DarthVikta píše:Colostomizer píše:Většina paprik pochází z tropů, kde je +/- 12-ti hodinový cyklus den/noc. V subtropech je sice den o něco delší, každopádně 14 hodin je maximum, co je paprika schopna biologicky zužitkovat, pak svěsí listy a spí. 16 hodin světla už je docela dost a cokoliv víc už je úplně mimo. Dostatečná noční fáze je nesmírně důležitá pro růst rostliny ...
Toš fčul su z toho voláky zmätený, protože když jsem tady kdysi pročítal fórum o svícení, tak snad každej mluvil o režimu 16/8...

Tak za tímto názorem stojí oblíbený mýtus, že papriky jsou tzv. dlouhodenní rostliny, které potřebují 14-18 hodin světla denně. Ve skutečnosti jsou ale papriky z hlediska fotoperiodismu rostliny
neutrální.
Tento omyl je pak často doprovázen dalším mýtem, že nároky papriky jsou shodné s nároky konopí.
Paprika ale není konopí, nereaguje na delší dobu svícení (18/6) extenzivním růstem a potlačováním tvorby květů, stejně tak nereaguje na zkrácení fotoperiody (12/12) nasazováním květů.
Nikde ve volné přírodě paprika neroste v prostředí s fotoperiodou 18/6 ... to už je skoro týrání rostlin
-- 16 úno 2015 10:49 --
Jacopo.F. píše:DarthVikta píše:
Toš fčul su z toho voláky zmätený, protože když jsem tady kdysi pročítal fórum o svícení, tak snad každej mluvil o režimu 16/8...

Taky jsem to zaregistroval, ale i na youtube chilližrouti tvrdili, že nemá smysl svítit víc než asi 13 h, že pak ty kytky už stejně prý nereagujou. A má-li to svícení imitovat délku dne, pak to má i logiku.
Je to tak, já dávám ještě hodinu rezervu a svítím 14/10 ...