No já vzhledem k tomu, že mě pálila kůže dost i po tomto pokusu, to už znova zkoušet nebudu - natož s něčím silnějším. Ale jak jsem psal - od dětství mám s kůží na rukou potíže a nevzít si rukavice byla prostě blbina.
Uvidím jak dopadne tahle první várka - pokrájel jsem tam všechno co vypadalo jedle. I ty neduživý nedozrálý papričky se slabou stěnou.
Mejto - sezóna 2021
-
- Stálý člen
- Reputace: 3908
- Obrázky: 0
Re: Mejto - sezóna 2021
asi takto:
- když jsem v roce 2017 začínal, tak jsem krájel úrodu (na úrovni slabších jala, tj. někde okolo 8-15k SHU) bez rukavic. A pohoda, to že mne hřály ruce ještě tak 2 hoďky po kuchtění jsem neřešil... přesně do té doby než jsem někdy při zpracování 3. nebo 4. várky odfláknul koncové umytí rukou a pak o chvíli později šel "s pískem"...
- už před lety tohle myslím celkem perfektně popsala Nuselská Kuchta: "...Řekla bych, že nejsem zrovna slečinka a chilli mám fakt ráda. Kde ho mám ale ráda méně, jsou oční sliznice, nosní sliznice, další představitelné sliznice, jakékoliv sliznice našich dětí a tak..."
- od tý doby si po chilli kuchaření myju ruce opravdu pořádně (takže když přišel covid tak se nebylo co učit).
- o pár let později, když jsem zpracovával rotačním krouhačem a následně tyčákem směs co měla tak 50-70k SHU, tak mi cákla trošička směsi do oka... od tý doby vím že pro zpracování matroše co má cca 50+K SHU si CHCI vzít nejen rukavice, ale i brejle.
- za což jsem byl docela dost rád, když jsem před pár lety zpracovával matroš ze soutěžní Dorsetky. Když jsem to dodělal, tak jsem při úklidu uviděl 2 cákance na ochranných 3M brejlích které jsem při přípravě rozvaru používal... 1M+ SHU zahuštěné pyré bych fakt nechtěl okoštovat na vlastní oko, bohatě mi stačilo jak měl člověk luxusně pročištěné dutiny jen z těch výparů při přípravě.
- když jsem v roce 2017 začínal, tak jsem krájel úrodu (na úrovni slabších jala, tj. někde okolo 8-15k SHU) bez rukavic. A pohoda, to že mne hřály ruce ještě tak 2 hoďky po kuchtění jsem neřešil... přesně do té doby než jsem někdy při zpracování 3. nebo 4. várky odfláknul koncové umytí rukou a pak o chvíli později šel "s pískem"...

- už před lety tohle myslím celkem perfektně popsala Nuselská Kuchta: "...Řekla bych, že nejsem zrovna slečinka a chilli mám fakt ráda. Kde ho mám ale ráda méně, jsou oční sliznice, nosní sliznice, další představitelné sliznice, jakékoliv sliznice našich dětí a tak..."
- od tý doby si po chilli kuchaření myju ruce opravdu pořádně (takže když přišel covid tak se nebylo co učit).

- o pár let později, když jsem zpracovával rotačním krouhačem a následně tyčákem směs co měla tak 50-70k SHU, tak mi cákla trošička směsi do oka... od tý doby vím že pro zpracování matroše co má cca 50+K SHU si CHCI vzít nejen rukavice, ale i brejle.

- za což jsem byl docela dost rád, když jsem před pár lety zpracovával matroš ze soutěžní Dorsetky. Když jsem to dodělal, tak jsem při úklidu uviděl 2 cákance na ochranných 3M brejlích které jsem při přípravě rozvaru používal... 1M+ SHU zahuštěné pyré bych fakt nechtěl okoštovat na vlastní oko, bohatě mi stačilo jak měl člověk luxusně pročištěné dutiny jen z těch výparů při přípravě.

TerasovaSahara 2017 | TerasovaSahara - 2018 | TerasovaSahara - 2019 |
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
- radkiii
- Stálý člen
- Reputace: 370
Rukavice, večný to problém. Ja to mám nejak takto, cca do 20 000 SHU mi to prakticky nič nerobí a celkom ma baví si potom olizovať nechty
u 100 000 - 300 000 SHU to pálenie niekoľko hodín fakt nie je príjemné, takže po každej príprave si poviem, že nabudúce určite rukavice. A nabudúce si samozrejme poviem, že veď to je len jedna dve papričky, netreba rukavice. Začarovaný kruh 
Omnoho viac by som ale uvítal dýchaciu masku pre celú rodinu, keď si niečo robím na panvičke.

