Příspěvekod chris » 22 bře 2020 11:52
Jestli jich máš 100 tak bych to moc neřešil. Semtam bych zaštípnul nějaký ten květ, semtam bych urval nějaký ten pidiplodík, u kytek které by se mi extrémně vytahovaly bych zkusil topnutí a byl v klidu. Míru přihnojování bych nechal stejnou, ale dělal bych to časteji ve slabších dávkách.
imho: obecně se stane to že kytka si řekne: ok, tohle je moje místo k žití, víc toho mít nebudu, musím se v těchto podmínkách dokázat rozmnožit. Takže omezí růst, všechno trochu zmenší (velikost, listy-ty jen pokud má dostatek svěla, plody) a hlavně se bude snažit vytvořit a následně udržet alespoň 1-2 plody a ty dotáhnout do stádia zralosti. A když pak takovou kytku člověk přesadí ven tak jí to trvá docela dlouho než uvěří tomu že by měla/může změnit priority. Řekl bych tak 8-14 dní navíc proti klasické pauze když jenom začíná vytvářet větší kořeny. Velmi záleží jaké je v tu dobu počasí, pokud se hodně povede tak to nemusí být ani celý týden navíc.
Takže ve výsledku u brzy dozrávajících odrůd vlastně o nic nejde. Horší je to u těch kde se každý rok člověk modlí o dlouhé babí léto a kde rozdíl 10 dní může znamenat že úroda nestihla dozrát. U mne by to byo třeba takové Aji Amarillo, jeho velkoplodý kultivar v mých podmínkách taktak stíhá dozrát.