Příští rok asi pořídím plnospektrální lampu abych kytkám přidal čas navíc. Ty Jalapena se holt dají sklidit zelené na kompot, ale u Sugar Rush Peach pomalu přestávám doufat v to, že stihne alepoň jeden plod na osivo dozrát. Kytka je navíc taková Adéla, že stěhování do baráku na zimu je mimo realitu. Leda, že bych oštípal větve s plody a zkusil to pak v teple nechat dozrát ve sklenici (jak radil u ulomené haluze petr.polasek v Blixově vlákně).
Ale zpátky do reality - obě kytky na fotkách níže mají být Jalahot F1. Ale vzhledem k jiné stavbě rostliny a plodů je to obtížně o/uvěřitelné. Ta tmavá s buclanými plody je kupovaná sazenice, ta světlá se štíhlými plody je ze semena.
Kvůli poškození plodu jsem včera ulomil i první hnědnoucí Berbere Coffee Brown. Na rozdíl od Jalahotu jsem ho byl schopen požvejkat celej, aniž bych u toho usedavě plakal, takže ty internety pěkně kecaj. Jalahot by měl mít 10 000, Berbere podle různých stránek 30 - 50 000 (ale našel jsem taky 10 000). Tak vážně nevim - uvidí se až dozraje nějaká další odrůda Jalapeno, abych měl více vzorků na srovnání.
Každopádně pro další rok už s Jalahot nepočítám. Ta kytka věnuje víc pozornosti tvorbě prutů a listí než papriček. A jelikož já listí normálně nežeru, tak má smůlu. Vyfocené kousky jsou výjimkou potvrzující pravidlo (mají více plodů ve středu stonku), zbytek je co se týče produkce slabší.