pre tých, čo to zaujíma, hlásim ukončenie prvej etapy IKEA hydropónie a píšem pár poznatkov. Potiahol som to na cca. 2,5 mesiaca, ale ku koncu to už rástlo pomaly/málo.
Ako výživu som dával BIO NOVA NFT Aqua-Supermix. Výživný roztok napriek bio-pôvodu nezapáchal ani sa nekazil, takže v tomto ohľade spokojnosť. Podľa poznatkov z webu práve bioprodukty robia v indoore problém - býva z toho smrad a hniloba. Nekontroloval som hodnoty pH ani EC. No, možno by to rástlo lepšie, keby som si to priebežne upravoval, ale zase by sa tých pár šalátových listov predražilo. Výrobca hnojiva uvádza, že pH treba upravovať v extrémnych prípadoch. V čase nákupu hydrotácky nemali v IKEA ich originál hnojivo, tak som trocha pohľadal a nakoniec vybral toto. Treba povedať, že cenovka je oproti ikea dvojnásobná, ale zase ikea hnojivo nie je bio... Nuž, pri poslednej návšteve BA mali v ikea to ich hnojivo (nemali zase tácky

Dávkovanie BIO NOVA zo začiatku 1,5ml/liter, neskôr 3 a 4-5ml/liter (podľa nálady), NPK 7-4-4 (odporúčané je 1,5 - 3,3ml, ale kombinovane s ďalšími prípravkami, takže v sumáre viac...)
Odporúčané dávkovanie IKEA VäXER 4ml/liter, NPK 5-3-8
Výživný roztok som dopĺňal asi 10x (odhad, nepočítal som to), z toho posledné tri dávky už len čistú vodu - už to veľmi nerástlo, tak len aby dorástli dáke zbytky, kým si nájdem čas na zlikvidovanie/reštart.
Na povrchu substrátu (pemzové kamienky) sa mi po nejakom čase začala robiť biela pleseň, čo som tak ako pri paprikách riešil prehrabávaním špajdličkou. Takže v ďalšom kole bude povrch zakrytý asi alobalom ... odkukané z webu. Na ľadové šaláty som dal na skúšku aj 1x substrát z keramzitu - tiež plesnivel a 1x perlit - okrem plesne aj ozelenel od rias. Korene boli poväčšine zdravé biele.
Semiačka som použil originál ikea, klíčivosť bola ak sa dobre pamätám 100%-ná.
Úroda bola rozporuplná:
9.2.
26.2.
16.4.
Z fotky po likvidácii si môžete urobiť akú-takú predstavu o tom, z čoho bolo zhruba koľko listov...
V hornom rade zľava:
Červený, zelený rímsky šalát - asi najväčší úžitok (hlavne ten zelený), veľa listov, chrumkavé
Mangold - vizuálne zaujímavé, chuťovo bolo cítiť cviklu, no polovička vravela, že cíti skôr zeminu

Biela kapusta - chutné kapustové listy, chrumkavé, ale od polky cyklu už nerástla tak rýchlo ako šaláty
V spodnom rade zľava:
Pak Choi - vizuálne zaujímavé, chuťovo neviem povedať, necítil som v tom kapustu. Tiež akoby od polky prestala tak ochotne dorastať...
3x ľadový šalát - dal som tri, že to bude poistka, keby nič ostatné nerástlo, ale bol to veľký fail - málo listov a všetky narástli také handrové, akoby zvädnuté, ani zdaľeka nepripomínali ľadový šalát z obchodu...
Takže v ďalšom kole dávam len 4x zelený a 4x červený rímsky šalát a na skúšku hnojivo z ikea. No a rozmýšľam nad kúpou/výrobou ďalšej misky, keďže deti si obľúbili trhať a chrumkať ako mikrozeleň tak aj šaláty ...