Tak konečně trochu klidu k psaní, ano ano jak poznamenal Lexter "a možná ještě" vždy se něco najde co nutně potřebujeme i když nepotřebujeme, ale udělalo by nám to radost

. K hodnocení minulé sezóny , balkon jel bomby, úroda velice slušná, jen podle mně velikost plodů u některých odrůd byla trochu menší. Parapet v práci, tak tam rostlinky vyprodukovaly hlavně zelený prales a Aji Fantasy Orange dávala desítky plotů, vynikající odrůda jak vzhledově tak chuťově s mírným palem. Dělal jsem z nich Karibskou chilli omáčku plus ještě pár plodů Haba Bonda Ma Jacque viz. vlákno
recepty-na-domaci-chilli-omacky-chilli- ... t7665.html . Další z parapetu stojící za zmínku byla Maui Purple, tahle chilli bude asi ještě propašovaná do letošního listu, jedná se o vzhledově nádherou rostlinku s hodně tmavými až černými listy a plody dozrávající z černá do temně červené, pal zajímavý rozprostřený po celé puse, chuťově zajímavá lehce do ovoce ale těžko popsat potřeba zažít, dobrá hlavně k naložení a jako sušená. Další z parapetu Valar Morghulis dávám mu ještě jeden rok aby se ukázal, u něj mně mrzelo, že měl málo plodů oproti ostatním, měl jen asi tak do 20ks a z toho půlka byly mrňouskové tak na 50% velikosti. Papriky která mile překvapily Etna Peperoncino - obsypané, ale asi tak půlka plodů bez palu, Mini Rocoto Brown - obsypané, vynikají prostě rocoto udělal jsem z něj jednodruhovou chunan pastu, Jalapena všeobecně standart, ale slabší výnos jen Telica měla asi tak 30-40 ks. Prckovi se líbily jeho dvě Mini Sweet Orange jely celou sezonu průběžně a dávaly docela dost a velké plody, super nepálivá šťavnatá paprika pro děcka. Fatalii Yelow - bude i letos a i potom, vynikající paprika s ovocnoou chutí a trochu vyšším palem (ano ne hot nebo super hot), ale ještě tak akorát co se dá dát rovnou do pusy a "neumřít při tom", jen mně mrzelo, že plody byly sotva poloviční než by měly být a to měla rostlinka na parapetu v práci podle mně ideální podmínky, asi ji letos zkusím venku na balkoně. Další chillina co potěšila je Madam Jeannet x Goronong obsypaný keříček sytě červených krabatých plodů velikosti menších švestek, po rozkrojení zajímavá vůně a pal asi tak jak Fatalii, většina šla do nálevu a chunan pasty. Celkově na tu bídu byla úroda docela dobrá, naloženo, zavařeno, usušeno a rozmixováno je toho dost. Spoustu jsem i podaroval, a mohu říci, že ta Karibská omáčka co byla s mangem byla pochválená, tu s ananasem jsem zatím zkusil jen doma a je oproti té mangové trochu kyselejší ale taky dobrá. Další stálice budou Aji Lemon Drop a Aji Guyanna vše na nich vynikající za mně tyhle by měly být součástí každěho playlistu.
K hnojení - hnojeno trojkombinací Chilli Focusem, Vitality Komplexem a Lignohumátem a to v podstatě podle "voka" a i tak trochu hala bala nic vědeckého a podle mně vše O.K. listy krásně zelené, vše vitální a v práci to dělalo zelené peklo takže asi tak, čím si s tím více člověk hraje tím to víc asi pomrší.
Květináče - jel jsem v hranatých Teku myslím 16 l a potom v Gronest textilní květináč 15l - Aqua Breathe a nějakých "EU designet China made" podobné Gronestům, z číny je potřeba kupovat jen ty s hodně silnou látkou, ty co jsou rychle spíchnuté z podkladového 3mm Mirelonu jsou k prdu. Jestli plast nebo textil u mně fakt nevím, jedině tak, že ten textilní se lépe skladu a zabírá méně místa, na pěstování jsem nepozoroval žádné viditelné rozdíly na rostlinách, když jsem vyhazoval po sezoně kytky tak prokořenění jsem měl nastejno jak v textilu tak v plastu, mohl jsem porovnávat protože jsem jel ve stejných objemech. Snad jedině, že logicky textiláky jsem častěji zaléval řekl bych, že tak 1,5x častěji než plastové.
Zem jsem měl nějakou z Rašeliny Soběslav proloženou Perlitem a na spodek květináčů Keramzit.
Pár obrázků ještě z loňska
Aji Fantasy Orange

J.Telica

Valar Morghulis

J.Early

Thai Hot Orange

Ještě k tomuto oranžovému Thajci, super výnos, vůně zajímavá, dobrá akorát tak jako sušená, plody jsou takové divně kožnaté jako by už předsušené, jo čerstvé nadrobno nakrájet do nějakého pálivého asijského jídla tak to asi jo, jinak nasušit nebo zavařit.