Na Tvůj dotaz jsem vygoogloval odpověď. Doufám, že anglická verze je dostačující:
"Sambal (Oelek) is more of Indonesian and Malaysian origin. It is made from a variety of different chilis, usually a pepper like cayenne. Oelek means “grinding”, and as that might indicate, it is just ground chilis with little flavor added.
Use Sambal Oelek when you want to add heat without impacting the flavor of the dish. It’s not really used so much as a condiment as it is used for cooking. I found a recipe online that was stupidly simple: mix hot fresh chilis with seeds and water until it forms a paste, then add salt."
Je to tedy vlastně pálivý koncentrát skoro bez chuti. V mojí variantě místo vody dávám rozvařenou cuketu (okolo 90% váhy je voda), přidám sůl a trochu oleje - ne všechny látky jsou rozpustné ve vodě. Někdy steriluju, někdy ne. Odhaduji, že můj Sambal má pálivost lehce pod 500 000 SHU. Používám ho při přípravě pikantních domácích marmelád, pomazánek a samozřejmě při vaření.

2 Camel: Dík! Už 2 sezony jedu Haba Red z vlastních semen. Nultou sezonu jsem měl pouze jednu rostlinu, a to Haba Red a pěstoval jsem doma, tak ke křížení nemohlo dojít. Je pravda, že už i původní rostlina mohla být cinknutá. Byla pěstována z kupovaných semen.