Omnoho viac by som ale uvítal dýchaciu masku pre celú rodinu, keď si niečo robím na panvičke.
-
- Stálý člen
- Reputace: 1145
Ve skleníku o víkendu obrovská radost - Ája konečně začala měnit barvu. Při zavírání okna v pátek večer jsem si všiml čehosi žlutého mezi listy a vykouknul na mě první rozsvícený lampiónek. Během víkendu to nabralo celkem fofr a přidalo se několik dalších. Takže se letos úrody přeci jen dočkám. Sice teda nevím, co to přesně je. Ale jak psal Lazar, půjde nejspíš o Aji Fantasy Orange (kupováno jako Sugar Rush Peach).
Po ochutnávce rozseknu, jestli nechám osivo na další rok, nebo dám šanci jiné.

Po ochutnávce rozseknu, jestli nechám osivo na další rok, nebo dám šanci jiné.
-
- Stálý člen
- Reputace: 1011

-
- Stálý člen
Tak se něco nepovedlo - buď paprika nebo já. Ať už jsem to pěstoval cokoliv, tak do playlistu ji řadit nebudu. Pro jistotu jsem si vyhledal na netu, jak popisují ochutnávku plodů Aji Fantasy Orange a souhlasím s tím, že jde o křehký, křupavý a šťavnatý plod - dále se už ale celkem rozcházíme. Už jsem ozkoušel dva plody a dojem stejný. Pal nad limit mých receptorů (už nepříjemný) a chuť absolutně o ničem - přišlo mě, že žvýkám něco s přídavkem mýdla, nebo nějakého saponátu. Taková nepříjemná technická pachuť. Po nějaké ovocné příchuti jsem si mohl nechat zdát. Prostě zklamání.
Dotaz k pěstitelům této odrůdy - jak ochotně se rostlina loučí s papričkou? U ostatních paprik stačí v místě napojení stopky na stonek mírně zatlačit a dojde k snadnému vylomení stopky. U této rostliny jsem musel u obou zatím ochutnávaných plodů se stopkou dost zápasit, neb to drželo jako přilepený. Jestli jsem to prostě nepodtrhnul. Plody jsou přitom minimálně 2-3 týdny vybarvené do sytě žluté barvy.
Ještě mě napadá nechat to ochutnat někomu, kdo má limit palu nastavený výše a počkat na jeho verdikt.

Dotaz k pěstitelům této odrůdy - jak ochotně se rostlina loučí s papričkou? U ostatních paprik stačí v místě napojení stopky na stonek mírně zatlačit a dojde k snadnému vylomení stopky. U této rostliny jsem musel u obou zatím ochutnávaných plodů se stopkou dost zápasit, neb to drželo jako přilepený. Jestli jsem to prostě nepodtrhnul. Plody jsou přitom minimálně 2-3 týdny vybarvené do sytě žluté barvy.
Ještě mě napadá nechat to ochutnat někomu, kdo má limit palu nastavený výše a počkat na jeho verdikt.
-
- Stálý člen
- Reputace: 2419
Vzhledově mi to připadá opravdu jako Aji orange fantasy. Chuť je u každého individuální, takže zde nemohu soudit. U palu nezáleží pouze na jeho výši, ale i na jeho charakteru a u mně též na mém aktuálním psychickém i fyzickém rozpoložení.
Letos mám oranžovou fantasii a hodnotím ji někam k průměru, v loni jsem měl bílou fantazii a ta mi chutnala oproti tomu nadprůměrně. Oranžovou již neplánuji opakovat, na to mám o mnoho voňavější kandidáty např. El oro de ecuador.
S tím utrháváním to vidím tak, že plody na některých rostlinách moc upadávat nechtějí. Například Jalapena dost často povolí úplně někde jinde i s celou větvičkou a na to nemám nervy. Raději používám na oddělování plodů nůžky.
Letos mám oranžovou fantasii a hodnotím ji někam k průměru, v loni jsem měl bílou fantazii a ta mi chutnala oproti tomu nadprůměrně. Oranžovou již neplánuji opakovat, na to mám o mnoho voňavější kandidáty např. El oro de ecuador.
S tím utrháváním to vidím tak, že plody na některých rostlinách moc upadávat nechtějí. Například Jalapena dost často povolí úplně někde jinde i s celou větvičkou a na to nemám nervy. Raději používám na oddělování plodů nůžky.
Každý máme svoji úchylku. Život je otázkou priorit.
-
- Stálý člen
Venkovní záhon ukončen právě včas. Ve skleníku to ještě nechávám, ale podle teploměru tam v noci teplota spadne už na 5 °C. Takže to nejspíš už moc dlouho prodlužovat nepůjde. Očima tam tlačím dozrávání, ale jak na potvoru dozrávají hlavně ty neoznačené lusky (na osivo mám izolované a mašlí označené). Venku je už vše spálené mrazem.
Ještě asi zkusím do skleníku přesunout sud a přepustit vodu z nádrže - mohl by akumulací trochu vyrovnat teplotní šoky.

Ještě asi zkusím do skleníku přesunout sud a přepustit vodu z nádrže - mohl by akumulací trochu vyrovnat teplotní šoky.