Svícení

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
Berry161
Stálý člen
Reputace: 2
Obrázky: 0

Re: Svícení

Příspěvekod Berry161 » 18 úno 2015 21:39

Většina paprik pochází z tropů, kde je +/- 12-ti hodinový cyklus den/noc. V subtropech je sice den o něco delší, každopádně 14 hodin je maximum, co je paprika schopna biologicky zužitkovat, pak svěsí listy a spí. 16 hodin světla už je docela dost a cokoliv víc už je úplně mimo. Dostatečná noční fáze je nesmírně důležitá pro růst rostliny ...

pokud to je tak že když svěsí listy spí tak třeba squash jamaican yellow spí dřív než jolokie které mi přijde že nespí nikdy :firy: :thumbup: :dunno:

Jacopo.F.
Stálý člen
Reputace: 698

Příspěvekod Jacopo.F. » 19 úno 2015 07:52

PraliWAR píše:Já svítím přes noc cca 10 hodin (22-08) a mám rostlinky v koupelně (malé okno)...ráno zhruba v osm odcházím do práce a přendám do kuchyně za okno, kde je světlo (bere se tohle jako osvětlení i když jsou teď dny poměrně bez sluníčka ?)...během toho je třeba teď už od 17 zataženo... (ale stejnak teda rostlinky nejsou vyloženě ve tmě, nemusí být pro kvalitní růst nějakou dobu ve tmě ?)
Btw. jaká by měla být teplota cca ? (již vyklíčeno a přesazeno do kelímků)
Je tu fakt miliony názorů, tak nevím co si vybrat
Děkuji
Jak jsem to tu jako zcela neznalý tak pochytil od zkušených a znalých, tak jsem získal dojem, že:
Svítit max 14 hodin a pak nechat kytky odpočívat ve tmě. Denní světlo, byť bez slunka, si myslím tma rozhodně není. Asi bude lepší ctít přirozený denní režim (ve dne světlo, v noci tma) ???
Teplota po vyklíčení by měla být tak 18-20°C.
Čím vyšší teplota, ve které to po vyklíčení roste, tím je nutno svítit výkonnějším světlem.
Znalí jistě doplní, upřesní, či vyvrátí omyl.

PraliWAR
Nový člen
Reputace: 0

Příspěvekod PraliWAR » 19 úno 2015 15:23

Super, díky přesně tohle sem potřeboval vědět...Nechal sem to dneska přes den v koupelně, kde není moc světla ale svítím na to žárovkou. Jen v té koupelně je zapnuté topení, kde nechávám klíčit,tak je tam větší teplo než 20°C, tak to přesunu asi do obýváku ty rostlinky a nechám denní světlo a večer jim ještě přisvítím až se vrátím domů.

Tak snad to poroste :) a koncem března půjdou ven do velkého foliovníku

ondra.f
Stálý člen

Příspěvekod ondra.f » 19 úno 2015 16:00

PraliWAR píše:..
a koncem března půjdou ven do velkého foliovníku

rekl bych, ze koncem brezna je jeste dost brzo :dunno:

PraliWAR
Nový člen

Příspěvekod PraliWAR » 19 úno 2015 16:25

Aha, tak to nechám na později...kdy by ještě nemělo být brzo, půlka dubna už je ok ?
Ono asi záleží na tom jak bude venku,že ?

Je tady totiž spousty vážně skvělých rad, jenže v tom kvantu padá takových názorů, že člověk moc neví no..vím,že je to o zkušenostech a časem poznám sám co je nej...jen se zkouším získat takový ten první "univerzální" návod.

MartinS
Stálý člen
Reputace: 4540

Příspěvekod MartinS » 19 úno 2015 16:40

Hele zalezi na pocasi. Ja jsem vloni daval do foliaku v druhe pulce dubna a sledoval jsem nocni teploty. Nebylo mene nez 6°C.
Na parapet jsem pak dal druhy tyden v Kvetnu. Takze vse zalezi na tom jak bude.

PraliWAR
Nový člen

Příspěvekod PraliWAR » 19 úno 2015 16:50

Oukej, super díky... No já je plánuju nechat už venku, mám na to prostoru do a budu mít tenhle foliovník (mají ho teď v lidlu) http://www.lidl.cz/cs/nabidka.htm?actio ... l&id=24808" onclick="window.open(this.href);return false;

Musím to mít totiž venku uzavřené, protože by mi to to tele (pes-štěně) sežralo

Soaker
Stálý člen
Reputace: 7

Příspěvekod Soaker » 19 úno 2015 16:55

ak to nemas mobilne, tak na trvalo az po zmrznutych 18.5., inac sa moze stat, ze ti to zmrzne ak tam nebudes kurit kahanom, ....

Zpět na „Začátečnický koutek“