Tea Racer: u rajcat to funguje tak, ze plod doroste a rostlina ho ,,odpoji,, Pak teprve zacne dozravat. Kupodivu to byla dlouho otevrena otazka a nevedelo se, jak to vlastne je. Jak je to presne u paprik nevim, kazdopadne ze dusik komplikuje dozravani tak to znam
Urychlení dozrávání plodů (papriček)
- Maxim
 - Stálý člen
 - Reputace: 73
 - Obrázky: 0

Re: Urychlení dozrávání plodů (papriček)
Jeste existuje jedna moznost jak urychlit dozravani, vyuzit ethylenu co produkuji banany. Je to metoda velmi stara, moje babicka kdysi davala nedozrala zelena rajcata spolu s jablky do krabice na dozrani. Jablka taky produkuji ethylen ale banany jsou mnohem lepsi. 
Tea Racer: u rajcat to funguje tak, ze plod doroste a rostlina ho ,,odpoji,, Pak teprve zacne dozravat. Kupodivu to byla dlouho otevrena otazka a nevedelo se, jak to vlastne je. Jak je to presne u paprik nevim, kazdopadne ze dusik komplikuje dozravani tak to znam

O
Jo... Ethylen (po novu Ethen) urychluje dozrávání. Vyzkoušel jsem..Maxim píše:Jeste existuje jedna moznost jak urychlit dozravani, vyuzit ethylenu co produkuji banany. Je to metoda velmi stara, moje babicka kdysi davala nedozrala zelena rajcata spolu s jablky do krabice na dozrani. Jablka taky produkuji ethylen ale banany jsou mnohem lepsi.
- 
				Scoville heat unit
 - Stálý člen
 - Reputace: 113

Ethylenový urychlovač dozrávání utržených papriček funguje, to jsem vyzkoušel už vloni. Nezralé papričky spolu s jablky zavřít do igelitového pytlíku a papričky nádherně dojdou. Také prý funguje metoda vytrhnutí celé rostliny i s nezralými papričkami a zavěšení kořenem vzhůru třeba v garáži. Papričky prý čerpají živiny z rostliny a dojdou. Letos ale otázka stojí jinak. Rád bych, aby papričky co nejvíce uzrály ještě na rostlinách. Co pro to mohu udělat? Podmínky mám výborné - terasa je orientována jižním směrem, dnes asi 10 h slunečního svitu, teplota nad 30°C. Současný výhled na konec léta / začátek podzimu je více než dobrý. Protože mám ale i dlouho dozrávající druhy, byl bych rád, aby rostliny upřely síly směrem na dozrávání stávajících papriček. Jak jsem pochopil z Vašich reakcí, za které jsem vděčný, jediný způsob je zaštipování rostlin a otrhávání nových květů a plodů. Což bude v případě mé džungle výkon náročný fyzicky i časově. Každopádně ještě jednou dík za rady.  

- 
				Scoville heat unit
 - Stálý člen
 - Reputace: 113

Vrhl jsem se se zahradnickými nůžkami a bušícím srdcem na džungli na terase. Pryč šly všechny květy, vrcholy kytek, konce větví a větviček, větve bez plodů a i část listů. Bohužel padlo i pár papriček, ale myslím, že to bylo v mezích povolených ztrát. Zde je výsledek:

S odstupem týdne se mi zdá, že zásah byl na místě. Všechny kytky přežily, papričky rostou a zrají rychleji (stále hnojím dvousložkovým Kristalonem Zdravé rajče a paprika).

S odstupem týdne se mi zdá, že zásah byl na místě. Všechny kytky přežily, papričky rostou a zrají rychleji (stále hnojím dvousložkovým Kristalonem Zdravé rajče a paprika).
- Erben61
 - Stálý člen
 - Reputace: 5228

Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´
						Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´
- wlasta1
 - Stálý člen
 - Reputace: 266

Musím souhlasit s Erbenem. Udělal jsi maximum a věřím, že budeš odměněn!

To dozrávání s těmi banány nebo jablky v jakém poměru se to dává kolik ks. chili a kolik ks banánů

Moc ne. Dával jsem do větší misky (tak 20-30 jala) 2 -3 menší jablka. Pro větší efekt jsem pak celou misku dával do nějakého mikrotenu, nebo něčeho podobného neprodyšného. V takovém případě je to potřeba hlídat a alespoň jednou za dva dny to z toho sáčku na půl dne, na den, vytáhnout. jinak se ti tam zapaří. Záleží na okolní teplotě a na množství. Když toho bude hodně, tak nech plody dýchat častěji.pete47 píše:To dozrávání s těmi banány nebo jablky v jakém poměru se to dává kolik ks. chili a kolik ks banánů
edit:
Tady je moje stará vlákno a stránka s obrázky (dole) misek s paprikami před a po dozrání doma. Mrkni...
co-jsme-vypestovali-v-roce-2015-f124/topic3955-64.html