Červenec utekl ani nevím jak, srpen je tu, polovina prázdnin je fuč, čas na pár poznámek ke dni:
Je dost poznat že letošní jaro nesvědčilo opylovačům.
Včelku jsem tu už dlouho neviděl.
A bojovat s vosami o to kde si ještě mohou, a kde už nemohou postavit hnízdo pod hřebenáči, jsem letos vůbec nemusel, poprvé za 4 roky co pěstuju.
O opylování (a nevyžádané křížení

) se mi letos starají především čmeláci, neomylně si našli peruánku, zařadili do své stálé letové trasy, a když už jsou tady, tak projedou i chilli, zkontrolují i rajčata, a aktuálně opečovávají i pažitku.
Peruánce (s nepatrnou dopomocí CGNky) se jako první kytce za 4 roky podařilo před pár dny vychlastat dvojtruhlík za méně než 2 dny. Těch cca 17 litrů zmizelo za nějakých 28 hodin. :-O
Poslední týden byl plný tepla a slunce a je to hodně poznat.
Začínají dozrávat i velkoplodá rajčata.
Taky první plody chilli, ty co už jsou z prvním velké násady, z toho čemu říkám "první koruna".
A i na severní straně už kytky dokázaly vytáhnout výhony na úroveň hrany zídky, na přímé slunce. A SubArctic už tam má první dozrávající plod.

A když vidím, jak tam Aji Margariteno srdnatě už druhým rokem nejdřív svedla bitvu s mšicemi a pak se musela prát o světlo navzdory dvojitému handicapu (mšice + menší rychlost růstu chinesky v prvních měsících proti rajčatům či anumce), tak jsem se rozhodl že jí příští sezónu dám za odměnu místo jedné z nejhorších jednu z mých nejlepších pěstebních pozic, zasloužila si tím pozici kde byla loni dorsetka
Btw, snad to s tím hnojením nedělám úplně blbě, pažitka co má 4 roky stejný květináč a stejné vrstvení původního substrátu si velmi spokojeně roste a kvete
P.S. Před pár týdny jsem si řekl že do truhlíku kde byl salát zkusím vysadit libeček (když na něj letos nezbylo místo na celou sezónu) a zkusím jestli vyleze i takhle na vrcholu léta a jestli bude na konci sezóny alespoň trochu použitelný. Datum výsevu jsem si nezapsal, je to tak 10-14 dní. Včera vykouknul první klíček a před chvilkou už jsem jich zahlédl několik, tak uvidíme.