- dnes utrženo první dozrálé Stupické :-O
- už minulý týden stačilo zalévat 2x týdně (místo nejpozději každý 3. den)... léto se pomalu loučí.
- včera přepnuto vodní pšoukadlo z letního 4. stupně na jarně-podzimní 3. stupeň, i přes zamračenou oblohu dávalo trošku moc vody, spolu s deštěm co je na dalších x dní v předpovědi by nenechalo prostor ve vodních rezervoárech pro pravidelné týdenní přihnojení vodorozpustným.
- na KBXu, na jeho druhém vijanu, nedozrávají tři mackové, ale čtyři

- minulý týden jsem začal postupně vybírat semínka jednotlivých odrůd z ranějších plodů chilli a rajčat. Ke dnešku už se suší či kvasí víc než 50% letošního playlistu.

- kuchyňské lupení druhé trati (slot po salátu), tj. petržel, bazalka a libeček, které vesměs celé léto naprosto stagnovalo (buď se neobtěžovalo vyklíčit, nebo sice vylezlo, ukázalo děložní lístky, ale pak v tomhle stavu zůstalo zaseknuté výrazně více než celý měsíc aniž by jim narostl jediný pravý lístek), zareagovalo na zkracování dne a pokles teplot tím že konečně začalo pěkně růst. Speciálně u bazalky je to geniální, nové voňavé lístky jsou synchronizované a připravené k utržení přesně s tím jak (opožděně) dozrává hlavní úroda rajčat.

- do druhého z volných slotů po salátu (na severní straně v polostínu) jsem před časem zapíchnul ustřihnutý výhon Black Krim. Uchytil se moc pěkně, nasadil plody, ale jestli něco dozraje je velmi nejisté, poprvé od roku 2017 se mi tu letos na rajčatech objevila (nafoukáno větrem na pár návětrných, neosluněných a dešti vystavených pozic) ataka agresivní plísně. Dle toho že napadá í plody, jak to napadení vypadá, a taky dle data v kalendáři se obávám že to je to nejhorší, tj. plíseň bramborová.

Nicméně odrůdy pod nevelkým přesahem střechy na JZ straně nejsou ke dnešku dotčeny, takže už teď je jisté že ani letos nepoužiju žádnou tvrdou chemii a udržím 100% BIO skóre mého balkónového pěstování.

- chinesky: obě ke dnešku stále bez jediného problému, dělají mi radost, vzhledem k datu jejich výsevu i pěkně dozrávají, byť hlavní násada má k dozrání stále ještě daleko.
- baccatum: s násadou letos naprostá spokojenost, jen to dozrávání (mají JZ stranu) teď maličko zpomalilo v důsledku počasí. Budou potřebovat pěkné babí léto.
- anumky: letos žádný odvaz, pokud tedy nepočítám jednu ze dvou kytek Shishito. Ta mi dělá radost. Jsem hodně rád že jsem se včas odhodlal ukončit větrem zlomenou druhou kytku ve stejném slotu, tím že jsem to udělal brzy tak první kytka měla dost času vyplnit celý dostupný prostor a nahradit úrodu z nebohé sestřičky.