Jasně, pokusím se ti odpovědět. Asi je nutný předeslat, že jsem opravdu kuchař a svýho času, myslím docela dobrej. Proto mám jistý zkušenosti a vycvičený cit pro kombinaci. Tím netvrdím, že ten cit nemůže mít třeba zedník. A s tím vařením omáček, to mělo taky svůj vývoj, před třeba 4-5 lety kdy jsem vařil první omáčky, taky jsem se tak nějak přidržoval receptů a postupně jsem si to upravoval a vkládal do toho svoje zkušenosti. To se týká jak kombinace surovin tak i chilli. Víceméně se dá říct, že jak jde sezona a jsou dostupný a za přijatelnou cenu různý suroviny, tak taky postupně například dozrávají různý druhy chilli. Chilli kombinuju, dá se říct, že směs více druhů je vždycky lepší než jednodruhovka. Samozřejmě, že se snažím chilli ochutnat, zjistit chuť vůni atd atd a s tím pak pracuji. V podstatě se tedy dá říct, že každá várka omáčky je originál a v podstatě neopakovatelná, i když si třeba zaznamenávám poměry surovin a druh chilli které do jednotlivé várky dám, je zřejmé, že třeba napřesrok bude -nebude, stejný druh chilli mít tu sílu a kvalitu ,kterou měl vloni.Ostatně tak, jako třeba jablko, broskev a další ovoce. Snad jsem se vyjádřil dost pochopitelně i pro laika. Kdybys chtěl ještě něco vědět, napiš, rád poradím, ale přesný recepty nečekej, víš jak-výrobní tajemství atd.
Ještě takovej dodatek.....když se třeba dívám v TV na pořad Zdenka Polreicha....tak vím dost přesně co udělá, dost pravděpodobně jaký zvolí suroviny, koření atd co neumím je to , jak on to umí podat a prodat. Kuchařina je nejen řemeslo, ale i dar, někdo jej má někdo ne, něco se dá naučit něco je od pána Boha. Asi tak.