Dneska řeším chcíplou domácí wifi krabičku, tak jsem v mezičase dopoledne kouknul i na meloun. A když jsem viděl jak se ty seschlé pozůstatky listů po ataku svilušek válejí po včerejším počasí mokré podél truhlíku, tak jsem se rozhodl už ho dnes předčasně ukončit. Dřív, než se z těch listů stane ohnisko odkud by se šířila plíseň. Zdravé zůstali jen listy na úplném konci stonku, a na jejich zmenšené velikosti bylo vidět že kytka dost bojuje o přežití, že tyhle drobné listy budou mít problém plod pořádně vyživit.
Inu, vypadá to že s melouny to u mne bude běh na dlouhou trať:
- loni bláznivě pozdní pokusný výsev, ukončena zdravá kytka až kvuli řijnovým teplotám. Rostl od semínka 95 dní, měl cca 250 g, červený ještě nebyl, jen lehce růžový, intenzivně sladký už ano.
- letos výsev včas, ale vyklíčil až na čtvrtý pokus takže ve výsledku poměrně pozdní, ale kvuli studenému květnu to bylo vlastně jedno. Než zaútočily svilušky tak jsem mu povolil 3 plody, po útoku svilušek jsem ponechal jen jeden. Rostl od semínka pouhých 82 dní, měl cca 700 g, červený byl jen částečně, semínka už byla skoro všechna vyzrálá, světlý flíček dole už byl, stopka se ještě nekroutila ani nesesychala, sladký už sice byl, ale odhadem tak dva další týdny by ještě potřeboval aby plně dozrál. Ale i tak z něm byla chutná svačinka. A slupku dostali žižalky v lazyboxu k tranformaci na vermikompost na příští sezónu

- příští rok dám znovu, jednu kytku, práce s ním není skoro žádná, spokojeně si roste navigován provázkem a využije prostor podél truhlíku kde ničemu nepřekáži a kam ani nic jiného dát nejde. Navíc má ideální časování přesazení ven, sazenička střídá na finální pozici poslední salát.
Jen na ty svilušky na konci jara/začátku léta se musím připravit lépe, a hlavně být ve střehu a zbraně v pohotovosti. Po třech sezónách vím že s jejich výskytem v té době tu musím počítat jako s jistotou. Nejisté je jen to, jestli první zautočí na některou chilli kytku, nebo na něco jiného (rajčata je zjevně moc nelákají).