- od pátku se to nějak sešlo tak, že nebyla příležitost až do dnešního odpoledne zalévat truhlíky. A k tomu přes víkend a včera pršelo. Tj. substrát relativně suchý a k tomu spousta vody shora na kytkách. Výsledek se dal čekat, řada popraskaných rajčatových plodů, sem tam i u odrůd které na praskání plodů obvykle netrpí.
- dnes proběhlo razantnější sestříhání rajčat, už to byla holá nezbytnost, hlavně na JZ straně kde kytky které dosáhly před pár týdny hranici střechy (a už týdny předtím přerostly výšku opor) zahnuly v pravé úhlu a vytvořily brutální chumel výhonků_květů_malých plodů které trčeli cca 50-90 cm od svislice opor směrem ke slunci. Docela se divím že to při posledních bouřkách neurvalo úvazky, měl jsem to sestříhat už dobře před týdnem. Btw, když jsem to stříhal, tak jsem se musel docela zatvrdit, na těch výhonech bylo spousta malých plodů které by při dlouhém babím létě ještě mohli dozrát. Jenže pravděpodobnost že během závěru sezóny přijde nějaká bouřka se silnějším větrem a všechno by to ulomila a utrhala je tak vysoká, že raději těch 80-120 potenciálních plodů oželím. Ostříhaného zeleného materiálu bylo po utemování cca 80 litrů. Cca 30 l se ještě vešlo do žížalího paláce (čímž se naplnilo poslední patro na maximum před slehnutím) a zbylých 50 litrů už muselo jít mimo (do pytle a do komunitního kompostéru).
- každá špatná věc je i k něčemu dobrá, tím že jsem úplně zapomněl na Polyversum v první půlce sezóny jsem měl teď v posledních pár týdnech příležitost sledovat zda-li--jak moc--jestli vůbec funguje když se (navíc) použije opožděně. Výsledek je u mne jednoznačný, hned u několika kytek/odrůd to umožnilo kytkám vést s plísní vyrovnaný boj a dozrát prakticky veškeré plody bez poškození, a to i přesto, že řada listů byla napadená (viz fotky).
- i kdybych musel ukončit sezónu už dnes, tak musím říct že pro rajčata byl letos nakonec (celkem překvapivě) hodně příznivý rok, jak objemem do kterého narostla, tak násadou kterou vytvořila to byl zatím nejlepší rok co pěstuju. Už teď je toho dozrálého přibližně tolik, co předchozí roky na úplném konci sezóny.
U chilli je to jiná letos písnička.
- zaprvé pár kytek mělo méně světla než jsem plánoval začátkem sezóny, jednak kvuli chcíplému peperoncinu na jehož JZ pozici šlo záložní rajče (které se rozrostlo naprosto neskutečně), a pak kvuli brutálnímu objemu, do kterého i přes průběžné stříhání narostla Mochyně peruánská. A taky kvuli letošnímu průběhu počasí.
Na JZ straně to teď začíná docela pěkně dozrávat (viz fotky), ale všude tam kde kytky buď zastínila vedle rostoucí obludka, nebo u kytek na které zbyly severní pozice, je to docela bída. Asi nejvíc je to poznat na CGNce (stíní peruánka) a na Margaritenu (severní strana). Obě jsou ke dnešku parádně rozrostlé, zdravé, ale budou potřebovat dlouhé a parádní babí léto na to, aby na nich dozrálo něco víc než jen nějaké ty plody na průběžné ozobávání.
- docela uvažuju že na 2-3 pozicích už předčasně ukončím rajčata (a oželím těch několik kg rajčat co by ještě mělo velkou šanci dozrát) abych dopřál chilli kytkám co rostou vedle ve stínu více světla na finální dozrávací sprint. A totéž platí pro peruánku.
- docela silný vítr který se tu v posledních cca 7-10 dnech opakovaně vyskytoval ulámal na návětrné straně docela dost výhonků. Všude tam kde kytky co jsou na návětrné straně nebyly kryté zídkou či střechou. Jednoznačně se projevilo to, že letos u mne (naštěstí) neprošla během jara ani léta ani jedna bouřka s většími kroupami. Ta když přijde, tak má skoro vždy na svém čele vítr s rychlostí 70+ km/h a ten uláme vše co trčí do cesty větru který obtéká dům a střechu. Letos na to dojde asi až během podzimu. Trošku jsem to dneska prostříhal, hlavně tam kde bylo evidentní že by výhony pod zátěží plodů stejně první silnou bouřku neustáli. Ale furt jsem toho nechal trčet docela dost, je to takový "optimistův podzimní sestřih"