť nemám rád, tak jsem dal normální. Jinak já bych to asi dělal bez bylinek, třeba ten celer úplně zabil chuť ananasu. Sice je to super (tedy můj kamarád ochutnal a říkal to), ale já čekal svěží chuť ovoce.
To jen postřeh.
To jen postřeh.
Re: Caribbean Pepper Sauce
Tak jsem si dal teď po týdnu omáčku ke kuřeti a je to pecka i s celerem, kterého jsem tam dal dva řapíky (takže beru zpět prohlášení o bylinkách)...chutě se krásně rozležely a je to žraso. Určitě udělám zase, plodů je v mrazáku spousta.
Re: Caribbean Pepper Sauce
Ahoj všem.
Tak jsem dnes narazil v Tescu na velký ananas za příznivou cenu.
Tudíž jsem zase uvařil několik sklenic této omáčky.
Jen česnek jsem nahradil půlkou pórku a dal jsem cca 4 lžíce vinnéhoocta místo šťávy z citronu. Řapíkatého celeru jen jeden řapík a kmín římský.
Papričky mražené habanero.
Chuť super a struktura taktéž.
Tak jsem dnes narazil v Tescu na velký ananas za příznivou cenu.
Tudíž jsem zase uvařil několik sklenic této omáčky.
Jen česnek jsem nahradil půlkou pórku a dal jsem cca 4 lžíce vinnéhoocta místo šťávy z citronu. Řapíkatého celeru jen jeden řapík a kmín římský.
Papričky mražené habanero.
Chuť super a struktura taktéž.
- Quentin_Bull_89
- Stálý člen
- Příspěvky: 1465
- Registrován: 09 kvě 2018 17:58
- Reputace: 1963
- Obrázky: 0
- Bydliště: Kypr, Oroklini
Re: Caribbean Pepper Sauce
Musím hodit koment k této Potrovo luxusní omáčce. Měl jsem čest ji ochutnat až na červencovém vandu, kam jsem ji vzal k masu. No já jsem slintal blahem. Ostatní osazenstvo omáčkám moc neholduje, přesto jim nějak nedalo, jak jsem si chrochtal. Po ochutnání jsem do 10 minut na hromadnou WAPP skupinu odesílal Petrův recept. Takže já to beru jako letní bombu k masu. Nicméně já ji budu dělat trochu jedovatější.
„Chilli je jako plamen: jakmile neroste, zhasíná.“
Re: Caribbean Pepper Sauce
Díky za recept, dnes jsem v Makru narazil na velmi zralý ananas a je to moc dobrá omáčka. Navíc jsem přidal místo cukru několik lžic jablečného pyré, jinak suroviny totožné. Ocet rýžový a kmín rozhodně římský.
- Bonebreakers
- Stálý člen
- Příspěvky: 867
- Registrován: 18 črc 2019 15:09
- Reputace: 1941
- Obrázky: 0
- Bydliště: Plzeň 310 m n.m.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Caribbean Pepper Sauce
Ták předně dík Pedrovi za zprostředkování super receptu (a jako na Oscarech) díky manželce za pomoc, Bohu že to vyšlo, Bille za mango atd. atd., použit presně recept z úvodu, množství dáváno přiměřeně přesně dle návodu vč. Citronů misto octa a mohu říci, že už při vaření je to znát/cítit, že to tam patří. Jako papriky jsem dával po 2 ks Haba Bonda Ma Jacques, Aji Fantasy Orange, Valar Morghulis. Po dovařeni ochutnáno a super, dokonce i paní po olíznutí vařečky nezkolabovala a říkala, že super pěkná chuť, kde se kyselé mísí se sladkým a ovocnou chutí manga a paprik. Tak ještě jednou dík za recept.
První vaření
Po
Mixovani
Finální produkt
První vaření
Po
Mixovani
Finální produkt
Bone-bezzemkova-sezona-2019
Bone-bezzemkova-sezona-2020
Bone-bezzemkova-sezona-2021
Bone
„... vypouštením tabákového dýmu do vody zlato nevzniká.“ — Jára Cimrman
Důvod, proč pacifisté a zbabělci dosud díky evoluci přirozeně nevymřeli je ten, že se vždy najdou tací, kteří na jejich ochranu pozvedají zbraně.
Bone-bezzemkova-sezona-2020
Bone-bezzemkova-sezona-2021
Bone
„... vypouštením tabákového dýmu do vody zlato nevzniká.“ — Jára Cimrman
Důvod, proč pacifisté a zbabělci dosud díky evoluci přirozeně nevymřeli je ten, že se vždy najdou tací, kteří na jejich ochranu pozvedají zbraně.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 hostů