Svícení

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
DarthVikta
Stálý člen
Reputace: 787
Obrázky: 0

Re: Svícení

Příspěvekod DarthVikta » 16 úno 2015 08:16

Colostomizer píše:Většina paprik pochází z tropů, kde je +/- 12-ti hodinový cyklus den/noc. V subtropech je sice den o něco delší, každopádně 14 hodin je maximum, co je paprika schopna biologicky zužitkovat, pak svěsí listy a spí. 16 hodin světla už je docela dost a cokoliv víc už je úplně mimo. Dostatečná noční fáze je nesmírně důležitá pro růst rostliny ...
Toš fčul su z toho voláky zmätený, protože když jsem tady kdysi pročítal fórum o svícení, tak snad každej mluvil o režimu 16/8... :dunno:

Jacopo.F.
Stálý člen
Reputace: 698

Příspěvekod Jacopo.F. » 16 úno 2015 08:24

DarthVikta píše: Toš fčul su z toho voláky zmätený, protože když jsem tady kdysi pročítal fórum o svícení, tak snad každej mluvil o režimu 16/8... :dunno:
Taky jsem to zaregistroval, ale i na youtube chilližrouti tvrdili, že nemá smysl svítit víc než asi 13 h, že pak ty kytky už stejně prý nereagujou. A má-li to svícení imitovat délku dne, pak to má i logiku.

Colostomizer
Stálý člen
Reputace: 169

Příspěvekod Colostomizer » 16 úno 2015 09:42

DarthVikta píše:
Colostomizer píše:Většina paprik pochází z tropů, kde je +/- 12-ti hodinový cyklus den/noc. V subtropech je sice den o něco delší, každopádně 14 hodin je maximum, co je paprika schopna biologicky zužitkovat, pak svěsí listy a spí. 16 hodin světla už je docela dost a cokoliv víc už je úplně mimo. Dostatečná noční fáze je nesmírně důležitá pro růst rostliny ...
Toš fčul su z toho voláky zmätený, protože když jsem tady kdysi pročítal fórum o svícení, tak snad každej mluvil o režimu 16/8... :dunno:
Tak za tímto názorem stojí oblíbený mýtus, že papriky jsou tzv. dlouhodenní rostliny, které potřebují 14-18 hodin světla denně. Ve skutečnosti jsou ale papriky z hlediska fotoperiodismu rostliny neutrální.

Tento omyl je pak často doprovázen dalším mýtem, že nároky papriky jsou shodné s nároky konopí. Paprika ale není konopí, nereaguje na delší dobu svícení (18/6) extenzivním růstem a potlačováním tvorby květů, stejně tak nereaguje na zkrácení fotoperiody (12/12) nasazováním květů.

Nikde ve volné přírodě paprika neroste v prostředí s fotoperiodou 18/6 ... to už je skoro týrání rostlin :D

:tiphat:

-- 16 úno 2015 10:49 --
Jacopo.F. píše:
DarthVikta píše: Toš fčul su z toho voláky zmätený, protože když jsem tady kdysi pročítal fórum o svícení, tak snad každej mluvil o režimu 16/8... :dunno:
Taky jsem to zaregistroval, ale i na youtube chilližrouti tvrdili, že nemá smysl svítit víc než asi 13 h, že pak ty kytky už stejně prý nereagujou. A má-li to svícení imitovat délku dne, pak to má i logiku.
Je to tak, já dávám ještě hodinu rezervu a svítím 14/10 ...

Tady je Colostomizerovo ... 2014 - 2015 - 2016 - 2017

Jacopo.F.
Stálý člen
Reputace: 698

Příspěvekod Jacopo.F. » 16 úno 2015 10:55

Colostomizer píše: Je to tak, já dávám ještě hodinu rezervu a svítím 14/10 ...
To bych už měl krátkou periodu na spánek, respektive na jistou míru volnosti ohledně doby spánku, bo s rostlinama sdílím místnost. :-)

Colostomizer
Stálý člen
Reputace: 169

Příspěvekod Colostomizer » 16 úno 2015 11:02

Jacopo.F. píše: To bych už měl krátkou periodu na spánek, respektive na jistou míru volnosti ohledně doby spánku, bo s rostlinama sdílím místnost. :-)
To já taky sdílím, takže svítím přes den ... jsem v práci, pak nějaké potulky a vracím se do tmy :)

Tady je Colostomizerovo ... 2014 - 2015 - 2016 - 2017

DarthVikta
Stálý člen
Reputace: 787

Příspěvekod DarthVikta » 16 úno 2015 11:38

Colostomizer píše:Tak za tímto názorem stojí oblíbený mýtus, že papriky jsou tzv. dlouhodenní rostliny, které potřebují 14-18 hodin světla denně. Ve skutečnosti jsou ale papriky z hlediska fotoperiodismu rostliny neutrální.

Tento omyl je pak často doprovázen dalším mýtem, že nároky papriky jsou shodné s nároky konopí. Paprika ale není konopí, nereaguje na delší dobu svícení (18/6) extenzivním růstem a potlačováním tvorby květů, stejně tak nereaguje na zkrácení fotoperiody (12/12) nasazováním květů.

Nikde ve volné přírodě paprika neroste v prostředí s fotoperiodou 18/6 ... to už je skoro týrání rostlin :D
Heh, upravím tedy dobu svícení na 14/10 - člověk se holt furt učí :) :thanx:

chilli-max
Stálý člen
Reputace: 4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod chilli-max » 16 úno 2015 17:49

Jo jo..taky svítím cca13-14hod.
http://www.foto-tapety.cz

PraliWAR
Nový člen
Reputace: 0

Příspěvekod PraliWAR » 18 úno 2015 17:16

Já svítím přes noc cca 10 hodin (22-08) a mám rostlinky v koupelně (malé okno)...ráno zhruba v osm odcházím do práce a přendám do kuchyně za okno, kde je světlo (bere se tohle jako osvětlení i když jsou teď dny poměrně bez sluníčka ?)...během toho je třeba teď už od 17 zataženo... (ale stejnak teda rostlinky nejsou vyloženě ve tmě, nemusí být pro kvalitní růst nějakou dobu ve tmě ?)

Sem začátečník, poraďte jak bych to měl vyřešit...

Mám nechat třeba rostlinky celou dobu v koupelně a svítit třeba od těch 22-12hodin ? nebo jinak ? Asi bych chtěl využít toho nočního proudu.. Nebo je lepší mít v kucyhni za oknem rostlinky přes den co jsem v práci a ještě jim nechat přisvicovat žárovkou ?

Btw. jaká by měla být teplota cca ? (již vyklíčeno a přesazeno do kelímků)

Je tu fakt miliony názorů, tak nevím co si vybrat

Děkuji

Zpět na „Začátečnický koutek“