Příspěvekod JurassicChilli » 16 bře 2019 21:27
Ja som dnes vysial už všetky rajčatá. Tento rok som úplne vynechal tyčkové rajčatá. Pestoval som ich v nádobách v predchádzajúcich dvoch rokoch, ale nesplnili moje očakávania. Počítal som, že dajú vyššiu úrodu a budú rannejšie ako kríčkové, ale neboli. Naopak pridali mi prácu s vyväzovaním stonky a vylamovaním výhonkov. Takže túto sezónu budem z produkčných rajčiat pestovať už len kríčkové odrody. Okrem nich ešte pár trpasličích okrasiek. Tu je zoznam, ktoré odrody som vysial:
Produkčné odrody (určené na hlavné zásobenie a výrobu produktov)
- Karla - Moja naobľúbenejšia odroda kvôli nízkemu, kompaktnému, kríčkovému vzrastu. Dáva slušné úrody pekných, červených a chutných plodov so zvýšeným obsahom lykopénu. Už ju pestujem pravidelne každoročne aspoň 10 rokov. Je to ideálna odroda do 10 litrových kýblov a túto sezónu bude u mňa tvoriť zhruba 80% podiel produkčných rajčiat.
- Dulcia - Bude tvoriť zvyšných 20% produkčných rajčiat. Už som ju pestoval pred dvoma rokmi a bol som s ňou spokojný. Má podobný nízky, kompaktný habitus ako Karla, ale na rozdiel od Karly má žlté, sladké plody. Má jednu malú nevýhodu, že plody rýchlo prezrievajú a tak ich treba trhať na vrchole zrelosti, kedy sú najchutnejšie.
Trpasličie odrody (určené do truhlíkov na balkón a parapet na príležitostné ozobávanie)
- Bajaja - Mal som túto odrodu minulý rok a prekvapila ma svojou úrodnosťou. Plody sú na môj vkus síce trochu kyslejšie, pretože ja mám rád sladšie rajčatá, ale občasné, kyslejšie osvieženie nezaškodí.
- Vilma - Pestoval som ju pred pár rokmi a už si na ňu moc dobre nespomínam, takže bude mať reparát.
- Venus - Okraska s oranžovými plodmi do truhlíkov
- Aztek - To samé ako Venus, ale so žltými plodmi. Keď som ich ale posledne spolu pestoval, tak som medzi nimi nevidel prakticky žiadny rozdiel. Tak uvidím ako to bude túto sezónu.
- Balkontomate - Neznáma odroda minirajčátiek s červenými plodmi, ktorú pestujem už vyše 20 rokov. V 90-tych rokoch minulého storočia ešte neboli v predaji žiadne mini odrody rajčiat a ja som túto odrodu kúpil cez inzerát v časopise Záhradkár od jednej pani ako horúcu novinku. Názov tejto odrody neviem, ale tá pani ju mala v ponukovom katalógu uvedenú ako "Balkontomate", tak ju tak nazývam.
Kuriozity
- Primora - Budem pestovať len pár rastlín ako kuriozitu kvôli zaujímavej, hnedej farbe so zeleným žíhaním. Aj chuť bola moc dobrá.