Urychlení dozrávání plodů (papriček)
- Tea Racer
- Stálý člen
- Reputace: 9561
- Obrázky: 0
- Kontaktovat uživatele:
Re: Urychlení dozrávání plodů (papriček)
Záleží jak to jablko je zralé, já to dávám do zaklapavaci misky, take jednou za den na pár minut vyvetrám a parada... delám to hlavne s rajčaty, ale letos tam budou i papričky, protože dneska opet 3 °C ach jo.
- matoha
- Stálý člen
- Reputace: 564
- Bydliště: košice.pre niekoho je to už predná ázia prípadne ďaleký východ :)
tiež váham ako to urobiť.čo je lepšie na jeseň?nechať to dozrievať vonku na balkóne aj keď je chladnejšie ale viac a dlhšie svetla ako vnútri v byte za žalúziami alebo to dať "donuka"
kde je teplejšie ale menej svetla.nechce sa mi každé ráno aj večer prenášať rastliny dovonka a späť donuka

- JurassicChilli
- Stálý člen
- Reputace: 583
Tak som dnes zo strachu pred mrazmi ukončil tohtoročnú pestovateľskú sezónu a takmer všetky papriky pooberal. Je toho zhruba 50% úrody. Cca 40% už mám spracovaných v omáčkach, naložené v sladko-kyslom náleve a usušené. A nejakých 10% som nechal ešte na rastlinách. Už len malé, zelené papričky, ktoré ak aj zmrznú, tak to nebude nejaká veľká škoda. Tých 50% úrody ktoré som dnes obral som dal do šiestich 35 litrových, mikroténových vriec na odpad. K tomu som kúpil 2 kilá jabĺk a do každého vreca som dal 2 kusy, tak snáď to bude stačiť. Len ako sú tie vrecia ťažké (každé vrece má asi tak odhadom 3 až 4kg), tak sa mi na niektorých miestach prederavili od ostrých špičiek paprík. Dúfam, že mi tými dierami naújde všetok etylén z jabĺk a že to bude mať aspoň nejaký efekt na dozrievanie.
- Maxim
- Stálý člen
- Reputace: 73
Matoha: zalezi na teplote, svetlo neni podstatny. Cim chladneji, tim je dozravani pomalejsi nebo se dozravani od urcite teploty uplne zastavi..napr jako u ovoce v lednicce.
O
- JurassicChilli
- Stálý člen
- Reputace: 583
Aká je spodná teplotná hranica dozrievania paprík? Ja som tie vrecia s paprikami a jablkami dal k sebe do izby kde mám 16°C. To nie je moc ja viem a chcelo by to viac, ale teplejšie miesto doma nemám.
-
- Stálý člen
- Reputace: 113
Spodní hranici bych odhadoval okolo 10°C a jak píše Maxim, čím tepleji, tím lépe.
Přišlo k nám však babí léto, tak já chci využít maximum slunečních paprsků k dozrání papriček venku. Dnes na terase na slunci bylo i 35°C. Noční teploty se drží v dostatečné vzdálenosti od 0. A předpověď na dalších 10 dnů je příznivá.
Přišlo k nám však babí léto, tak já chci využít maximum slunečních paprsků k dozrání papriček venku. Dnes na terase na slunci bylo i 35°C. Noční teploty se drží v dostatečné vzdálenosti od 0. A předpověď na dalších 10 dnů je příznivá.
- Maxim
- Stálý člen
- Reputace: 73
Ona neni tak dulezita maximalni nebo minimalni teplota, ty hranice zname, jako spis kolik hodin mas teploty optimalni — to plati jak pro dozravani tak pro rust. Dobre je podivat se na graf teplot za 24h, to je dulezity. Treba pak zjistis, ze mas 12h pod 10st a tech par hodin nad 20 to nevytrhne.
Tu spodni hranici bych odhadoval 15st. Pri teplote 10st bych se bal, ze plody drive uschnou nez dozraji.
Tu spodni hranici bych odhadoval 15st. Pri teplote 10st bych se bal, ze plody drive uschnou nez dozraji.
O
-
- Stálý člen
- Reputace: 113
Jasně, teplotní průběh během 24h jako určující činitel - to dává smysl. Zatím to vypadá na plichtu. 12h pod 10°C / 12h nad 10°C. Minima okolo 8°C, maxima včera 37°C. Těch 37 mohlo být nějaké 4 hodiny.
Znamená to tedy, že nedůležitější pro zrání papriček není světlo ale teplo?
Zatím papričky dozrávají. i když se už výrazně nezvětšují. Pokouším se z babího léta získat maximum možného. Stále docela dost zalévám a papričky neschnou. Ještě týden má babí léto vydržet. Pak zralé papričky sklidím a nezralé půjdou domů do mikrotenu.
Znamená to tedy, že nedůležitější pro zrání papriček není světlo ale teplo?
Zatím papričky dozrávají. i když se už výrazně nezvětšují. Pokouším se z babího léta získat maximum možného. Stále docela dost zalévám a papričky neschnou. Ještě týden má babí léto vydržet. Pak zralé papričky sklidím a nezralé půjdou domů do mikrotenu.