Aktualizace ke dnešku:
Začnu tím že poprosím o konzultaci, o názor.
Zatímco chinesky i baccatum jsou s výživou zcela spokojené, tak na 2 ze 3 anumek se mi letos projevil tenhle nedostatek ve výživě.
Zjevně to není dáno pěstební pozicí protože jedna je na severu v polostínu, druhá na solidně osluněné JZ pozici.
Jsem si jist že tohle vidím na vlastních kytkách poprvé za dobu co pěstuju.
A taky jsem si jist že tohle už jsem někdy někde viděl na obrázcích ilustrujících nedostatek nějakého prvku (případně bídnou dostupnost kvuli nevhodnému pH).
Ale nějak si nejsem jist o co přesně se jedná a nedaří se mi vzpomenout si kde jsem to na netu před lety zahlédl...
Napadá mne několik možností, např. je klidně možné že shodou náhod obě anumky rostou v mém nejstarším, tj. 5 let používaném, substrátu a že definitivně se vyčerpala zásoba některého z mikroprvků. Ale jistotu nemám, poznáte někdo s jistotou o co jde?

Tohle je asi nejtypičtější projev. Objevuje se to jak u starších, tak u novějších listů (nikoliv u zcela nových mladých), a spíše v horní polovině kytky, takže nejspíše některý ze středně nebo méně mobilních prvků.

Další příklad - lícní strana listů.

Další příklad - rubová strana listů.
S minulým, mokrým obdobím, kdy krápalo či zapršelo každý den, bohužel dorazily plísňové choroby na rajčata.

Asi polovina odrůd rajčat má napadené nějaké ty listy, ale u dvou už se to dostalo i na pletivo některého z výhonů. Na fotce Green Tiger, kde to pokročilo nejvíce. Dobré je, že zbytek Tiger kytky zatím statečně odolává.

Subarctic zareagovalo na počasí a pokus o napadení dost zajímavě, letos se, na rozdíl od předchozích let, začalo chovat jako totální determinant, spustilo hromadné dozrávání. A ke dnešku vypadá jako někdy cca na konci září v předchozích letech.
Jestli to takhle půjde dál, tak bude mít do cca 10 dní odplozeno a já nakonec budu muset ještě vymýšlet jestli a co dát na jeho pozici na zbyteček sezóny...

"Stupický snop"

si ze mne letos taky dělá dobrý den, nasazeno má párádně, napadení se ho netýká,... ale sakryš práce, letos tohle světoznámé ranné rajče, navíc na parádně osluněné pozici, v okamžiku kdy už začala dozrávat i první chineska, nemá ke dnešku ještě ani jeden jediný dozrálý plod. :-O

Baccatum jsou letos zatím hodně v pohodě.

A taky je dobře vidět že dávat na tyhle pěstební pozice anumky (letos jala maylon) je vyloženě plýtvání.

Aji Golden - jeden ze dvou ranných plodů na semínka.

Aji Golden - jeden ze dvou ranných plodů na semínka (tenhle už je více než plně dozrálý, už začiná pomaličku vysychat).
Btw, v plodech není zrovna mnoho semínek. Což je super na zpracování, ale i pro minimální zásobu na další rok (tj. 8-10 semínek) to chce vzít nejméně ze dvou plodů.
Závod o letošní první dozrálou chinesku vyhrála CGN21500, ke dnešku má cca 5-7 dozrálých plodů.

Jeden ze dvou ranných plodů na semínka.
A na závěr ještě souhrn počasí za červenec: